måndag, maj 22, 2006

Det verkar vara alkiskonvent i stan

Nyss när jag gick till jobbet så slogs jag av att det var oroväckande många alkoholmissbrukare och andra hang-arounds som drällde på den korta biten från majorna till linné. Alltså riktigta parkbänksalkisar. De verkar ha nåt konvent här i stan.

När jag stod i spårvagnskuren och skyddade mig mot regnet som kom en överförfriskad herre i svart skinnpaj av mc-modell och en svart snusnäsduk knuten runt huvudet gående (eller ja han lyckades ta sig fram iallafall). Colors liksom. Han stannade framför oss som stod i kuren. En gamma dam på cirkus sjuttiofem långa, en tysk man med attachéväska och en ung tjej med latinamerikanskt ursprung som talade vilt i sin mobil och så jag. Parkbänksalkisen ställer sig riktad mot oss, slår ut med armarna i en pose som känns tagen ur någon revy med Nils Poppe och så frågar han muntert om det är någon som "muckar" med honom.

Han svepte med blicken och pekade med hela handen (han måste sett hur snuten gör) mot respektive person i kuren. Jag kände att det här kommer bli jobbigt. Tysken förstod inte något såklart och ursäktande sig på sitt modersmål. Alkisen skrattade och sa "döööh, hajl på dig mannen!". Vidare frontade han kärringen som inte heller var nämnvärt slåssugen. Jag misstänkte att den lotten skulle landa på mig. Mycket riktigt. När han kom till latinotjejen så sa han charmigt att han inte slåss med tjejer. Bara jag kvar.

Han frågade om jag ville ha stryk. Jag köpte mig några sekunder genom att ta ut i-podlurarna och låtsades som att jag inte hört ett ord.

Vad sa du?
Vill du ha stryk frågade jag.
Ahh, nej tack det är bra.
Dööh, du ska inte vara så jävla kaxig
Ok, jag får jobba på det...
Dööh, jag kan karate.
Mhm...
Jag ska slita hjärtat ur kroppen på dig


Varpå han började veva med armar i någon jävligt desillusionerad koreografi. Han fråga de hela tiden vad säger du nu då, vad säger du nu då och jag kunde inte hålla mig för flabb. Jag började gapflabba. Tysken och latinotjejen tittade på mig som att jag var rubbad i huvudet. Vaffan. Där står en hårt dekad och semiförbannad spriträv och övar kator i regnet men det är mig alla glor på.

Vagnen dundrade in och det var dags för påstigning. Som tur va skulle han inte med. Det kan lätt bli stökigt när en dyngrak snubbe ska demonstrera sina wax-on wax-off på en proppfull vagn. på vagnene satt en alkis till och jag tänkte direkt "åh nej, inte en till" men han var kool, sa inte ett skit. Jag är så fördomsfull.

När jag steg av vid masthuggstorget och kommer in på Andra Lång/värmlandsgatan så ser jag ett helt posse. Tre stycken hardcoresnubbar. Sådana som liksom tagit supandets ädla konst och gjort det till karriär. En av dem hade ett stort vitt skägg och skepparmössa. Den andre såg väldigt sliten ut och hade en schäferhund samt en fullladdad systemetpåse som sällskap. Den tredje hade en kundvagn som han fyllt med mässingsrör och kopparskrot. Det verkar vara hårdvaluta i alkiskretsar. Kopparskrot = snabba pengar. De säljer skroten och köper kul för pengarna. Panta ölisar är för amatörer.

Så vad får man ut av detta. Ja, inte ett skit egentligen känner jag men jag ville bara berätta att det svärmar av proffssupare på stan idag.

31 kommentarer:

Nemo sa...

Så fort vi talar Spårväg...väntkur eller Järntorget med omkringliggande geografi påminns jag ständigt om att Västtrafik förmodligen har en deal med de som hurtigt lämna systemet med mantrat "Kom tillbaka - det fungerar!" .

Det skall finnas en räv på varje vagn, i snart nog varannan kur - Marklandsgatan, Frölunda torg o Vagnhallen Majorna är speciella favvistillhåll...

Jag ser denna utplacering som ett sätt för mig att öva mig i ödmjukhetens ädla konst... "Det kunde varit jag" tänker jag ibland. Det är oxå en strävan att följa Buddhas devis "Älska alla människor som dina egna barn" - och det är inte lätt att leva upp till när jag får en urinstinkande sängskitarlurk på armbågs lucka längst bak på 3:ans linje...

SixesAndSevens sa...

