tisdag, maj 23, 2006

Revolutionerande affärsutveckling

Jag skickade precis iväg ett mail till Apotekets VD - Stefan Carlsson. Hoppas på snabbt och glatt svar.

Hej på dig din Stefan, din galme VD!

Eller kan jag kalla dig Steffe!?

Jag kontaktar dig eftersom du är överhuvud för all medicamentoförsäljning i detta land. Jag tänkte inte vädja, jag har min stolthet, jag tänker ge dig ett förslag som du inte kan motstå.

Igår när jag var på apoteket på Karl-Johansgatan i Göteborg så slog det mig helt sonika. Plötsligt kom jag på en idé som jag är villig att hjälpa till att vidareutveckla och implementera i er högst dysfunktionella organisation.

Som du säkert vet så är Apoteket en grogrund för otyglad vrede. Mången gång har jag drömt om att ta på mig rollen som samhällets hämnare numero uno. Taga av daga så att säga. Det går ju så förbannat trögt. Jag tänkte egentligen inte gå in på hur jävla ineffektiv personal du håller dig med. Det är ju inga breaking news direkt. AMS framstår ju som amfetaminstinna effektiviseringskonsulter i jämförelse med dina vitrockar. Det är knappast ett gott betyg.

Jag är övertygad om att du har en vision om att driva ett effektivt företag. Men det syns tyvärr inte. Det håller liksom inte att springa på läktaren och köpa korv mitt under en final. Det hoppas jag att du förstår.

Det finns så mycket att ta tag i men jag har en spjutspetslösning som borde kunna införas snabbt och avlasta oss vanliga sköna medborgare stora partier aggression.

Så här tänkte jag:

Jag är en man av vanor. Då och då besöker jag ett Apotek för att göra receptfria inköp. Det är verkligen busenkelt och borde kunna lösas på mindre än fem minuter. Jag köper alltid samma sak. Linsvätska och ett rör Treo. Citrussmak för att vara lite detaljerad. Jag har kommit att kalla det "Dagens".

Så igår när jag var inne en repa för att plocka upp ett stycke Dagens så var det tre nummer före mig (bara grejer att ha nummerlapp för receptfritt är så in i helvete efterblivet och ja, snudd på barockt). Tre nummer, det borde ju gå rätt snabbt tycker man. Men icke.

Jag har hela tiden beskyllt de äldre samhällsmedborgarna för att klogga igen kön. Alltså, jag har seriöst dagdrömt om att knäcka rygg på dem när de står där och väljer salvor som om vore det livsavgörande. Jag har velat gå fram och knacka dessa damer och herrar på axeln och förklarat att de faktiskt lever på lånad tid och att de kanske bör överväga att köpa sin skit och pysa iväg... innan vi andra blir lika gamla som dem. Men igår så insåg jag att jag beskyllt en hel grupp människor lite för krasst. Visst de står kvar på samma status, men får nu tillökning av alla åldrar. Jag kallar dem "sölmongon". Du vet såna som tror att de är på nån soft rehabanläggning och kan ta hela dagen på sig att välja ut sina antihistaminer.

Personalen har sin del i det hela, för de väntar så tålmodigt trots att de ser hur fler än jag börjar göra okontrollerade mantelrörelser längre bak i ledet. Det är modigt må jag säga... modigt med dumdristigt.

Iallafall så kom jag på lösningen. Rätt av. Bara sådär. Med mycket enkla medel och inte alls särkilt tunga ekonomiska investeringar skulle ni kunna öka effektiviteten på samtliga apotek i detta rike. Låter det intressant? Ja, det förutsätter jag.

