torsdag, juli 13, 2006

Krim Extra

På midsommarafton fick jag en finfin present av en vän. Ett nummer av den eminenta tidningen "Krim Extra".

Det är en tidning som handlar uteslutande om kända och mindre kända brottslingar av alla dess slag. Stort fokus ligger på grovt våld så Mycket handlar om Seriemördare, yrkesmördare och sektledare. Det bästa av det värsta.

Jag hade glömt av tidningen och hittade den häromdagen. Glädje. Tidningen är i standardformat och tryckt på billigt, återvunnet papper. Lite samma känsla som porrtidningen "Aktuell Rapport" fast mindre glätt. Faktum är att det finns många likheter.

När jag var yngre så gjorde jag och mina vänner då och då s.k. "räder" och muddrade kvarterets papperscontainer a.k.a. "kontan" på bättre begagnad porr. Jag minns att varje nummer innehöll minst ett reportage och oftast var det just kriminalreportage tryckta med vit text på svart bakgrund. Bara en sån sak. Exempelvis om nån sjuk jävla psykmördare i texasöknen, som prytt sina sängstolpar med människohuvuden och hade gjort ett halsband av öron etc. Motorsågsmassakern IRL liksom. Jag läste med fascination, glosögt, igenom artiklarna. Alla dessa vridna hjärnor.

Men sedan var det naket för resten av slanten.

Ofta har jag hört kommentarer som "Det är inte bara för porren jag läser... det väldigt bra artiklar också" och alltid har jag tänkt att det är en ytterst dålig undanflykt. Vem fan köper porrisar för att läsa om ond bråd död. Nu har iallafall alla chansen att få upprättelse.

Krim Extra är en fantastisk tidning. Exakt som en porris fast med skillnaden att de tagit bort all tillstymmelse till naket och ersatt med en handfull skrämmande reportage om jordens värsta avskum. Äntligen finns det möjlighet att frossa i krim utan att behöva lida igenom en massa naket. Utan skam kan man nu öppet åtnjuta en djupdykning i Charles Mansons förtrollade värld.

Sednaste nummret kastade även lite ljus på Ivan "The Highway Killer" Milat - Australiens genom tiderna värsta seriemördare . För att inte tala om NY-maffians flitigaste kontraktsmördare Richard Kuklinski (mäktigt namn). Dessutom en redogörelse över Sveriges tio grövsta brottslingar med bild och fatktaruta. Lite "check status" över det hela.

Jag ska nog signa upp mig på en helårsprenumeration.

Krim Extra - det är finfina grejer.

27 kommentarer:

Cliff Hanger sa...

Vem blir kåt av att läsa om motorsågsmassakrer? Jag fattar inte grejen.

/Cliff Hanger (tidigare känd som El Mango)

Me sa...

När jag var yngre och bodde hemma, så köpte jag alltid Aktuell Rapport, till mammas fasa.
Jag hävdade att det fanns artiklar i tidningen som inte kunde hittas någon annan stans. Det är liksom två flugor i en smäll. Mamma hävdade motsatsen, men en dag fann jag henne sitta och läsa en artikel om en seriemördare, i en av mina tidningar.
Intressant tidning det här, sa hon, och fortsatte att dammsuga.

adde sa...

Den bilden som poppar upp hos mig när du skriver om sådana reportage, mike, är en svartvit bild av tre avhuggna huvuden liggandes på ett bord. Och som om det inte vore nog har mördaren skuriv av deras snoppar och stoppat in dom i munnarna. Fast om jag minns rätt var det där soldater som avrättats i något sammanhang jag inte minns. Men jag är helt säker på att ett sådant fotoreportage inte går att hitta i någon annan tidning än sådana där som på 70- och 80-talet kompletterade det nakna med "intressanta reportage".

Anonym sa...

Shit! Hade ingen aning om att tidningen fanns, måste genast kolla upp var man kan få tag på den....nu är det gjort. Fan nästa utgåva kommer på min 30-årsdag! Kan man få en bättre present..

Jaaan sa...

Jag är aldrig anonym, jag är JAAAN, jävla blogg.
JAAAN JAAAN JAAAN

El_Pedro sa...

woot?

är detta en tidning som går att köpa i vanlig handel?

sådana här skeva och mörka grejjer är ju ganska fascinerande samtidigt som det är lite otäckt.

alltid ball med folk som har lite knasiga intressen :)

tiggerrr sa...

jag har faktiskt sålt ett antal ex av den tidningen under de veckor jag suttit i kassan nu. gemensamt för alla som köpt den är att de är helt fantastiskt stora, långhåriga (ofta hästsvans), skäggiga, köper minst fem dosor snus samtidigt, samt ser ut som om de har som mål att själva komma med i tidningen själv en dag. är det sån du ska bli? :)

da bomb sa...

Kan bara hålla med, det är fett intressant att läsa sånt.
Grymt bra tips Mike!

Pollyprettypants sa...

Åhh jag e sååå sjuk men min polare & jag ääälskar att titta på dokumentärer om såna sjuka minnschor...Kanske skall jag köpa ett ex av tidningen till min långa tågtur imorgon...? Tack för tipset...

mikebike sa...

Cliff: jag tror inte att tanken är att man ska bli upphetsad. snarare mer fascinerad.

japaneseviking: mohahahaha... mycket roligt. världsklass.

Du fan om inte jag känner igen den bilden också nu när du säger det. stört.

