lördag, juli 08, 2006

Ekonomiskt gynnsam manschauvinism

Häromdagen köpte jag en ny bilstereo eftersom vår gamla var trasig och en bil utan stereo är som en säng utan madrass. Jävligt o-komfy.

När jag skulle ta ut den gamla upptäcker jag att jag inte har universalverktyget till pioneer och trots att jag fick med det till min nya så funkar inte de. Jag känner mig lika händig som vanligt.

Så i torsdags morse ringde jag till ett par firmor som pysslar med installation och förklarade problematiken. Jag sa att jag fattade att det tar fem minuter men när jag frågade om de kunde hjälpa mig att ta ut min gamla fnissade de lite ändå. Helt seriöst. På båda ställena. Jag kände hur de klappade mig på huvudet genom telefonluren och svarade "ja killen, det kostar väl en hundring".

Att inte kunna ta ut sin gamla bilstereo är i männens värld synonymt med att vara totalt handikappad. Om en man inte kan mecka är han en "kvinna". Så är det bara.

Jag funderar på att kontakta FI och ge Guddan mitt hetaste tips. Alla män som inte fattat vad tjejer pratar om när de känner sig nedtryckta av "patriarkatet" borde få prova på och ringa in en idiotfråga till killarna som installerar bilstereo for a living.

Jag visste att jag skulle bli uppställd mot väggen och bli utskrattad och bespottad om jag åkte dit. Så jag kom på en mästarplan. Jag kom på hur man effektivt kan dra nytta av manschauvinismen. Det är verkligen busenkelt.

Killen ringer och beskriver sitt problem. Och dealar till sig ett bra pris. I mitt fall en 125kr för att ta ut den gamla stereon. Sedan skickar man dit frun i huset med några add on's (tilläggsinstruktioner). Vattentätt som ett rövhål.

I mitt fall så gav jag instruktioner om att när stereojäveln väl var ute skulle hon säga till killen: "Jag har den nya här. Kan du koppla in den när du ändå håller på... eller är det mycket jobb? *blink blink* "

Sagt och gjort. När hon kom dit så kom det en redig stereomeckare och skulle hjälpa till. Han trixade och bände men fick inte u den. Idioten som hade bilen innan hade monterat den med en "specialare" (finare ord för klåparmetod) så den var stört omöjlig att få ut utan våld. Redan här hade taxametern gått bananas om jag hade kommit dit själv. Men nu ville han visa sig duktig så han svettade s på utan att jiddra. Så när han hade fått ut den frågar min fru försiktigt om han har nåt emot att sätta in den nya som hon försiktigt håller fram. Klart han inte hade. Men eftersom nötjäveln som ägde bilen innan oss hade fuckat upp platsen där man monterar stereon blir även installationen ett riktigt gissel som kräver en s.k. "abrovinsch-montering".

Det hela hade istället för fem minuter tagit cirkus en timma och när betalningen skulle ske "mindes" min fru att jag hade fått priset 125kr. Sweet!

Mannen sa lite halvmuntert att egentligen kostar en sådan grej bra mycket mer, men eftersom han lovat mig ett pris på telefon så fick det väl gå. Såna dagar hyllar fattiga familjer manschauvinismen. Den är så lättmanipulerad. Min fru skrattade hela vägen hem och jag skrattar fanimej ännu.

En skön bonus var att han till och med hade installerat kanalerna.

Underskatta aldrig spinkiga byråhoror. Våra muskler sitter i hjärnan.

24 kommentarer:

Mamselamsen sa...

Japp... vi är underbara ibland.

Jag själv kört med det tricket på en verkstad, när bilen fått fått akut tuppjuck. Spelar man bara lite dum i huvudet, ställer alla karlar upp och tycker så jäkla synd om den gamla kärringen som inte fattar ett skit.

Jag tar det! :-D

mikebike sa...

ja man är ju inte ett offer om man är den som kontrollerar det;)

Nemo sa...