Min idé är enkel och kraftfull. Vi bygger ut apoteket.se och skapar en flik som heter "Dagens" (allt följs givetvis upp med en rikstäckande kampanj). Där kan man skapa sig ett konto och kanske tilloch med regga sig med apoteketkortet. På så vis kanske någon jävel lär sig att använda det också. En skön bonuseffekt (sådan är jag Stefan - mervärde är mitt mellanamn). Där gör man sin beställning, får ett ordernummer och kan komma in och bara hämta ut sin skit i EN dedikerad kassa. Detta är en arbetsuppgift som kan skötas av en person, lätt. Allt annat vore lögn.

Det kräver i ärlighetens namn inte särskilt mycket förändringar. Inga nyanställningar efter som du fritt kan plocka av den outtömliga hord av vitrockar som verkar gå och drälla bakom disk (vart man än kommer). Alternativt kan du passa på att göra dig av med det värsta "böset", precis som posten gjorde när de utplånade alla värdelösa postkontor (de drogs ju också med amöbor till personal i ganska stor utsträckning). Helt enkelt byta ut dem mot nya pigga apotekare som VILL göra ett bra jobb. Jag vet att de finns därute. Du vet att de finns.

Lite utav en win-win situation. Eller hur. Du fixar rättning i dina led och vi konsumenter blir muntra utav bara fan.

Hur låter det? Hör av dig så kan vi träffas och dra upp lite riktlinjer för det nya apoteket. Apoteket Dagens. Det är hög tid.

De bästa av hälsningar

/Mikael på Bloggfrossa.

48 kommentarer:

snellie sa...

HAHAahahahahaaha -ekot av mitt skratt hörs ända till GBG om du lyssnar riktigt noga...
*garva lite till* nu har jag bara 6 timmar kvar att jobba.. :D under tiden hinner jag nog läsa ditt mail till Steffe några gånger... Det får tiden att gå menar jag... *gick fnissande på rond*

Maela sa...

Najs! Från Wikipedia: "En apotekare är en farmaceut som genomgått en 5-årig universitetsutbildning" Fem år!!! Det är ju helt sjukt... Vad fan gör dom i FEM HELA ÅR? Jobbet verkar ju gå ut på att jämföra texten på receptet med texten på förpackningen. Hur svårt kan det vara? Och att klistra klisterlappar. MÅNGA klisterlappar i och för sig. Men FEM ÅR??? Annars gillar jag särskilt deras tangentbordsfärdigheter. Av 10 tryckningar så är LÄTT 8 st tab eller mellanslag. Alltså 80% kommandon utan att inputa ETT ENDA UNS data. Impressive!

The Northern Light sa...

Lysande!

Anonym sa...

maela:

som alltid om man vet inte ett smack om deras jobb egentligen så kan man såga friskt..... finns en aning mer i deras jobb än det du drar upp, bara så du vet.

mike:
Stefan har inget intresse att driva Apoteket effektivt men hoppas du får svar ifrån honom.
Vi borde maila honom lite oftare eftersom det är han som skapar aggresionerna mot alla apotek och dess personal.

Nemo sa...

Hoppas mailet tar ngn skruv. Annars verkar Apoteket just nu befinna sig i en sorts MI:3 - situation;

Effektivisera, förbättra och snabba upp...elektronisera...för en kundgrupp som i huvudsak vänder på huvet i ungefär samma takt som en uppvriden äggklocka jobbar sig bakåt...

Alley Cat sa...

Klockrent!
Återigen har du fått mig att okontrollerat gapskratta JÄTTEHÖGT... Underbart helt enkelt!

Undrar stilla om det är någon som inte känner sig nära kreveringspunkten efter ett besök på Apoteket?!?

Sist jag var på Apoteket för att hämta ut ett recept, på en lunch rast var detta skall tilläggas, tog det 1 timma för damen i receptkassan att hantera de två numrena före mig.

Dessa nummer tillhörde två pensionister, varför måste pensionister gå till Apoteket vid lunch när de är lediga HELA dagarna?!? Pensionisterna verkade vara stammisar på Apoteket eftersom damen i kassan med glädje fungerade både som hobbypsykolog och jourhavande medmänniska/kompis. Det var inte bara samtal om pensionisternas sjukdomar och lidande utan även om deras barn, barnbarn och trädgårdar.

