fredag, maj 12, 2006

Tre lookalikes, en Pagga och så Charles Bronson såklart

Brorsan ringde nyss. Han hade sett Leif Pagrotsky på stan idag. Han hade promenerat på korta ben iklädd sin grå vardagskostym och talat i headset. Kul med Paggan alltså. Jag vet inte varför men jag gillar Paggan.

I Göteborg har vi inga egna kändisar så fenomenet kändisspotting finns liksom inte i vår begreppssfär. Vi hade ju Klabbarparn och Kent Andersson en gång i tiden. Annars är det tunt på den fronten. Och skulle vi få syn på en kändis så är det oftast någon dokusåpakändis eller Joe Labero typ. Då och då kan man få syn på bröderna Birro och kanske Karl Einar Häckner och har man riktigt tur kan man få syn på Thomas von Brömsen (då stoppas pressarna typ).

Däremot är Göteborg en smältdegel för lookalikes av alla dess slag, vilket enligt min mening är bra mycket roligare.

Härom dagen såg jag Peps Perssons lookie komma cyklande på Nordhemsgatan. Han var så ruggigt lik att jag var tvungen att stanna och verkligen dumglo på honom.

Har du adrig sett ett skägg förut, frågade han medan han susade förbi. Jag skämdes.

Dagen innan det var en dörrnasare och klingade på dörren hemma hos mig. Jag kikade ut och såg en snubbe i blåställ och tänkte att det nog är vicevärden som kommer med någon sjukt viktig info om avstängning av v-vatten eller liknande. Så jag öppnade.

Utanför stod en exakt kopia av Peter Stormares rollkaraktär John Abruzzi i Prison Break. Ironiskt nog visade det sig att han sålde säkerhetsutrustning. Trovärdigt.

Demonstrativt höll han fram en presentationsfolder med tidningsurklipp om lägenhetsinbrott. Det är en halvsidesbild med bildtexten: "Det tar bara 15 sekunder att bryta upp din ytterdörr"

- Hej jag heter Mike (coolt namn, det måste jag ge honom) och kommer från X. Får jag fråga om du vet hur lång tid det tar att ta sig igenom din dörr, frågar killen torrt.
- Jag skulle gissa att det tar 15 sekunder, svarade jag och flinade lite.

Mike hajjade till och fnös skrattadne till, precis som Stormare. Ja faktum var att hela hans rörelsemönster, mimik, skäggstubb och frisyr var närmast identiska med Stormare. Jag tänkte att detta kan inte vara en slump. Han måste veta om det. Klart att han gjorde men vem bryr sig.

Jag brukar bli närmast otrevlig mot dörrnasare. Jag skyr dem som pesten. Har man väl öppnat för en sådan lirare så är man tokkörd den närmsta halvtimman. Det finns liksom inget försvar. Och det visade sig vara riktigt denna gången med. Innan jag hade hunnit öppna käften stod jag med famnen full av stålbläck, förankrings utrustning och annan shit. Hela tiden pladdrade han på i hög hastighet. Han hade sålt ett och annat stålbleck i sina dagar. Det märktes. Plötsligt stod han i min hall och monterade demonsrativt en bygelanordning på min dörr.

Till slut fick jag det rabbaterade priset 3800kr och sa att jag skulle tänka på det. Han skulle komma tillbaka igen sa han och jag vet att han menade det.

Efter sådana sessioner brukar jag hata hela världen i några dagar. Välkommna en kometjävel som kan ta oss ur kurs och köra världen rätt åt helvete. Men denna gången log jag inombrods. Det kändes nästan lite koolt att ha snackat inbrottsskydd med Peter Stormare.

Annars är den säkraste lookalike-spottingen i Götet en riktigt pundig kille som sitter utanför Cafe 3 på Tredje Lång varje dag. Hade jag inte vetat bättre hade jag varit säker på att han bodde där. Han är där precis jämt. Hur som helst så är han olagligt lik Bruno K. Öijer.

Det måste verkligen vara världens tråkigaste person att var lookalike till. Ett personligt trauma.

Den absolut roligaste lookaliken jag har någonsin spottat var en spansk Charles Bronson-lookie som jag såg i Barcelona för några årsedan. Snabbt fick jag fram kameran och låtsades ta kort på min fru och min kollega P. Jag fick en perfekt bild som påminde om en klassisk bild på Bronson. Jag minns att jag var glad i en vecka efter det.

Visst är han sjukt lik?

28 kommentarer:

Mamselamsen sa...

Vi har inte mycket kändisar i Nybban heller.... det ska vara Boda-Kurre i så fall.

mikebike sa...

Boda-Kurre - fy vad mäktigt;)

SixesAndSevens sa...