Ja...det är så rackarns vajjert att sända in de sanna frontsoldaterna i såna veritabla getingbon... S får alltid puttas fram när det gäller kommunikation mellan bilfirmor och mig.

Det blir så konstigt annars...

Flera gånger när jag stirrat på en räkning av ingrepp som jag inte förstår, bara att slutsumman är som en chockerande lottovinst - då är det inte läge att mopsa...för då kommer nån oljig Börje upp ur nån smörjgrop och säger: "Äre nåt jidder...?" Varpå jag lägger rök och drar mig ur 7-8000:- fattigare.

Nä...telefonjobb och klargöranden av strategier...innan ingrepp..det är fina grejer det..

Nu för tiden äger jag inte bil alls...det blir lugnast så

Maria sa...

Jag sommarjobbar just nu i en båttillbehörsaffär o alla män 55+ går bara förbi mig trots att de egentligen behöver massa hjälp av personal. På sin höjd slänger de en blick åt mig o frågar om nån av 'grabbarna' är lediga för att hjälpa dem med (...ja, vad det nu är...). Att jag skulle kunna hjälpa dem finns givetvis inte på kartan. Tur att den generationen (med den inställningen) snart är borta från arbetslivet.

mikaela sa...

Lovely =)

sockerdricka sa...

HAHA! Fy så hemskt, så där gör jag också. Bilen och datorn är mkt bra områden att spela lite dum inom. :D

fenix sa...

Du menar att man gör som när maken skickade sin gravida fru till däckverkstan för att sträcka på sej, pusta lite och bekymrat fråga om det skulle bli väldans dyrt, det där att byta ut alla däcken, samtidigt som hon klappade sej lite menande på magen?

Jodå det funkar bra det. Tills man inser att jävla sommarfälgarna är såna som kräver lågaprofilerade och extra dyra däck. Då hjälpte det inte ens att vara gravid och kvinnligt hjälplös. ;)

Stefan sa...

ah...fy fan va skönt. jag hade samma bugg med min stereo. bilia, pioner och en massa skitverkstäder skulle ha en miljon för skiten + förnedringen som man skulle utsättas för.

3 månader rullade jag omkring med en urkopplad stereo, den nya i handskfacket och mig själv sjungandes...tills jag får syn på en gammal bekant.

tjuvkenta som vi kallade honom. jag sladdar in. pekar och beskriver problemet. det tog honom exakt 7 sek att plocka ut fanskapet. betalning? han fick den gamla radion.

skena sa...

Ha ha bra gjort. Undrar vad han tänkte efteråt

Mel sa...

Jag resonerar så att om jag per automatik får lägre lön p.g.a. av det jag har mellan benen så kan jag fan i mig ta och utnyttja det åt andra hållet också. Sist var det en glödlampa i strålkastaren som behövdes bytas i vintras, men inte tänkte jag stå där och frysa fingrarna av mig! Jag spelade dum och en väldigt ivrig ung kille studsade ut från macken och fixade det medan jag tog en kaffe i butiken. :)

Anna sa...

Mel!

På macken behöver du inte ens spela dum, det är faktiskt vårat jobb att hjälpa kunderna att byta glödlampor!!!

mikebike sa...

anna är det sant? om jag kommer inte på macken och köper en glödis. måste ni hjälpa mig då?

isåfall finns det hopp för världen:)

maria: det låter förjävligt. rent ut sagt förjävligt!

Anonym sa...

Det roligaste är ju ändå att alla såna gamla verkstads-gubbjävlar kommer att dö snart. Haha. Fuck'em.

mikebike sa...

jag tror inte problemet försvinner med 40-talisterna. inställningen sitter djupare förankrat än jag trodde själv. han som fixade vår stereo var i 35-årsåldern.

mattiasg sa...

det är som när man flyttar. hur många har inte gått på 'orkar du verkligen allt det där?' o så skall man helt plötsligt bevisa o lyfter sin rygg åt helvete.
igen.
'orkar du verkligen...' är kvinnors idiotsäkra vapen för att få saker gjort...

jag skäms.

mattiasg sa...