Varför har dom alltid hundar??? Stora hundar också. Finns inget jag litar mindre på än ett fyllo med en enorm, oftast svart, hund vid sin sida. Jag viker undan blicken och raskar på lite extra dom gångerna...

californiadreamy sa...

ja har med träffat karatekungen! haha. men kom undan för att ja va brud. inga karlar går säkra i denna stad, du får "byta miljö" mike

Jaaan sa...

Haha, vilken drömstart på da´n. Det är alltid otrevligt när fyllona ska leka Olle Tandberg eller Larry Lindwall. Om man är säker på att det bara cirkulerar bärsa i systemet och inte några andra substanser är det frestande att ge dom en rejäl jävla omgång. Jag menar, de är ju ganska förutsägbara och man ser tidigt om de är på väg att dela ut en vinge, man hinner fan ta mä bygga kåk och flytta in och skiljas och sälja innan svingen ens är i närheten.

PlattKatt sa...

*asg*
Du skulle pröva med ett leende och en trevlig replik. Det nappar de alltid på. Eller så är det bara för att jag är tjej som de gillar mig!
Jag är en alkismagnet! Det är helt sant. Varenda neddekad varelse i hela världen dras till mig och jag får ha kufiska samtal med än mer kufiska människor titt som tätt. Sist det begav så fick jag beundra en karls mysigt dekorerade hatt (stulna konstblommor!). Han tyckte vi skulle gifta oss genast istället för att vänta på midsommar!
*skrockar*

Good luck with the alkis invasion!! :-P

mikebike sa...

nemo: hahaha... du det där buddhatugget kan de ju bara glömma. svårt att älska folk som ska salita hjärtat ur kroppen på en inann man hunnit påbörja sin dag.

sixx: ja jag har fan också undrat det. precis den tanken slog mig att jag inte litar på fyllbultar med schäferdoggar. men det finns de jag litar mindre på. får bli ett eget inlägg;)

california: alltså vet du. jag tror jag såg dig på vagnen.. fan om det inte var nu i förmiddags alternativt igår em... du vet hjärnan blir mosig av så mycket förvärvsarbete som jag ägnar mig åt just nu. men kan det varit du? antingen på trean eller nian igår från masthugget till majorna eller fan jag tror det var i morse trean eller nian jag hoppade på vid chapman och du satt på det där "lilla" sätet vid trappan på mittenvagnen? eller också var det bar nån som var löjligt lik dig... men gbg är litet.

jaaan: ja jag var knappast skraj för den killen. han var dimman själv fast man vet ju ine om han toppat med några sköna prepp. då är de mer sega.

Anonym sa...

SixesAndSevens: Varför stora hundar...? Jo, de e kallt å sova ute om vintern å då e de gott me en stor varm hund å skeda me... eller?

mikebike sa...

plattis: haha ja du du snackar killen med bum-kavorka! alla missbrukare i stan kallar mig "broder". deppigt... ja vaffan tror du själv;)

Jojje sa...

Men du mike, de som är på konvent är nyktra och drogfria. Annars kommer de inte in i lokalerna serru. Så han kan inte vara deltagare på ett sådant. Men det betyder väl i och för sig inte att det inte kan vara konvent.

Jenny sa...

Oj, jag skrev fel namn. Alltså, det är jag, Jenny. Som skrev Jojje. Asch...

mikebike sa...

men nu blir jag snurrig... varför kallar du dig jojje jenny? ;)

danne sa...

Mikebike... Jojje o jenny kanske kommer från festen igår och är lite mixed up fortfarande. ;-)

Utspillt kaffe på magen... vem kunde ha räknat med något annat?

mikebike sa...

fan danne... du lever farligt. snart får jag specialskriva regler för dig!

SixesAndSevens sa...

skeda med en schäfer... hihihi

Jonas sa...

Hahaha.. så bra. *Skrattkramp* Mer snack av denna typ :)

Ron obvious sa...

Du skulle ha provat att sjunga Jazzgossen för honom. Eller kanske inte, när jag tänker efter. Då hade han nog blivit tvungen att lägga armen om dig och vara din dödspolare.

Jenny sa...

I'm pretty fucking busted nu va?

hertzmanann sa...

Jag är så trött på allt förbannat spritmissbruk. Eller missbruk i alla lägen...

mikebike sa...

ron ob: ja precis... det hade aldrig gått. då hade vi varit tvungen att börja äta söndagsmiddag och sån shit vettö. så no, never sing the jazzy-boy.

jenny: vet inte om du är busted. jag vet ju inte om du är jenny ens. men hoppas på det. du är rolig som jenny.

hertzman: jag är också bra trött på missbruk.. eller tja missbrukare iallafall;)

Cliff Hanger sa...

