måndag, maj 22, 2006

"Dagens"

Jag vet inte vad det är men jag känner gång på gång ett stort behov av att ge Apoteket, dess personal och hela deras systen en verbal s.k. "bitchslap". Efter varje besök.

Imorse var det dags igen, för den månatliga "inhandlingen" av vad jag har kommit att kalla "Dagens". En sådan där standardbeställning som gäller lika oavsett när eller var jag besöker ett apotek - ungefär som vitt vin och fruktsoda. Jag köper alltid samma sak; linsvätska och ett rör Treo citrus. Enkelt och bra, inga krusiduller. Då slog det mig.

De borde utveckla ett system för oss standardmänniskor. En "dagens-kö" så att säga. Alla som har en standardlista skulle kunna anmäla sin egen "Dagens" på apoteket.se och sedan glida in och ställa sig i en form av snabbkassa. Tänk vad mycket vrede jag sparat in på då.

Jag menar, ta idag som exempel. Jag kommer in strax eftert tolv, lätt stressad eftersom jag borde varit på jobbet minst två timmar tidigare. Jag tar en nummerlapp och ser att det bara är tre nummer innan mig. Men jag har lärt mig att tre nummer inte är så jävla bara i apoteksvärlden så jag blundade och andades in och ut ett par gånger. Liksom mediterade i förebyggande syfte.

En gammeltacka står och jiddrar om nån painkillersalva och gosse som det tog tid. Det går verkligen inte att hålla tillbaka ilskan. Man tvingas göra ett "förbannaduttag". Kassörskan verkade helt obrydd om att det tog perverst lång tid för käringjäveln att få komma fram till beslut. Fy fan vad jag inte vill bli gammal. Inte så gammal. Jag började fantisera om en utopi där pensionärerna hade sina egna apotek där de kunde gå och drälla hela dagarna. Då skulle de kunna ta två timmar på sig att välja stödstrumpor, näsdroppar, och sårsalvor. Ärligt talat. Något måste göras.

Nästa i kön var en ung tjej. Yngre än mig iallafall. Jag tänkte att nu jävlar kommer det gå fort men jag kunde inte ha mer fel. Denna unga tjejen skulle köpa vitaminer men kunde int bestämma sig för vilken sort. Så det skulle diskuteras innehållsförteckningar, fördel/nackdel med respektive och jämföras priser. Alltså den jävla subban betedde sig som representatnt för ett helt ålderdomshem. Jag suckade högt och skrattade till slut för mig själv och skakade på huvudet. Alltså verkligen galenskrattade - högpitchat (fast i låg volym såklart). Jag trodde inte det var sant. En medelålders man som hade numret precis innan mig skyndade sig. Han kanske kände lukten av dynamitväst.

Det var då jag kom på det. Min masterplan. Imorgon ska jag försöka hitta mailadress till apotekets VD och driva frågan om att utveckla ett slags "dagens-system". Jag kanske kan få pengar för idén. Om inte annat kanske jag kan få jobbet att utveckla nättjänsten.

Jag längtar till imorgon.

32 kommentarer:

caiman sa...

Regeln för "Dagens-kön" skulle väl kunna vara att man inte får(kan?) prata med kassörskan utan man får bara räcka fram sina varor, betala och dra.

Alltså för alla de som vet vad de ska ha direkt och sen kan man ha en separat kassa för alla tjöt-rövar.

Inte dumt alls...det samma kanske skulle kunna implementeras på arbetsförmedlingen?

Ett liknande system borde införas i alla servicebutiker för de som snabbt måste in och köpa sig ett busskort. Har aldrig varit så nära en falling down som när nåt jäkla sänke till människa stod å diskuterade olika ciggarett-pakets för och nackdelar när jag med ungefär 30 sekunders spelrum behövde ett 100-kort.

Mamselamsen sa...

Oh fy fanken på dig!!! Jag som ska köpa rosamelerade stödstrumpor imorgon, för att slippa blårandiga ben, nu när jag går och står hela dagarna. :-D

Men å andra sidan väljer jag själv... behöver ingen som berättar för mig om de blå är bättre än de rosa... för rosa ska jag ha!!

Mamselamsen sa...

caiman: Det heter Arbetsförnedringen!!!!

jennypenny sa...

Men du, det finns vissa saker som SKA ta lång tid i vårt samhälle: apoteksbesök, csn:s telefonkö, toalettköer, vilken kö som helst till ett uteställe osv.. På samma sätt som att banken, försäkringskassan och skatteverket bara har öppen ett par timmar om dagen då man själv är upptagen.

Visst är det underbart?!

anki sa...

då tycker jag att vi även ska införa ett dagens-kö på synsam i den lilla kristna skitstad jag bor i.. Skulle hämta mina nya solglasögon idag.. O det tror man ska gå jävligt snabbt.. Men ack vad fel jag hade.. EN timme senare kommer jag ut från synsam, o då även betydligt fattigare men desto coolare ;)

adde sa...

caiman: bra idé med den regeln. Kanske att man skulle komplettera med en tidsgräns på 30 sekunder per kund också? Alltså, är man inte klar på 30 s. öppnas en lucka i golvet. Detta för att hetsa alla som ska betala 48.50:- med mynt.
Kanske vore det ändå enklast om dom gör en jävligt stor varuautomat för allt som är receptfritt. Med tidsgräns och lucka i golvet!

Anonym sa...

