onsdag, juli 05, 2006

En stilla Danmarksdiss

Många tycker ju att det är så soft med danskarna.

Att deras tempo är så skönt och att de har en lite slappare inställning till allting. Visst må så vara, men det är ett argument som inte håller långt för mi. Då anser jag mig ändå själv vara rätt slackig.

Jag hatar att stå i kö. Vänta. Jag blir aggressiv av det. Tackar för att jag glömde dynamitvästen hemma den gången också. Det där "det-märks-att-man-är-närmre-kontinenten-tempot" är inte lätt att känna sig bekväm i. Jag menar vi köar fan så mycket i Sverige. Det är därför vi har så hög självmordsnivå. För att vi inte pallar trycket. I Danmark verkar de närmast tända på att köa. Det är därför de dricker så mycket öl troligen. För att dämpa vreden.

Jag blir förbannad av att varenda jävel i Danmark har en mañana-attityd. Vad har de för anledning. Så jävla bra är inte vädret i de röda pölsernas rike.

De som arbetar med serviceyrken verkar leka tvärtomleken precis hela tiden. Eller så betyder service inte samma sak i det där landet. Det är i och för sig ingen omöjlighet. Snarare tvärtom. Frukost betyder inte frukost, det betyder lunch. Frukost heter morgenmad. Fine, men vaffan måste de fucka upp lunchen med att kalla den frukost då för. En oviktig detalj men så jävla störande.

Jag beställde en Capricciosa när vi lämnade festivalområdet en dag. Skinkan låg i stora burkskinks rutor och var toppade med burkräkor och paprika. Så dumt. Särskilt om man är tokallergisk mot räkor. Jag ville byta pizza men de tyckte jag var en mes och sa åt mig att plocka bort räkorna. Men spadet då? Ingen förståelse alls. Jag blev sådär trött igen att jag galenskrattade åt alltihop. Räkna med dricks - eller också inte. En tjej som var med i sällskapet är vegetarian. Hon förklarade det och frågade om det fanns kött i tortellinin. Nä då det gjorde det inte men när hon serverades så hade de toppat hela skiten med en massa skinka. Hur svårt kan det vara att göra NÅGONTING rätt NÅGONGÅNG?

Jag vägrar att förställa mitt eget välartikulerade uttal till ett grovt talfel. Det känns bara förnedrande. Jag är inet den som är den. Jag kompromissar gärna och försöker kommunicera på engelska, men tro fan inte att de vill gå halvvägs - de svarar på danska i alla fall. Smukket!

Så det som gör mig riktigt förbannad. Deras räknesystem. Visst jag är inte vassast i stan när det kommer till matematik och ekonomi men damn vad de strular till det med sitt fyråhalvfjerssystem. Det är rubbat. Jag tycker det suger att handla saker som kostar över trettio spänn, för så långt är jag med, men när de kör sitt fjersjidder då blir jag bara trött. Det är ju inte enklare någonstans. De har stannat i utvecklingen för att uttrycka sig milt. Jag tror inte ens att Stephen Hawkins, han rullstolssnillet som kommit upp med förklaringen till de svarta hålen, skulle kunna ge en rimlig förklaring till varför de kör sitt fjers och halvfjers-kör. Det är beyond science.

Det brukar klagas på att amerikaner är "cunts" när det kommer till kaffestyrka. Har någon bestället en latte i danmark? Blekare latte är snudd på omöjligt att få. Kaffe kan liksom inte bli vitare än mjölk tror man. Tills man besökt vårt kära grannland.

Lars von Trier hyllas som en hjälte. Fast det borde snarare stavas anti-hjälte. Killen skapade "Riket" och castade in Ernst Hugo till rollen som idioten till svensk läkare. Det lustiga är att istället för att känna oss hånade blir vi stolta över Helmer. Vi får gåsud när han kikar mot barsebäck och sjunger "Kalla den änglamarken eller..." för att inte tala om när han håller ett brandtal till sin egen bajskorv till tonerna av du gamla du fria. Lars von Trier har lyckats skapa ett riktigt rasistas till svensk men alla som varit i danskeland älskar honom. Han hade ju så rättmed sitt - "danskjävlar". Allt rättfärdigas på ett mirakulöst sätt. Snacka om dubbelt lyckande... eller dubbelt misslyckande som jag ser det.