Mel: du ser. 'kan du verkligen..' är de magiska orden. du behöver inte spela dum, vi behöver bevisa ändå...det är kanske genetiskt.

Maria: dom bevisar, o dom letar efter andra som oxå behöver det. var glad att du slipper.

en dag skall även vi bli fria.

Sälja sa...

Jag har suttit på möte med datasnubbar som endast vänt sig till mig och inte till min kvinnliga kollega, trots att jag inledningsvis berättat att jag inte kan det här bra medans hon är riktigt bra på det hela. Det känns helt sjukt :)

PlattKatt sa...

Tjejer brukar locka fram det mest manligmanliga hos alla karlar *fnissar*
På gott och ont.

Så jävla tvärförbannad jag blev när jag var på spännisgym som tonåring och kämpade med att sätta upp vikter på en maskin. Kom ett muskelberg och sa "vill du ha hjälp, lilla gumman?" NEJ TACK. Jag fortsatte kämpa!

Ingen dålig deal det där måste jag säga. Det är bra med en kvinna ibland va? :-P

Carl-Anders sa...

Det här inlägget var ju helt enastående roligt! :-D Gapskrattade rakt ut, mest för att jag är lika sårbar föra såna där knep som bilstereosnubben var!

Det kvittar att jag fattar att de utnyttjar mig, när det väl kommer en söt kvinnlig kollega och t.ex. ber om hjälp med att flytta så är jag lika försvarslös som en nykläckt liten sköldpadda som försöker kravla mot tryggheten i vattnet!

Kvinnor besitter nån motsvarighet till EMP som på samma sätt slår ut allt vad logik heter hos en man! :P

mikebike sa...

alltså jag tror fan att jag är rätt neutral. kanske att jag faktiskt är lite trevligare default om det är en tjej. jag är ju klnappast ett heölgon;) men fan alltså ser jag ingen poäng med att hjälpa till överdrivet mycket så kan fan Audrey Taotou komma fram och be om hjälp och jag slingrar mig... eller nä fan - inte om det var Audrey;) men inte en chans att jag springer och byter toner i kopiatorn för att det är en tjej som frågar... eller fan nu blir jag osäker. jag är nog lika mycket och genuint svin som bilstereokillen, fast det tar sig andra uttryck

Carl-Anders sa...

Vill inte påstå att jag behandlar t.ex. mina manliga kollegor sämre på nåt vis. De flesta är väldigt trevliga personer och ber om hjälp därefter, och då är det klart man hjälper till så bra man kan!

Sen är det väl så att kvinnor generellt sett är mer socialt utvecklade och därmed duktiga på kommunikation, de kan helt enkelt få sin förfrågan att framstå i bättre dager (och de har en förmåga att smickra våra egon på att sätt som kan vara svårt att värja sig emot). Så länge det sker med glimten i ögat så tycker jag mest att det är kul! :)

Det finns givetvis undantag på båda sidor också, och emellanåt stöter man på kvinnor (och även män) som uppenbart försöker manipulera en för att få sin vilja igenom, fast helt utan glimten i ögat, det går bara bort!

Magistern sa...

Gammalt o välbeprövat trick. Skickar alltid frugan till bilprovningen i besiktningstider.

deltidsharmonisk sa...

Skönt att det finns andra killar som också skäms när man inte kan utföra "manliga" sysslor.

Lantliv sa...

Du har fattat läget, så där gör jag alltid!

Som kvinna utan meckarkunskaper blåser de oss ALLTID!

Får farsan att ringa och kolla bilprylarna - få ett pris och sen gå in och blinka men ögonlocken och säga; Men vad konstigt, farsan ringde för typ två timmar sen och då sa ni att det skulle kosta si och så mycket!

Jävlans meckartyper!