Jag hörde varenda ord om alla sjukdomsdetaljer eftersom pensionisterna hörde lite dåligt. Så var det med den diskretionen och tystnadsplikten!

När det väl var min tur så tog det max tre minuter för mig att hämta ut min penicillin... Och då var damen ändå väääldigt noggrann!

Hoppas att den gamle VD:n svarar!

Maela sa...

Pedro: Förlåt, jag visste inte att din morsa var apotekare. Jag skäms nu efteråt.

mikebike sa...

Snellie: tack takc... kul att du gillade det. hoppas att steffe-boy gillar det lika mycket. högkonjunktur åt mitt håll;)

maela: ja det är ren waste att låta dem förfalla och bli så ineffektiva som de är i orfanisationen.

TNL: Tack!

pedro: klart det är ett ledningsproblem. jag försöker ju faktiskt ändra på det nu;)

nemo: japp de har problems. helt klart. men visst är lösningen rätt bra. behålla sölkön för de som sölar men en form av vip för de som klarar av och framför allt vill att det går snabbt. allt kan fortsätta som det är med den lilla ändringen att en kassa blir snabbkassa i dess verkliga betydelse. inget mer snicksnack i kassan. lite mer soup-nazi-stuk över det skulle apoteket må bra av.

La Reina sa...

Lysande! I Södertälje gjorde de för ett par år sen en "effektivisering" vad gäller receptbelagda läkemedel. Effektiviseringen bestod i att när du klev in fick du ta en nummerlapp för att få lämna in receptet och berätta huruvida du haft läkemedlet tidigare eller inte följt av en ny nummrlapp, därefter fick du sitta ner i en halv evighet för att så småningom få kliva fram och hämta läkemedlet, prydligt förpackat i en liten påse när ditt nummer väl plingade upp (för det handlade ju inte om nummerföljd, utan beroende på vems påse som blev klar snabbast eller hur de nu tänkte), när du väl har läkemedlet i handen så fick du promenera iväg till utgångskassorna för att där köa för att sen få betala din medicin. Mycket effektivt. Det är nog fler kunder än jag och sambon som aldrig mer går dit med ett recept.

mikebike sa...

alley: tackar hörru... nu blev jag mallig igen;)

maela: haha jag vågade inte säga det... jag vill inte riska att göra pedro arg. vi bor i samma kvarter vet du och det är bra att ha en kille som honom att vakta ens rygg - du vet vi gör så här borta i majorna;)

Anna sa...

Hahhahaha, jag tror jag älskar dig!!! Ditt språk - det gör mig så himla lycklig, skrattar högt på kontoret! Måste skicka vidare detta eminenta inlägg till mina kollegor, ya basta!

Kimmi sa...

Jag har ju redan friat till SakerSomSuger idag, men funderar starkt på att ingå månggifte med dig efter detta inlägget. Var på apoteket senast för ett par timmar och det var ingen höjdare kan jag tala om. En sak till; Dessa lediga pensionärer som alltid ska gå till apoteket på lunchen - det är bara hälten av dem!
Den andra halvan hänger på låste 30 min innan öppningsdax som om det vore ransonering på laxermedel och giktsalva!

ls sa...

Lysande inlägg, Mike!
Konstruktiv kritik blandat med
"Som du säkert vet så är Apoteket en grogrund för otyglad vrede."
Du säljer hårt och toppar med en klockren win-win! Den gamle VD'n kan helt enkelt inte säga nej.

Linlin sa...

men mike..apropå gnäll.
hur gick det med klagogrammet till tele2/comviq???
fick du någor svar?

danne sa...

MB. Jag såg redan på titeln att jag var tvungen att ställa bort kaffet, innan jag började läsa. Man lär sig, man lär sig!

mikebike sa...