Skitsamma att de har god öl och och en tillbakalutad attityd. Inget smörrebröd i världen kan hjälpa dem nu.

Jag har förresten aldrig fattat dealen med smörrebröd!

37 kommentarer:

Daniel sa...

Analysen av Helmer - klockren.

Pollyprettypants sa...

HAHAHAHA...återigen döööör jag av skratt! Så damn spot on! Trots att jag e halvdansk så kan man ju inte annat än att hålla med...& nej jag kan INTE räkna på dansk men vet att baksmälla heter tömmerman (säkert felstavat men what the fuck!)

Singoalla sa...

hej du.
nu har jag flyttat min blogg.
känns som om det var på tiden.
men jag förstår inte mycket. så ett litet mejl vore väldans rart.

kram. //LS aka G aka a.
välj själv.

linlin sa...

Nej men va fan...hela grejen med att kompromissa o snacka engelska är helt ofattbat när de väljer att svara på danska?!

Visst bara för att de tittat på svenska barnprogram hela uppväxten betyder ju för fan inte att vi ville titta på danska om vi nu hade fått in dem hä rupp i götet.

Niklas sa...

varm-mjölk-i-smutsig-kopp-syndromet har för mig att det kallas. Australiensarna har gjort det till en konstart.

Mamselamsen sa...

Du kanske fick en Latte Macchiato... lite fläckad mjölk. Eller en kaffe Americano... kaffe med mycket vatten.

Vilken fena jag blivit på kaffe! :-)

Och du smörrebröd... är inte det helt vanliga mackor med lite extra pålägg?

Jarno sa...

Anledningen till att det heter fjers och liknande beror på att deras räknesystem är baserat på tjog. Inte för att jag vet varför eller hur de räknar, men jag kan i alla fal räkna till hundra.

Och anledningen till att de kanske inte svarar på engelska kan vara att det inte är så hemskt många som är speciellt bra på engelska i Danmark. Att, som dansk, göra sig förstådd på engelska är något som är väldigt exklusivt.

SixesAndSevens sa...

Att döma av detta verkar det som att både danskar och norrmän är heeeelt sega och heeeelt dumma... Vad har hänt med dom? Dom kan ju inte ha blivit tappade på huvet som barn ALLIHOP? Eller?

chixxet sa...

det bästa med det danska räknesystemet är att de säger halvtres när de menar femtio o låtsas att de inte förstår vad femtio betyder.

tittar man på 50-lapparna står det dock'femti'. hur trög får man bli liksom?

Nemo sa...

Dansk tjogräkning... jorå.. "tres" = tre tjog d v s 60. "Halvtres" blir då 50. Fjers = 80. Halvfjers = 70...stabilt, men skitfånigt.

Jag gillar danskar för att jag nästan alltid känner mig sundare än dom, springer fortare och talar snabbare och därmed får saker gjort på kortare tid. Kan det vara för att det inte finns några backar i Damn-ark? Allt är platt hela tiden...och så blåser det nästan jämt...finns liksom inget som stoppar upp.
Nåt av det bästa med Damn-ark är att kolla in gardinuppsättningar. Här har de danske mkt att lära i nordisk design.

chixxet sa...

ännu bättre faktiskt: fiers = 80, halvfjers = 70. det är helt jävla värdelöst.

oscar sa...

Men hur fan får de det till att hälften alltid är tio mindre än vilket tal som helst?

Och varför räknar de med tjog? Det är väl bara ägg man räknar i tjog. Kan iofs förklara det där lätet de håller på med, de kanske helt enkelt deltar i något slags kollektiv försöka-stoppa-in-så-många-ägg-som-möjligt-i-munnen-tävling.

Nä fyfan, danskar. Jag säger bara det, man kan ju få huvudvärk för mindre.

Ha de dejlig. Med sjoklaaaaaaa i midden

Crater sa...

