tisdag, maj 09, 2006

Den ultimata signaturmelodin

Vi pratade lite om signaturmelodier igår i Christer. Eller ja vi pratade lite om Dallas signaturmelodi. Det är ju en sådan som har satt sig på nåt vis. Varenda jävel kan nynna den. Det är bra betyg.

Vad kännetecknar egentligen en riktigt lyckad signaturmelodi? Jag skulle vilja påstå att det är när den inte bara sitter som en keps utan när den sitter som en knytnävsslag i magen på samma gång. Och hur många gör det. Nä, Dallas är bra men vi ska tänka på att när den började sändas så var Sverige ett U-land i tv-sammanhang. Tänker man efter lite så man nog nynna melodin till boktipset, saltkråkan och anslgstavlan (som iofs nog har samma än idag när jag tänker efter)

Jag skulle vilja hävda att Dalls ligger ljusår ifrån den ultimata. Signaturmelodiernas Don Corleone. The A-team. Hur toppar man en sådan. Det gör man nog inte. Den har fan ALLTING!

Alltså hela skiten inleds med att en klassisk amerikansk-filmtrailer-röst (ala "One man, One crime... One...") förklarar att det hela handlar om en cracked commando-unit som dömts i en krigsrätt trots sin oskuld och fått gå under jord- Tillsammans lever de nu på flykt undan lagen och lever som legosoldater. Jag minns hur jag drömde om att få vara med i en cracked commando-unit när jag var liten. Jag visste inte riktigt vad det var då, inte nu heller för den delen, men det verkade råsmutt att åka runt i en pimpad van och spränga sjukt mycket grejer i luften.

När speakern sagt sitt på cirkus femton sekunder så hörs kulspruteljud varpå ett stråkcrescendo dras igång och och blåsorkestern distinkt spelar den kraftfulla melodin så att öronen kunde började blöda ifall man inte var försiktigt med volymen. I bakrunden hörs ljudet av de ihopklippta actionscenerna som fladdrar förbi. Här har man lagt krut på signaturmelodin... eller ja fan i The A-team verkar de faktiskt ha lagt just "krut" på allting.

Plötsligt övergår den symfoniska delen till distad el-gitarr och fortfarande ackompanjeras hela skiten av ljudet från storvulen skottlossning och extravaganta biljakter/bilcrascher samt rallarslagsmål.

För en stund planar musiken ut och man luras nästan att man bytt kanal och hamnat mitt i The Loveboat-introt (om det inte vore för att Mr T inte var med i Loveboat) för att en sista gång och med full orkesterkraft nästan blåsa skallen av en med just de där galna tonerna som är så starkt förknippad med The A-team.

Det kvittar liksom om man blir sondmatad med moralkakor och undermåligt våld rättigenom hela serien sedan. Med en sådan headcracker till signaturmelodi är hälften vunnet.

Har ni några tokfeta tips att svara upp med så håll inte tillbaka. Skjut. Även om jag vet att ni omöjligt kan klå The A-team. Man kan ju inte klå den ultimata signaturmelodin.

40 kommentarer:

sofia sa...

Jag är som vanligt såld på allt som har med Magnum att göra. Så där lägger jag nog min röst.

Rederiets har annars etsat sit fast i mitt minne. Dum dududududu dum.

mikebike sa...

Ja magnum är inte dålig den heller... den moler på liksom. ganska högt tempo fråmn start men ökar bara

Crispet sa...

Annars har ju barnprogram en tendens att etsa sig fast på hjärnbarken. Typ pingu, nalle puh, den där serien med knattarna och farbor joakim som var rätt het i slutet av nittiotalet, och sist men inte minst piff och puffs räddningspatrull! (Här kommer världens bästa räddningspatrull! och löser fallen för din skull!)
Med detta säger jag inte att de är bra. Bara sjukt irriterande.

luciferr sa...

M.A.S.H. - Suicide is painless

får min röst för vackraste signatur...

SixesAndSevens sa...

Röstar också på M.A.S.H. Lite nostalgiskt och vackert på nåt vänster. Falcon Crest då? Eller... kanske inte.

cronelid sa...