Anna: du får mig att rodna nästan... eller fan nä, jag rodnar faktiskt.

Kimmi: jag får kolla med frugan vad hon säger;)

LS: visst är det så. jag tror att det kommer en beställning snart. jag känner det på mig.

linlin: du för fem minutersedan skickade jag ett brev till min gode "klient" och kollade. jag kommer släppa iväg ett sjukt argt brev om de inte hört av sig nu.

mikebike sa...

danne: ja det är bra. det sparar ju inte dyra fakturor till mig. peace man!

optikerdotter sa...

som så många andra undrar jag vad det är för hämndaktion apoteket kör mot gbg. För i de städer där jag bor (ja, bor) så finns det snabbkassor utan pensionärer och slöa apotekare. I den lilla staden åt sthlm till så är det tom så att apoteket ser ut som en lyxbutik och man hänger gärna omkring där med sin lilla kundkorg och går nöjd till kassan med snabb service. Dessutom, jag vet att ni inte gillar ockeroptiker va, men i den staden iaf så kostar linsvätska mer på apoteket än hos optikern.. flaskan är ju mindre.. iaf när jag jobbade hos "ockraren".

Säljare sa...

Jag ÄLSKAR när du skriver om apoteket, jag har själv vid två tidpunkter i din blogghistoria skrivit "kommentarer" om mina egna upplevelser av apoteket här nere i södern så jag ska fatta mig kort. Vi har ett apotek för recept och ett för receptfritt, med en väg mellan, bra så länge man inte behöver varor i båda butikerna (vilket man gör ibland) I butiken för receptbelagt så har man ett system som fungerar som så att man har en figur som sitter och sover i en kassa där man tar betalt, jag gissar att hon jobbar ca 10 % av tiden.... det sticker djävligt mycket i ögonen när en anställd bara sitter och glor medans man står i kö i timmar för att med nrlapp i näven få sin vara, dvs här har dom utvecklat "gå och hänga bakomdisken" filosofin ytterligare, i fall att man inte blir nog provocerad av släntrandet bakom disken så kan man inte missa kvinnan som sitter och fånglor i kassan.!!!!!

mikebike sa...

optikerdotter: du vet att jag har ett gott öga till dig efter det där med mina "magiska" så både du och papsen är på min lista som favvooptiker.

aha! fler har vittnat om effektivitet lite här och var. får man fråga vilken stad du pratar om. antingen är det en utopi du bor i eller så har de jväla svinen bestämt sig för att köra "göteborgsförsöket" i apotekets regi. de vill mäta om det finns möjlighet att ta ut trängselavgift på apoteket i gbg... det göt det. jag hade pröjjat en dyrare procent direkt för att slippa se alla sölmongon

Säljare sa...

för övrigt så tycker jag att du borde skriva om dem som i dagens läge väljer att utbilda sig till apotekare. "Oj vad skönt det verkar vara att bara få stå och hänga samtidigt som folk dör när de väntar på sin medicin, DET skulle jag vilja jobba med" (hmmm nej jag vill bli säljare)

Nat sa...

Hahaha, du förnekar dig aldrig, vilket är tur för alla dina läsare.

Dagens vanligaste samtal på jobbet;
arg djurägare ringer upp; "jag står här på apoteket där mitt recept på xxx ska vara inringt och de säger att de inte har fått det."

Nähä, jag ska kolla, och så klart, förkryssat och signerat i pärmen.

Säg åt dem att vi vet att vi har faxat in det.

1 minut senare dagens vanligaste samtal nr 2 kommer in på hemliga linjen.

"Hej det här är från apoteket xxx, bla bla bla."

Summan är, att man får faxa alla recept 2 ggr.
Tack och lov slipper jag nuförtiden alla såna samtal.

Du kan hälsa Stefan att de behöver se över sina rutiner för inringda och infaxade recept också.
//Nat

da bomb sa...

