onsdag, maj 03, 2006

Helvetessånger

I stort har idag har varit en bra dag. Ändå känner jag mig deppig. Vet inte vad det är. Jag är alltså deppglad idag.

Jag var på kellys och slirade i mig några gyllengula till en spelning igår. På scen stod Hellsongs. Ett Göteborgsband som inriktat sig på att ta ett stycke hårdrocksslagdänga och göra om det på sitt eget sätt. Loungevibbar. Finstämt, skört och stundtals strålande vackert.

Två killar på keybord och gitarr och en "Harriet" med magiskt vacker röst och karsima nog för att smälta stål. Jag är ingen musikrecensent men jag skulle beskriva hennes röst som en form av skön hybrid av Björk och Karin Drejer men med tillräckligt mycket egen karaktär för att göra henne ganska så unik. Längesedan jag upplevde en sångerska som levererar ett ton jordnära charm genom sin blotta uppenbarelse.

På en dryg hallvtimma levererade Hellsongs en tolkning av bl.a. Metallicas "Seek and destroy" på ett sätt jag aldrig hört den tidigare. Likaså Judas Priests "Breaking the law" och Van Halens "Jump". Riktigt vackert blev det dock först i Alice Coopers "Shools out", Iron Maidens "Run to the hills" och kanske allra bäst i Twisted Sisters "We're not gonna take it".

När en röst får det att knottra sig lite här och där på kroppen så vet man att man är nåt bra på spåret.

Vad jag förstod släpper de snart en EP. Så mitt tips är att gå in på deras hemsida och kolla hur man får tag i den snabbast. Jag tyckte mig förstå att de skulle distribuera den själva. Lägg en förfrågan vet jag. Det tänker jag göra.

www.hellsongs.com

20 kommentarer:

adde sa...

WASP! Ha ha ha. Kollade dom på Mudd när dom var som hetast. På dagen hade nån av killarna varit i Saluhallen å handlat färskt kött och en hink blod. Blackie Lawless gjorde stor affär av hur han på den alldeles för trånga scenen styckade upp de stackars resterna av en helt nyligen så glad gräsätare. En kille nära mig fick ett av köttstyckena rakt i pannan när Blackie frikostigt delade med sig. Köttet verkligen dröp av blod och det rann ner i ögonen på killen. I ren ilska eller kanske var det extas kastade han tillbaka köttet, men jag såg aldrig om han träffade nån i bandet.

adde sa...

Oj, sorry, jag var inne å läste på länken om WASP å kommenterade som att du hade skrivit om dom också. Men det hade du ju inte. Tokigt!

Beatrice sa...

Åh nej Mike. Var inte ledsen!

Cliff Hanger sa...

Ja du, har varit inne och lyssnat. Det var väääldigt annorlunda arrangerade låtar. Tyvärr inte till det bättre. Småtrist och könlöst, särskilt i jämförelse med originallåtarna. Duger som muzak i hotellhissen på sin höjd. Medan jag lyssnade längtade jag efter originalens brutala, råa aggressivitet och energi.

El_Pedro sa...

såg detta band på Rundgång ( SVT ) och smälte direkt.
de körde Run to The Hills och det var grymt bra.

älskar tolkningar av låtar som är totalt en annan version av originalet.

mycket bra band

Nat sa...

I couldnt agree less, med El Mango alltså.

Du har så rätt M, vilken röst! Enkla arr betyder inte alltid att de är simpla, i Run to the hills, är det närmast genialiskt, och det bärs av hennes röst.

Åh, jag vet när något är bra, och detta är bra.

You just made my day, igen liksom.

Kram

Garbozita sa...