MacGyver!!!!
Need I say more? I think not!

Nicke sa...

Hawaii 5-0, dominerar totalt

Josh sa...

Alltså, jag minns att A-Team hade en jävligt bra signaturmelodi, men nu kan jag inte för mitt liv minnas hur den går.

Beträffande krut så hade de nog lagt allt sitt krut på just vinjetten, för serien som sådan sög. ;)

Någon nämnde MacGyver. Ja, där har vi en vinjett som kan konkurrera. (Och bara därför minns jag inte hur den låter nu heller - vad är det för fel på mig?)

Mamselamsen sa...

Alltså... jag har inte en susning om vilket program du beskriver. Förklaringen kan vara att jag undviker de flesta "skjuta-bomba-blod-filmer".


Är det kört för mig nu?

Sven i Hälvett!! sa...

Gamla sportspegelns intro??

Vet att jag inte var helnöjd när Georgios Karageorgio och Albert Svanberg "hettade upp" introvinjetten....

Fast eftersom det bara är en vinjett så kvalar den väl inte in.

Då lägger min röst på themesången till Miami Vice. Ni minns väl? Ettrig syntslinga, uppkäftig eltrumma samt ett väl avvägd gitarrsolo...Sen att det var cigarrbåtar, vita midjekavajer och bikinitjejer bland palmerna på boardwalken gjorde ju bara att låten tatuerades fast i hjärnbarken på vilken 12åring som helst!!

//Still Hooked

Dan (gearhead) sa...

John Barry's signatur till The Persuaders är grym...

Exilola sa...

Jag skulle vilja så ett slag för Airwolf och samtidigt hedra den person som kokade ihop karaktären Stringfellow Hawke. Förrutom att ha världens fulaste namn verkade Stringfellow ha en smak för att spränga ryska jaktplan i luften samt att spela cello på en ensam bergstopp. Självklart fick han också lägra tonnvis med kvinnor, men det "goes without saying".

Exilola sa...

Förresten vad hette den serien som gick på 5an och hade Paint it black som signatur? Grymt bra!

El_Pedro sa...

så lustigt.

jag har gått och funderat på en post om dåliga intron.

kan inte hosta ur mig något som är bättre men M.A.S.H är bra

skam att jag inte kan minnas A-team intro då jag kollade var vecka back in the days

Crispet sa...

Annars är ju Knight Rider inte helt fel...

Jonas sa...

Ahhh...
Ni har ju alla glömt signaturmelodiernas värsting. A-team och Dallas och Night rider är ju bara småpotatis jämfört med den gammla klassiska BAT MAN melodin. Nanananananana... Bat Man! Oslagbar!

Prala sa...

Asså, jag vet att det är larvigt, men bröderna Cartwright sitter rätt bra i min hjärnbark.. annars håller jag med ovanstående talare att Batman är en av de bättre. A-team har jag inte sett, så denna krönikas (eventuella) träffsäkerhet har gått mig förbi..

Stefan sa...

seinfeld säger jag bara

syntslapbass- så hårt

Säljare sa...

Jag ligger en generation innan er men ändå:
Familjen Macahan, Baretta (70-tal)! Spanarna på Hill Street. Annars minns jag mest hur jag i 14-årsåldern såg på fönster mot Tv-välden och de besökte USA och visade klipp från The A-team, jag blev grymt avis på att de fick titta på så mycket skjuta på TV i USA. I samma period ansåg jag för övrigt att Conan var den bästa film som gjorts.

henkebenke sa...

Boktipset!

Luca Brasi sa...

The A-team har en bra intoduktion men signaturmelodin är den verkligen något märkvärdigt? Tacka Mike Post och Pete Carpenter om du gillar den. Du kan ju tacka STIM och Warner/Chappell också som låter dig använda den gratis eller hur...

Dallas har en grym signaturmelodi men som Crispet sade blir man lite präglad av barnprogram.