Hahaha... kan inte annat än hålla med. Skönt inlägg. :D

Emelie sa...

Ugh! Jag gillar Danmark och faktum är att jag diggar danska hur mycket som helst också - jag tycker det låter störtskönt. Men det här att de inte vill prata engelska med en irriterar mig som fan (för även om jag gillar danska så fattar jag inte så mycket av vad de säger). Hallå, tänk om jag vore engelsman? Vore det inte rätt oartigt av dem att vägra svara på engelska då? Eller kan de på något sätt se på mig att jag är svensk, och därför tycker de att jag borde skärpa mig?

Hoho, anekdot från KFC i Köpenhamn: jag och min kompis beställer ett meal. Fjortisen i kassan frågar oss, på danska sluddrigare än den sluddrigaste danska, vad vi vill ha för tillbehör genom att i rekordfart rabbla "pommes frites, majs, lökringar..." etc. Naturligtvis sväljer han halva meningen som danskar gör. Vi säger då: "Sorry, we don't understand Danish, could you take it in English?" varpå han svarar exakt samma sak fast på den absolut sluddrigaste engelska man bara kan tänka sig - och sväljer halva meningen. Aaaarghhh! Vi fattade inget... allt vi kunde göra var att nicka och se dumma ut.

Jenny sa...

"rullstolssnillet"!? Den var kul.

Det här sidan kanske klargör saker ytterligare...eller var det tvärtom? http://www.andrasidansundet.se/sida.asp?adressID=26

Lilith sa...

Ett litet tips när du handlar i Danmark. Titta på kassadisplayenn så behöver du inte förstå deras siffror. :)

Simon samurai sa...

Halvfärs och köttfärs

Maria my sa...

Har också varit i Danmark och beställt vegetariskt på restaurang... Servitören frågar om jag äter ägg vilket jag meddelar att jag gör...varpå han kommer in med en tallrik fisk... Nä, inför en högtidsdag där vi med salut kan fira danskjävlarnas självständighet!!!!

Jaaan sa...

Vafan, räkor på en Capricciosa, vilket förräderi. Visst de har god öl men det har de i Tjeckien också.

Jag gillar inte danskjävlar och det beror på deras förakt gentemot oss svenskar. De enda de gillar är skåningarna och vad mig anbelangar kan de få dom vilken dag i veckan som helst, de pratar ju redan samma språk så det torde gå på en kvart att integrera dom.

Peppe sa...

Strålande analys!
Man kan inte ha särskilt höga förväntningar på nationen som gav världen Aqua med Barbie Girl.

flicka sa...

Nä du mikeyboy, håller knappt med dig alls. Räkne systemet suger det håller jag med dig om. Men det gör ju Frankriskes oxå, de räknar ju på samma sätt. Jag älskar verkligen Danmark och danskar. Är där minst 4-5 gånger i månaden för mina vänner bor där.I Köpenhamn! Nästa gång prova att besöka en stad och inte ett festival område och(tydligen) pizzerian som Gud glömde! Danskar är trevligare, öppnare, socialare och definitivt mer avslappnade än svenskar.Den manliga delen av befolkningen är dessutom snyggare än den svenska motsvarigheten.Hygge

slowmotion sa...

word man. word.

danmark är en skam att befinna sig i, särskilt i hettan när tålamodet är så lågt. häng vid de svenska stånden istället, där har de riktigt kaffe ju.

Anonym sa...

Vadå god öl??! De har ju för fan bara en smak.....

Karin sa...

fan vad tråkiga ni är. jag tycker jättemycket om Danmark och blir alltid vänligt bemött. det enda som känns jobbigt är att besöka Köpenhamn och få skämmas över alla fulla, fula, odrägliga och dräggiga svenskar som är där.

Henrik sa...

Haha! Jag var också på Roskilde och visst känner man alltid likadant när man kommer hem. Danskjävlar! (Fast det är en sjukt bra festival de fixar, det måste man ju erkänna).

Henrik sa...