Vem är Bruno K Öijer..? Jag såg minsann Ingvar Oldsberg för några dagar sen! :D

t.b.f.t.e. sa...

Ser man ut som Bruno K Öijer har man troligen tid att sitta på café 3. dem är så jävla långsamma och Bruno verkar ta tiden med ro så han har nog ingenting emot att vänta 40 minuter på en muffin.

mikebike sa...

Sixx: Ingvar oldsberg... ja jag säger då det. det är kvalitetskändisar... fy fan.

Bruno K Öijer är en av sveriges mest kända poeter. Sveriges enda riktiga och levande beat-inspirerade poeter. Han ser ut som han skjutit heroin non stop de senaste 25 åren.

tbfte: hahahaha ja fanimej. då lär man ha tid att sitta på cafe hela dagarna... men inte ens bruno skulle ha tålamod med cafe 3. säkerligen inga problem med tiden men hallå INGEN på jorden kan ju acceptera så kasst kaffe. Det är cafeet som bara har nya kunder (förutom bruno k-lookien då). ingen kommer tillbaka!

Stefan sa...

och här på söder kan man inte gå en meter innan man stöter på alla kvasikändisar...

du vet inte hur bra du har det ;)

PlattKatt sa...

Fan mannen!
Skitsnacka inte om Bruno K!
Då kommer hela litteratureliten och lynchar dig en dag!
:-P
Fast Bruno skriver brau!

Säljare sa...

:)

mikebike sa...

stefan: jo jag vet exakt... för jag hatar kvasikändisar.. ähh fan jag hatar kändisar med. eller känsisar som älskar att vara just "kändisar".... *kräks*

plattis: bruno är ett geni när det kommer till poesi. har nyligen upptäckt hur stort det är men jag tvivlar på att hans lookie skriver lika bra

murre sa...

Trodde jag spelade flipper tillsammans med Håkan Hellström på Janemans på Viktoriagatan för något år sedan... jag var t.o.m så nöjd med situationen att jag smsade en polare "lirar flipper med håkan hellström - vad gör du"?

Dagen efter läste jag en konsertrecenssion där Håkan tydligen uppträtt på något helt annat ställe väldigt långt ifrån Viktoriagatan typ 20 minuter efter att jag lät honom slå mig i Medieval Madness... kände mig billig

För övrigt stör jag mig sjukt mycket på kassörskor som frågar "Röda?" när jag beställer "ett paket marlboro". Va fan... "hade jag velat ha lights hade jag väl sagt lights, idiot" tänker jag säga varje gång de frågar men det blir istället ett tyst mumlande irriterat "ja"

Murre sa...

Det finns för övrigt en spitting image av Jack Nicholson på Östra Stå under IFK's hemmamatcher. En kompis har en bild - jag skickar!

EbbaWS sa...

I Nordstan stod det en bingolottssäljare ett tag som var himla lik Boris Jeltsin, fast lite mer nergången och alkad kanske. Bra blogg förresten :)

Säljare sa...

1 Varför får aldrig jag besök av försäljare

2 Jag träffade på en Nick Cave lookie i Budapest en gång, det var som en kopia, men en halvmeter kortare än orginalet, det måste väl slå allt, att ha en dvärg lookalike?

Thérèse sa...

När jag bodde i Göteborg hade jag en Fidel Castro lookalike i kvarteret. Han t.o.m bar kakibyxor och kakijacka det enda som skillde från orginalet var att han alltid bar en Fjällräven Kånken på ryggen.

En pank Birro försökte en gån sälja sin bok till mig och mina kompisar på ett rävhäng i närheten av Masthuggstorget för att få ihop till mer öl.Han blev jäkligt lack för att ingen ville köpa. Men det är några år sen.

anki-en av.. sa...

när jag satt o fikade på starbucks i Sna francisco, satt jag o tittade ut genom fönstret, o då kom en limmo, 2000 paprazzis. O gissa vem som kom ur bilen?!! Jo Donald Trump.. Så coolt

Monterade du förresten fast det där stålbläcket på dörren?? MIn kompis gjorde detta. O när hon flyttade från lägenheten så fick hon betala för en ny dörr, för enligt hennes hyresvärd hade hon förstört dörren o den såg inte likadan ut som de andra i trapphuset..

Maria sa...

Jag och mina kompisar såg en exakt kopia av Sverker Olofsson - fast japan på café Garbo en gång för några år sedan. Vi blev allihop förstummade, det var verkligen läskigt likt.

Garbozita sa...

...och vem är Charles Bronson look a like med??
Jo en Monchichi-docka (ni minns väl den lilla apan ;)

El_Pedro sa...

Damn , det måste ju ha varit Charles som klätt ut sig lite för att kunna softa i lugn och ro :)

caiman sa...