Av musik som gjorts för film håller jag nog på John Williams (Star Wars , Indiana Jones mfl), Max Stein (eller hur det ny stavas) och Korngold (bla Captain Blood).

You're just to good to be true i Deerhunter är nog annars en av de bästa musikavsnitten i film (när de spelar biljard och diggar lite).

Men vad fan- Loranga, Dartanjang och Mazarin är ju rena trippen. Är man hjärntvättad så är man. Loranga for presidenT!

Fia sa...

Hade en tid A-team introt som första spår på alla fest-skivor som olagligt brändes hemma i stugan. Gjorde succé överallt.

Dice sa...

Exilola:
Pluton B i Vietnam. Grym serie.
Rolling Stones har ju gjort Paint it Black...

Anonym sa...

Six Feet Under och Sopranos säger jag. Båda fångar exakt stämningen i serierna.

Av de gamla 80-talarna håller jag på Miami Vice. Supercool och perfekt till kavajer med uppkavlade ärmar.

AnnaW sa...

Det finns många kandidater men bara en vinnare och det är musiken av Ennio Morricone till den italienska serien Bläckfisken som jag följde med skräckblandad förtjusning när jag var en liten flicka.

Thérèse sa...

Dr Snuggles och Seinfeld!

Bojjan sa...

Nu minns jag inte den engelska titeln, men vinjetten till "Snobbar som jobbar" håller hög klass. Dallas my ass.

mikebike sa...

Holy schmoly! här händer det grejer. vilken respons. jag blir stum som vanligt... fan jag har varit iväg på fm nu och kommer tillbaka och ser detta. kan inte svara alal så jag sammanfattar:

ni som inte känner igen melodin. jag har ju länkat till den så ni kan höra och njuta;)

Ni listar upp en massa favvo. Bröderna cartwright är ju en klassiker. MASH hörde jag så sent som igår, tror fyran visar mash sent. den är underbar och finstämd. magnum, miami vice, knightrider, falcon crest, dynastin de är grymma signaturmelodier. verkligen. fan vad bra det var med tv-serier förr. jag är ju gammal tvseriepundare så jag vet FANIMEJ vad jag snackar om.

Alltså puton B i vietnam har ju en skön introlåt men det är ju inte ett special komponerat stycke för den serien. Det är ju Stones låt rätt av. klart den är bra och passar bra men fan här snackar vi signatur. special till serien.

mcgyver är ju en sjukt kool serie men signaturmelodin är ju fan helplatt om man jämför med a-team (inte så konstigt ingen hittills har kunnat mäta sig med den;)

Macahan är bland det mest finstämda i tvseriesammanhang än idag. mäktigt men lågmält. sjukt bra. jag gillar lilla huset på prärien introt med. den passar skitbra till serien. precis som A-team. Hawai 5-0 nåväl den är ok men känns inte unik för fem öre.

Batman är intensiv ochj har högt kultvärde men den är otuff!

Seinfeld: som ett av världens största seinfeldfan eller iallafall mest intensivt älskande av karaktärerna och dess skapare larry david så måste jag erkänna att den melodin suger. hur koolt det än må vara med slap-bass. den nöts in och tillslut diggar man den men det är ingen käftsmäll. stefan kom inte och säg att den slert huden av dig första gången du hörde den:) själv får jag lätta erektionsvibbar när jag tänker tillbaka på första gången jag såg A-team (en serie som är fullkomligt vansinnigt B men med ett intro där de gjort allt. de har liksom fattat att detta är deras enda chans att göra nåt så de använder allt på en gång för att ha gjort det).

fia: du verkar ha fattat vad jag menar;)

fan jag skulle kunna lista hela dagen. Miami vice är nog den som kommer efter A-team för mig. Men den är ju bra på riktigt. den är ju perfekt 80-tals stylisch. A-team är ju så bra för att den är en helt galen komposition.

i början tyckte jag walker texas ranger var grym för att det är chuckan själv som kör den.

andra tips är ju renegade där de har samma uppbyggnad som a-team med "he was a cop, and good at his job..." men den planar ut i nån form av countryslinga som inte släpper loss riktigt.

nä ska jag säga en som är jämförbar med A-team så är det hulken. "mr McGee, dont make me angry, you wouldn't like me when im angry" "dadadadadaa, dadadadadaa... daaaaaaaaa" och så världens sorgligaste melodi... den är makalöst bra.

mamselamsen. det är aldrig kört för dig;)

t.b.f.t.e. sa...

hulken. det känns som man har sett avsnittet när introt är över. annars håller jag med om falcon crest, vilken signatur, vilken serie. Mmm.

caiman sa...