Tillägg: ett land där det är en nyhet att andra människor använder Visa-kort är fan ett u-land. Först de två senaste åren har de börjat ta det på vissa ställen. För fem år sen kunde man ju inte ens handla på ströget med kort. De gillar ju sitt jävla Dancard så sjukt mycket. Och mataffärer kan man ju fortfarande bara glömma att handla med kort i.

Anonym sa...

fan, mike. god öl? du har väl smakat star? ok, det borde inte få klassas som öl. det är väl därför de försöker kringå klassificeringssystemet med att kalla sina fulöl för "pilsnerbrygd". efter en vecka i roskilde känner jag mest att det är dags att byta favoritdrog. eller åtminstone dricka nåt som är svalt och kolsyrat.

räknesystemet är väl inte så komplicerat - jag trodde det var glasklart efter min pedagogiska genomgång. det enda jag tycker är rejält inkonsekvent är att då nittio heter halvfems, borde väl hundra heta fems. men det gör det inte. naturligtvis heter det hundra.

jag tror att många danskar dissar oss svenskar just för att vi använder köpenhamn lite som amerikanerna använde havanna innan revolutionen - som ett ställe där man åker på semester för att supa, ta droger och gå på sexklubb. och jag orkar inte med att hetsa upp mig i roskilde - jag önskar att jag vore lite mer dansk i skallen, med uppmjukad hjärna, talfel och sävligt tempo. förresten är det väl det jag är hela festivalen...

/c

Sara Karlsson sa...

Jag hatar också danskar! Speciellt i skidbackar. Alltså, det är helt sjukt! Dom åker så jääävla dåligt.
Om man ser en person med en så kallad "skojig mössa" (vilket innebär att den är knallorange, har två stora vita horn på eller liknande", som åker UTAN stavar med händerna rätt ut. Oc så i störtlopp. Då behöver man inte ens spetsa öronen för att höra det danska tjutet, man VET redan att personen i fråga är så dansk man kan bli.

patrique sa...

märkligt fenomen angående danskarna: iochmed att jag var för långsam med att köpa en roskildebiljett var jag tvungen att jobba tre åttatimmars-pass som eldvakt på campingen. min chef där påstod att danskarna gillar stockholmare bäst,för det är lättadt att förstå oss. skåningarna däremot är tydligen en riktig plåga.

Ina sa...

sjukt kul! vi är i danmark varje år med familjen och jag hatar alltid att man måste förvränga sin röst till tusen bara man ska betsälla en kaffe! men smörrebrödet har du fel om, det är ju sjukaste vad gott det är!

Andreas sa...

Alla som har något bra att säga om danskar har fel.

Bara så ni vet.

Danmark suger fett och jävligt hårt.

Tack för ordet

Lantliv sa...

Hemkommen efter två veckor i Danmark måste jag verkligen hålla med dig och samtidigt inte! Räknesystemet är ju helt åt helvete och att beställa på krogen är ju ett rent mysterium.

De, läs danskarna, blir värre ju närmre man kommer en storstad som Odense eller Köpenhamn, på Jylland och Fyn är det annat i mitt tycke!

Där är vi nästan ett unikum vi konstiga svenskar, och myset ligger runt knuten vart än man går!

Vad gött det är att mellanlanda i stan och kunna läsa dig igen favvo Mike!

Kramar från en sönderbränd Anna

göte børge sa...

Du är så negativ, sarkastisk och ironisk och agressiv... att man nästan kunde tro att du är dansk!

Anonym sa...

Grattis du magsure Mikebike, du påminde mig just om anledningen till att jag har flyttat ifrån Sverige.

Anonym sa...

Fuck dig, svenskersvin.

Anonym sa...

Du har bra humor Mike, men det beror nog mest på att det är svenskar som läser dina texter. Jag flyttar tillbaka till mitt hemland (danmark) om ett halvår, och det är först och främst svensk mentalitet som drivit mig att ta detta beslut (men även det politiska klimatet - eller bristen på sådant). Din text gör mig mest bitter och dålig till mods. Det ska bli skönt att slippa detta land.

kaffe macchiato sa...

Kaffe macchiato är gott! (Fin blogg förresten)