Jaaan: Ja för fan kolla upp. hoppas fler börjar köpa deras tidning. det känns som att sånt här måste gynnas. Jag orkar inte se en café, slitz, veckorevyn, amelia, alltombarn, brölloppsspecial till. så jävla skönt att kunna frottera sig med den undre världens största svin på säkert avstånd.

el pedro: japp den finns som du ser så har tiggerr sålt flertalet ex. jävligt soft tidning. Jag tror att det anses lite skamligt att fascineras av männiksans ibland väldigt sjuka hjärna. Därför hamnade artiklarna naturligt tillsammans med porren. Lika bra att kunna inhandla två skamlbelagda ämnen på en gång. men det slår lite högre att ha en hel tidning fylld med dessa artiklar. Den är för oss som tröttnat på att läsa om "kampfisken sten" och BB-linda på löpsedlarna.

tiggerrr; hahaah fan precis vad jag tänkte. jag pratade med en vän igår om det faktum att man inte riktigt vågar outta sin prenumeration på krim eftersom man hör i bakhuvudet hur det talats om de värsta asen i kvällspress "han var väldigt fascinerad av seriemördare", "Han tyckte om att läsa om maffian", "Han hade ett abnormt intresse för den undre världen" och så vidare. man vill ju inte bli stämplad som en av dem. men jävligt roligt. om du säger var du jobbar så kan jag komma dit och köpa nästa nummer med mina pilotbågar på, de utan glas;).... usch känns inte bra att det är nidbilden av en seriemördare som faktriskt också inhandlar krim extra. nu känner jag mig som en lite sämre människa;)

da bomb: haha härligt da bomb. nu möts vi;) genom krim extra. det är fint! haha. nä men skämt åsido, visst behövs det en motvikt till alla "nyheter" som förlamar en med sin tråkfaktor. som det jag sa om BB-linda och fadde, svenska folkets sexvanor, så kommer du i vorm på tre veckor och den där jävla fiskjäveln sten. då är det bra mycket mer intressant att läsa om NY-maffians hitman no 1. eller hur.

bird gerhl sa...

Jag kan bara hålla med om att jag också är fascinerad av sådant där. Frågan är dock varför...? Varför är vi fôlk (som vi säger här i värmland) så himla tokiga i att läsa om galenskap och sådant? Vad tror ni?

mikebike sa...

polly: klart du sak ta dig ett nummer krim. jag gillar med såna dokumentärer. grymt spännande.
förr häckade jag alltid framför tv:n på torsdagar när det vankades "crime night" mellan 21 och midnatt. det var skitbra.

mikebike sa...

bird gehrl: jag tror att det är för att man vill förstå vad som driver dem. man kan inte överhuvudtaget förstå hur sådan ondska kan uppbådas i en hjärna. man vill bli skrämd, man vill få sin världsbild omskakad då och då, Det är som att kolla på skräckfilm eller thriller fast bra mycket läskigare... nu säger jag "man" fast det borde stå "jag". det är svårt att sätta fingret på det men på nåt sätt vill jag försöka försöka förstå det oförståeliga.

det är kul att läsa om helt galna grejer för att det inte kommer ut så mycket nyheter av den varan.

egentligen. så borde krim sälja som fan. Tänk på hur många som läste om bobbys föräldrar, hagamannen etc. bar för att det var i aftonbladet och expressen så kändes det rumsrent. krim är mer sakliga dessutom.

cdhyllankillen sa...

Underbart. Mitt examensjobb i gymnasiet hette MAFFIAN. Killar som Kuklinski fanns med tillsammans med ett gäng andra som utrustade med ishackor och yxor förvandlade sina offer till blandfärs. Alltså, jag tycker inte att det är underbart, bara fascinerande såklart. Och det intressanta är att oavsett vilken skräckis du väljer kan du ge dig fan på att verkligheten ALLTID är 100 gånger sjukare.

mikebike sa...

bullshit: ja visst är den. det är rätt skumt. att verkligheten alltid överträffar dikten

Cliff Hanger sa...

Jo, men det känns sjukt om det är tänkt att man ska läsa om styckmord ena sekunden för att nästa sekund bläddra vidare och bli kåt.

Cliff Hanger sa...

Annars är jag som alla andra här fascinerad av grymma, sanna skräckhistorier. "Crime night" på Discovery är en favorit.

Jaaan sa...

Maffian är sjukt intressant, det enda intressanta sprunget ur Italien.

Lucky Luciano var en entreprenör av rang.

Andreas sa...

Jag bara undrar vilka som skriver i tidningen, alltså, vilka skribenter?

Köper de in utländska artiklar och översätter, eller gör de egna?

Jag vill ha mer info om det hela...

SixesAndSevens sa...

Nä, upp ur soffan nu, Mike och ge dig ut och fota lite Hisingsmisär! Det har du ju så gott som lovat! :)

jennypenny sa...

Härlig sommarläsning alltså..?

Varför dras vi så till detta ämne? Hela sommaren frossar vi i mordhistorier, den ena brittiska kriminalserien efter den andra. För att inte tala om alla kriminaldeckare vi läser...

Mord+sommar=sant

deltidsharmonisk sa...

God damn, måste hitta den där.

da bomb sa...

Word, mike. Word!

mikebike sa...

sixx: har jag lovat? fan ja då får jag ta mig i kragen nån gång. det har liksom runnit ut i sanden;) men det kommer. med hösten kommer längtan heter det va:)

Jennypenny: ja bannemig. så måste det vara. du har hittat den magsika formeln;)

Deltidharmonisk: kontigt va, men jag tänkte faktiskt maila dig separat och tipsa;)

Da bomb: säg till när du tjackat ett nummer.

Anonym sa...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

Anonym sa...

det var i grevens tid krim-extra kom ut grattis edmont och lycka till.

route66 sa...

det var i grevens tid krim-extra kom ut grattis och lycka till.