Jävligt skönt gung,hon har underbar röst,kan bli nåt för framtiden...

mikebike sa...

adde: hahaha det är kool. jag såg dem på kåren för ett par år sedan. när de inte var lika heta men fan det var mäktigt att se sin barndoms största idoler. i wanna be somebody var min absoluta favolåt i så många år.

beatrice: nu är jag glad igen!

mango: jag tror inte de är ute efter att ersätta originalet. däremot gör de något bra med en kulturskatt som varit endast en grupp människor förunnat att ta del av. nu får de plötsligt en helt ny publik samtidigt som en gamla publiken verkar köpa dem fullt ut.
könlöst och småtrist. jag tyckte snarare att det var väldigt levande och värdigt. covers brukar jag inte vara ett fan av men här har de skapat något nytt av det gamla, med en fantastisk fingertoppskänsla.

El pedro: precis så kände jag med. man smälte. jag gillar också tolkningar när det är gjort med stil.

Nat: javisst är bär hennes röst upp allt i run to the hills. och det är ju enkelheten som är så vacker här. det är avskalat och väldigt känslosamt.

jag misstänkte att du skulle uppskatta hennes röst.

tjpp

Nemo sa...

Jämmer 1: Jag missade den spelningen trots att jag befann mig trots att jag fanns "in da hood"

Glädje 1: En EP! Äntligen - såg dom oxå på Musikbyrån. Gubb-loungeig är jag redan och är småfnittrigt förtjust i omtolkningar av andras låter...kanske inte "Tributes to.." o liknande... Pink Floyd i Bluegrasstappning etc... men detta - Klockrent!

Jenny sa...

Nä nu...jag undrar om jag måste lova mig själv att det här var sista gången jag missade ett bra band. Hur f-n ska man hinna hålla koll på allt som händer här i Götet? Tips tack.

GAIS-Åke Feskebôxa sa...

Hårdrock är för White Trash

Anonymous sa...

Hehe... en gaisare som snackar om white trash i negativ bemärkning! Var har du gömt skinnvästen?

mikebike sa...

Jenny: jag vet. fan jag missar allt känns det som men detta lyckades jag faktiskt pricka.

Nemo: ja ja tror du hade gillat det mycket.

Gais-åke: Hahahahaaa lite sådär lagom dåligt smeknamn om man vill ironisera över trailertrash. jag hörde av en öisare att ifk hade den mycket roliga slogan: Stöd gais, köp faktum;)

GAIS-Åke Feskebôxa sa...

Vem har sagt att jag är GAIS'are?

Mitt smeknamn är ironiskt avsett.

Jag har varken skinnväst eller hockeyFrilla.

SixesAndSevens sa...

Också sett nämnda band på tv. Ungefär som herr mango sa... det börjar rycka i headbangernacken och man vill ha originallåtarna!!

ron obvious sa...

Hmm, Hellsongs? Jag förutspår att Hellsongs är ett av de där bandet som först får en att tycka att åh och fräscht och wow och jättebra, eftersom det är relativt originellt och ogjort, men som tidens tand kommer att avslöja som ett väldigt, väldigt trist band. Ni vet, som Bo Kaspers eller bob hund.

Prova att lyssna 20 gånger i rad på "Frankly Mr Shankly" med The High Llamas för samma effekt.

(Äh. Jag tycker också att det är en kul idé. Men, ärligt talat, "bra" är det fan inte.)

Jaaan sa...

Fan jag är ju pantad..läste Helvetesånger, ni vet sån´t skit man kan ha på en söndag när kreditkortet åkt rally mellan fickan och Babsen hela helgen..BRRR!!

Sven i Hälvett!! sa...

Jaaan:

Fast med tanke på Bike´s emotionella bergådalbane vardag så var det ju inte helt otippat att det kunde varit "ånger" han syftat på..

Men han har rätt i att Harriet låter vackert.
En annan tjej som har en pipa som en ängel är denna madame...

http://www.nekocase.com

Säljare sa...

Det är klart att det i det långa loppet är ett plojband, men lik förbannat är det BRA! Själv har jag inga problem med band som "inte håller i längden" för det är ju inget tvång att fortsätta lyssna på någon bara för att man i förstaläget tycker att de är bra.

Sofia sa...

Jag nappade också på det här. Schysst. Run o the hills passade perfekt på morgonkvisten