Knight Rider är utan tvekan bäst! Både som signaturmelodi och som serie.

Bränn signaturen på skiva och släng in i bilen, dra ner rutorna och dra fram på stan med låten på hög hög volym. Du kommer känna dig som en kung, framförallt om du har dina snygga pilotbrillor på dig!

Knight Rider slår allt!

Sämst signatur i förhållande till seriens kvalitet har scrubs. Bland de bästa serierna nånsin men den sämsta signaturen nånsin.

Ett måste är ju att signaturen är special-skriven för serien!

Mcgyver, batman, seinfeld är okej men ingen kan klå knight rider!

puttelito sa...

Bara för att bräcka alla så måste jag påminna om serien SHOGUN!

mikebike sa...

puttelito: shogun var jävlig bra har jag för mig. det klingar bra men jag kan inte säga helt säkert.

caiman: ja jag gillade verkligen knight rider signaturen... men du fan magnum slår tilloch med knight rider.

jag är faktiskt förvånad att jag får så få medhåll;) i mina två älsklingar a-team och hulken.

tbfte: japp jag vet att du håller falcom crest högt och visst är den tjusig... dock fattar jag inte om du höll med mig eller var emot mig i fråga om hulken... Ateam måste du ju digga... annars så kommer jag hem till dig och tar ifrån dig din "Mr.T in your pocket"

Anonym sa...

Luca Brasi sök hjälp..fort.

Andreas sa...

Mike, du är helt klart en kille i min smak! ;)

A-Team är en ungdomspärla av sällan skådade mått. Miami Vice är också ett höjdarintro och även Knight Rider och Airwolf. McGyver är sjukt mycket kult det också. Renegade är en stark personlig favorit. Sen är det en till, om en domare som jagade efter skithögar som kom undan lagen med smithål under rättegångar. Hette typ Black Justice eller nåt sånt tror jag, där hade du samma speaker-variant som i A-team och Renegade.

Lite modernare varianter jag gillar hårt är som någon nämnde Sopranos, och sen den ursprungliga Expedition Robinson var kanon. Nilecity är också en höjdare även om den är snodd. Senaste riktigt stämningshöjande jag fastnat för är introt till Prison Break.

Sen finns det ju en tredje kategori, nämligen barn och tecknat. Dr. Snuggles och Professor Balthazar är otroliga kultvarianter, Inspector Gadget är en annan barndomsfavorit. Fragglarna... uj, fina minnen där ;) Och Bumbibjörnarna! Värsta catchy låten. Men min absoluta favorit i den kategorin är helt klart Darkwing Duck. Nuuuuu blir vi farliga!

Mamselamsen sa...

Fast introt till Bröderna Cartwright... den kan jag.

"Bröderna, bröderna, bröderna , bröderna Cartwright, brlderna , bröderna..... *med ett litet vasst vibrato*

t.b.f.t.e. sa...

"quit your jibba jabba!" jag håller med dig.

Martin sa...

Nostalgi !
Vill minnas att Mission Impossible satt som en limmad smäck. Lite utnött låt numera.
Det var ju faktiskt en Tv-serie från början, med grymt coola grejjer som självförintande CD-skivor i små bärbara videospelare som man suktade hårt efter. CD var ju lite framtid på den tiden. jäkligt mycket Cyber liksom.

Melinda sa...

Alltså, jag håller med, men glöm inte Rosa Pantern!

Anonym sa...

Snobbar som jobbar............ ingen som hört den??

Åsa sa...

Någon som vet var man kan ladda ner vinjetter till en musikfråga tex?