Maela: Till och börja med blandas en hel del av recepten på plats så du skall vara glad att de gått fem år i högre skola..

Förresten ser du och el pedro likadana ut.. Hahahahahahaha!

optikerdotter sa...

Mike: Enköping heter den. "sveriges närmaste stad" och du förstår ju själv att en stad med så korkad slogan inte kan vara en utopi. Eller.. det kanske är därför de har ett välfungerande apotek för att man inte totalt ska lacka ur och meja ner hela staden ifall saker inte funkar. Tilläggas bör att det inte alls var länge sen de byggde om apoteket där, och efter det har jag faktiskt inte testat receptavdelningen, men jag kan bara be att det fungerar bättre än det gjort förut.. eller så är det därför de har byggt om: för att få plats med alla som väntar. Men som sagt: Receptfria avdelningen är ett nytt shoppingstopp i de 13 minuter det tar att gå igenom alla affärer i staden. (jag har även testat fantastiskt snabba kassor i Uppsala, trots brist på dålig slogan, så jag tror på the Gbg-project.)

Dessutom ska jag passa på att tacka djupast å min och min pappas vägnar. En ära. Han är rättvis. Men det finns andra optiker som är riktiga mongon i stan.

danne sa...

När alla pratar om stefan tänker jag automatiskt på Stefan som har bloggarna "saker som suger" och "dagens gnäll". Vore det inte underbart om han fick sköta omorganisationen ivrigt påhejad av dig mikebike? Ja djävlar vilken vacker tanke. :-)

Melinda sa...

Jag bygger såna där kölappsapparater och displayer om somrarna :´) (Missa inte den nya q-novan! Den ser ut som en alien.)

snellie sa...

optikerdotter: Åneh! inte den staden! Jag är uppvuxen i det där lilla ångesthålet... Jag känner med dig och håller tummarna för framtiden.

Anonym sa...

snellie: Ja.. hm.. jag "bor" ju där, men ändå inte.. mest inte.. så jag ser ljust på framtiden.

danne sa...

Maela och El_pedro!!! Lika brillor och samma garv! :-) störtskönt!

adde sa...

Kan det var tvärtom? Vafaan, studerar man i fem hela år så måste man ju blir olympisk medaljör på party! Eller hur? Ja, så på riktigt är apotekare världens partylirare som hela tiden har en räv bakom örat. Practical jokes är vanligare än krabbor i tången. Vanliga skämt apotekare mellan är att ställa ner textstorleken på någons dator till tre punkter, att sätta minitutor på undersidan av träskorna och att klippa isär klisterlappsarken i pyttesmå delar så att det nästan är omöjligt att få fast dom på en läkemedelsförpackning. Sen e dom ju såklart bäst på att blanda till spännande vätskor också. Så ett annat vanligt skämt är att lägga små mängder nitroglycerin i de stora fickorna på de vita rockarna, eller att lägga en lagom dos sömnmedel i semlorna till 9-fikat.
För hade det varit så skulle det ju förklara en hel del.

Mamselamsen sa...

"amfetaminstinna effektiviseringskonsulter" på AMS *fnissar*
Ja du... i så fall har väl nästan liksteheten påbörjats på Apoteket.

adde sa...

Oj, sorry, jag fick svar om att den flippade ur de två första... :-P

emma sa...

Du är för jävla ball Micke. :) Och jag håller med dig, apoteket suger! Man borde få en av huvudvärktabletterna man ska köpa medan man står i kön. Och snacka om att de är de gamla kärringarna som är värst. Jag är SÅ JÄVLA TRÖTT på gamla kärringar och deras gnäll och fixa idéer så jag bara vill spy (ja, jag har jobbat för mycket på sistone).