Mikebike, vi verkar båda locka till oss parkbänksalkisar. Jag råkade faktiskt ut för en liknande incident för bara nån timme sedan. När jag gick igenom en park var det en parkbänksalkis (han satt inte på parkbänken men precis bredvid i sin rullstol) som ropade åt mig: Öhh...erdu frå Flempan? Vet inte varifrån han fick det, men jag påminde kanske om nån som han kände igen. Ingen smickrande tanke, men jag får tänka att jag säkert såg ut som nån myndighetsperson som han haft mycket kontakt med eller nån granne.

jennypenny sa...

"Jag ska slita hjärtat ur kroppen på dig"

Oj oj oj...jag förstår att du började asgarva. Undra vilka filmer han hade sett..?

Martin sa...

Jädrar vad fint det är med kollektivtrafik ändå!

Och så undrar politikerna varför folk stänger in sig en och en i en 2-tons stadsjeep och köar på motorvägen varje morgon och betalar 12 kr/litern i bensin och trängselskatt...Because it's worth it.. Lätt !

adde sa...

Spankulerade i stan en varm sommarkväll å blev frontad av en sån där "B.Lee dog och nu bor hans ande i mig"-punk. Han kom väldigt nära mig och sa att jag var polis. Eftersom jag inte svarade så mildrade han domen till att jag åtminstonne såg ut som en polis. Jag hade ingen aning om hur jag skulle bemöta det där, men när en sån pingisboll-ögon-kille vill ha svar är alla svar fel. Det konstiga var att när jag frågade vad det var för fel på det, så blev han lite mer avspänd och sa att det tvärtom var ett gott betyg även om poliser i sig inte var så bra. Kanske försökte han ragga på mig? Sen började han dra hela valsen om vad han sett genom åren, hur poliser beter sig och blablabla. Jag tyckte jättesynd om honom.

Mamselamsen sa...

Sådana våldsamma alkisar har jag inte mött här i stan... här är de jag möter och pratar med, på parkbänkarna ganska godmodiga och mer eller mindre (mest mindre) uppåt.

Jag skulle kunna tycka synd om dem... men det gör jag inte, för de har ett val. Däremot är deras situation djävligt sorglig.

Flum, flum.... Nemo, du fattar vad jag menar va?

mikebike sa...

el mango: säg inte attt du också har bum-kavorka?

jennypenny: hahaha ja jag tänkte precis det när jag tod på vagnen. vilken film har han fått det ifrån. först tänkte jag att det kan vara indiana jones 2 men sedan tänkte jag att han är ju inte tolv. säkert nåt med sonny chiba.

martin: hahaha... ja du jag vet inte om jag blir lugnare av bilköer. det görmig tokig på riktigt. köa suger.

adde: smart att inte svara. svar = duktigt mycket stryk. tyck aldrig synd om såna punks. aldrig. jag drömmer fuktigt om bronsons deathwish när jag stött på såna svin.

mamselamsen: naje det är svårt att tycka synd om en kille som vill slita hjärtat ur kroppen på en oprovocerat... men vissa kan jag tycka synd om. för några veckorsedan började en gaisare berätta om sin barndom och hur han saknade sin pappa... då blev jag rörd.

adde sa...

Mike: Nä, den sista raden var mer "kör du frivilligt in näven i en köttkvarn vill jag fan inte höra nåt gnäll om långa väntetider på akuten", fast med andra ord.

t.b.f.t.e. sa...

Om du ser en dvärg med en schäfer som är lika stor som honom och han svär på finska så kan jag meddela att han kommer från öst. Om inte det är nog med information så bär han dessutom alltid en skinnjacka som skriker balkan lång väg. Men jag har sett flera "rävturister" i väst som tagit sig genom ridån.

Kimmi sa...

Tack för dagens asgarv!

lisa sa...

en konstig notis i GPs "dygnet runt" stöder din teori om ett konvent:
"14.17 Andra Långgatan, Göteborg
En man är stökig och hotfull. Hon omhändertas och körs till sjukhus för vård".
Det kanske var en eftersläntare till gänget du mötte? Frågan är hur mycekt personen i fråga hade druckit, för att bli så förvirrad över sin könstillhörighet. Eller snackar vi om den där gamla tjommen som hade äcklig mörk peruk, rött hårband, vita byxor och röda pumps som alltid hängde i de krokarna för några år sedan?

mikebike sa...

kimmi: tack själv!

lisa: hmm har jag aldrig hört talas om!

californiadreamy sa...

ha! satt jag med besticken i högsta hugg, redo att hugga in?
ja är i sthlm så de va någon annan.