Jag mötte Lasse Holm utanför gothia towers i onsdags. Kom direkt å tänka på en intervju med robert gustavsson där han säger att Lasse Holm är en av de få som kallar sängkammaren för "Skjutbanan".
Började gapflabba rakt ut i luften när jag gick förbi honom, han tittade snett på mig...

Sen såg jag Tomas Norström på centralen i stockholm i förrgår.

8adl36jprn sa...

Get any Desired College Degree, In less then 2 weeks.

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

Get these Degrees NOW!!!

"BA", "BSc", "MA", "MSc", "MBA", "PHD",

Get everything within 2 weeks.
100% verifiable, this is a real deal

Act now you owe it to your future.

(413) 208-3069 call now 24 hours a day, 7 days a week.

Jenny sa...

Paggan är fin han.

Anonym sa...

SPAMATTACK!

"Get any Desired College Degree, In less then 2 weeks.
Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069
Get these Degrees NOW!!!
"BA", "BSc", "MA", "MSc", "MBA", "PHD",
Get everything within 2 weeks.
100% verifiable, this is a real dealAct now you owe it to your future.(413) 208-3069 call now 24 hours a day, 7 days a week. "är inget heligt längre ?
Act now, Mike you owe to yer readers...

/truebiker

Nemo sa...

P Birro själv..blir mer o mer look-a-like en panda...silverryggsmodellen. Jag dunsade ihop med denne man på Café Hängmattan 1992 "before fame" då han hade en skinnpaj med Tippextexten "The Christer Petterssons" på ryggen. Annars har jag en märklig förmåga att bumpa in i Kitty Jutbring nån gång per vecka, förmodligen pga att vi rör oss i samma flöde ...men dokusåpakändisar räkna kanske inte

Nemo sa...

caiman... Lasse Holm Kallade sängkammaren för "Hobbyrummet"... i samma intervju fick Holm vara den som kallade paraply för "paraflax" och en sjuksköterskeskola för "Ridhuset" eller "Smörj o Spolhallen"

lalanda sa...

Hej du!
Tack för tipset om kamera.
Men alltså, ska man köpa hela paketet eller inte?
Då blir det ju 1000kr mer!
Köpte dina vänner enbart kameran eller hela kitet?
Det är en ganska viktig fråga...kul blogg förrsten

mikebike sa...

murre: vilken solskenshistoria.. love it.

ebbaws: tackar: ja jag vet nog fan vem du menar. bingolottosäljarna i nordstan var the meanest of men... gudlösa och stenhårda lottkrängare.

Säljare: det kallas kåranda tror jag.
Nick cave lookie i budapest. vilken lyckoträff. han hade jag velat se. blir nästan sugen på att dra jag med.

therese: får jag gissa. kan det ha varit på galliano hörnet mittemot där skivhugget låg eller "haket" som ligger nere vid vägen?

castrokopian hade jag nästan betalt för att få checka in.

aanki: skulle aldrig komma på frågan. klart att han inte fick montera.

maria: fan jag tar tillbaka. bruno k öijer är nog roligare att vara lookalike på än sverker.

garbo: med all respekt men jag tror nog att bronson var först.

el pedro: jag är glad att du uppskattar bilden. det är en av mina stoltaste bilder. känns som att det är bronson på riktigt. fast han är död. annars är min stoltaste bild en bild jag tog på michael moore när jag var i NY sist. Han gick längst fram i en kusligt stor antibush demonstration på kanske 40 - 50000. det var mitt under republikankonventet och jag och brorsan gick runt på en flera kvarter stor och jävligt skum loppis när de plötsligt kom tågande förbi. massor med säkerhet. jag sprang med flera block för att få en bra bild och fick ögonkontakt och ett leende hej. han pekade mot mig och mimade i can see you;) coolt.

caiman: ja lasse holm. det var stort;)

nemo: ja den jackan kommer jag ihåg. vad fan var det det stod längst ner på ryggen. Jag kommer ihåg att jag tyckte han var lite otäck. men jag gillade att han var så arg och bitter.

lala: skit i kittet tror jag. köp bara till ett minneskort som är stort nog så är du hemma. det är allt du behöver. verkligen jättebra kamera om det är en sådan kompaktmodell du är utte efter. tack.

Anonym sa...

På tal om kändisspotting häromkring så kan jag ju skryta med att jag såg Ebbot i soundtrack of our lives stryka omkring på willys hemma på mölndalsvägen häromdagen... Han köpte en Loka med citronsmak...

JD BCN sa...

Du må ha fotat honom i Spanien, men han är garanterat sydamerikan! Fast de kanske kvittar, han var trots allt jävligt lik!