Mamselamsen sa...

emma: "Gamla käringar". Hm... jag undrar hur gamla de är? :-)

Emma sa...

mamselamsen: Jag gled nog över till att mena riktigt gamla tanter (jobbar på ålderdomshem..). Usch jag låter elak, men jag är så trött på dem.

mikebike sa...

aaa hahaha... fan jag tror det vankas "catfight" tror jag det var någon som kallade det (aldrig jag alltså, skulle aldrig komma på frågan, not a freakin chance)

Emma sa...

Äh, min kommentar lät visst lite dum. Jag menade inget med att skriva "riktigt gamla tanter", som att någon i femtioårsåldern skulle vara bara sådär lite lagom gammal.

Emma sa...

Micke, förresten var det du som skrev "gammeltacka" först! Hur gammal menade du? :P

anki-en av.. sa...

ohh Mike, vad jag tycker om dig.. ;)

mikebike sa...

hörrdu emma. äh.. det lät inte dumt. var inte skraj för mamselamsen;)

hon är stenhård men rättvis. du vet man är inte äldre än man känner sig och mamsen själv snittar runt 25 (fast det här med stödisar får mig att undra) så hon vässar nog bara lite. man kan vara gammeltacka redan vid trettio om man inte passar sig (precis som en kille kan vara gubbjävel redan innan trttio;)) men i detta fall så var kärringen nog en cirkus 75 svåra...

mikebike sa...

anki: vad snäll du är. vad svarar man på det. jag gillar dig med... och du hälsa sörran. vet du om hon läser fortfarande?

anki sa...

självklart läser syrran.. Hon bara låtsasajobbar på sin bank.. hon mailar mig o läser din blogg ;)

Mamselamsen sa...

Emma: Det är lugnt! :-D Käring är jag... men TANT, det blir jag aldrig. Så jag tog inte åt mig... ville bara skärra dig lite. *skrattar*
Va´fan... jag tror jag kan ta gammeltacka också.

Emma sa...

Mike: Jepp du har rätt i att man kan vara gubbe/tant redan i unga år. Själv snittar jag runt 5 enligt min pojkvän. Heh. ;)

Mamselamsen: Du lyckades skärra mig litegrann men mest blev jag förvirrad eftersom jag tänkte på kärring=ca 85+ haha. Jag har som sagt jobbat för mkt på sistone. :)

Prinsmorsan sa...

Jag har länge retat mig på apotekspersonalens översittarattityd. Ända sen jag var 16 år faktiskt. Då fick jag en sjukdom, inte dödsallvarlig men ändå;den krävde medicinering i över tio år. Det spelade ingen roll hur många gånger jag hämtade ut en och samma medicin, lik förbannat måste de varje gång fråga "Har du tagit de här tabletterna tidigare". "Ja, sen jag var 16 år", svarade jag, varje gång. Där tycker man att det är nog. Men nej, då säger de: "Då vet du att bla bla bla yada yada yada.....". Bara för att. Det är som när snutarna i amerikanska filmer ska arrestera någon och här tvungna att rabbla "everything you say.." etc. Suck. Och de rör sig i slowmotion. Precis som personalen på Föreningssparbanken. Har de månne gått en kurs i stresshantering? De stressar av och tar det easy men för över stressen på oss kunder istället. Så är det nog.

Maggan sa...

Jamen gnällo det går redan att köpa sitt receptfria på apoteket.se och få det hemskickat eller bara hämta ut färdigbetalt på ett apotek. Jag kan hålla med om att det kan gå långsamt, men den här möjliheten finns ju redan. Ta da!

mikebike sa...

men maggan är det inte så att man måste stå i samma jävla kö även om man förbeställt och må¨ste hämta ut det. det är ju det som är problemet att även om man redan vet vad man ska ha så får man stå och vänta.

däremot låter det ju smutt att man kan få det hemskickat. nu snackar vi. fast då kostar det väl en massa extra och istället för att betala 38 spänn för ett rör treo så blir priset dryga 70... inte så soft

Sara sa...

HAHAHA, omg, vad roligt! alltså, det är ju en bra ide också, men satan vad kul det var att läsa.. :P