Frekventerar inte apotek särskilt flitigt - men finns det inte självbetjäningsvarianter med nummerlappsfritt system? För receptfria prylar, alltså.
Påminner mig om detta då det av och till handlas tandkräm å apotek.
Är man oldschool i Majorna eller är det ngn tung linsvätska som kräver recept, intyg & leg vi snackar om?
Ovanstående ursäktar självfallet inte de snigelfasoner du råkat ut för. Känner igen det från andra sammanhang.
vill dock höja ett varningens finger då din masterplan kan om intet i den händelse den illvillige apoterkar-VD'n helt sonika hänvisar dig till självbetjäningsvarianten.
Någon slags plan B kan krävas.

mikebike sa...

caiman: tell me boutit det där med hundrakortstressen. jag som så sällan köper hundrakort, men varje gån är det nåt jävla miffo som står och snackar väder med kassasvinet... alltså ja vet exakt hur du menar med falling down.

mamsen. stackars dig spom ska på apoteket imorgon och du. klart du ska ha rosa... har inte du gått och lagt dig än förresten.. hur ska du orka;) glöm inte att rycka till dig en burk koffeintabletter i farten.

jennypeny: ja det är fan helt galet att bankerna har "banktid". stänga tre. jag säger som H & T - "Vad i helvete har de för sig i banken efter tre"

anki: säg till killen att ni får flytta hem igen. det här håller inte. men du solbrillor på synsam... låter dyrt. låter ohemult dyrt. prova HM eller preem;)

mikebike sa...

adde: haha ja vi är oldschool i majorna. man köper allt på apoteket. plåster, halstabletter, linsvätska och tandkräm... hahahaha.... nä men vi köper treo citrus på apoteket för att de jävla svinen inte vill lossa på monopolet och då är det smidigt att slippa ränna till en optikerjävel också... smart va

mikebike sa...

ahh nu såg jag att det var en anonym osm kommenterat och inte adde. sorry. hahaha jo en plan B kommer utarbetas imorgon om så behövs men du. jag tror mig sitta på en lösning som revolutionerar hela apoteketvärlden. har vi tur kan det bli så succéartat att de kan sparka hälften av sin tröga arbetskraft ut på gatan. då ska jag supa till!

t.b.f.t.e. sa...

Apoteket igår. slängde ut en kall tusing på medicamentos. vitrocken blev hetsig bara för att jag ställde frågor. jag ställde många frågor. fick lust att kasta bajs på henne, men det skulle ju bli konstigt på något sätt. Det var inte mycket kö, men det var ju en bit ifrån civilisationen. däremot när hon fingrade lite grand med förpackningarna tog det en evighet. och när man ser ut som elefantmannen i ansiktet vill man inte vistas bland folk i en evighet, inte ens om de bär vita rockar.

danne sa...

Mikee: Går det att kombinera med kameran tror du? Låter som ett riktigt stort och djupsinnigt konstprojekt på minst 2,5 miljoner om du frågar mig. 50/50? ;-)

Nemo sa...

Cool it Mike... inom kort... om EU-lagstiftningen följs... så kan du plocka på dig TREO-rör och annat Apotekgodis och pröjsa MadPadd på Hemköp... dedö!!

snellie sa...

men oj... *krama*
Har ni inte snabbkassor på apoteken i götet? *harkla* Jag tror att det finns på de flesta apotek i sthlm, jag vill inte sticka ut hakan men...

t.b.f.t.e: jag lider med dig... jag vet nästan hur det känns. Hoppas du kryar på dig. snart, helst nyss!

mikebike sa...

danne: hahaha... ja kanske att man ska styra upp nåt. du kanskekan hjälpa till där.

nemo: that'll be the day!

snellie: jag kan säga att de stora apoteken har någon form av nummerlappsfri kassa men det hjälper föra när nåt pensiosvin eller annat sölmongo kloggar kön. de har inte vett att fråga butikspersonalen utan väntar till de ska betala... alltså det är en cirkus... min idé skulle löa alla sådana problem... fan vad jag är smart! ni kommer bli impade.

Jaaan sa...

Det är jävlar i mej en lysande idé. Apotekets köer hör till de absolut drygaste i Sverige, det är som att personalen ägnat halva utbildningstiden till att lära sig kallprata med såväl dinosaurier som flicksnärtor. Man skulle helautomatisera hela skiten, har man recept så sticker man liksom in det i en maskin och ut kommer pillerburken. På resten skulle det vara självplock och så kunde man bara slänga det på ett band som läser av priset och så drar man VISA-kortet. Plättlätt!

Anonym sa...

När jag blir pensionär sk jag gå ner och ställa mig i kö mellan 11-13. spelar ingen roll vart ,en bankomat ,kanske posten ,banken ,eller apoteket. Ev så skulle jag kuna tänka ig att storhandla på lokala matbutiken dessa rider oxå för attd e som handlar sin lunch måste stå i kö ca 20 av sin dyrbara lunch. Så har jag blivit behandlad och fan heller att jag tänker föregå med gott exempel!

Josh sa...

Det finns en anledning till att det heter APotek.

Jag passar på att göra lite smygreklam här; jag har också upplevelser från apoteket att dela med mig av.

http://www.scriptorium.se/josh/2005/moment22.php

mikebike sa...

anonym: hahaha ja fan öga för öga tand för tand. det är min melodi!

josh ja visst är det helt galet. inga nyheter men fan vad skönt det är att vädra det.

El_Pedro sa...

Apotekets VD är ett svin så han kommer knappast fatta din ide´ mike.
De uppmuntrat sin personal att det skall ta tid var kund , men maila honom ändå.
Du kanske når fram genom att vara du :)

När treo o annat når in i matbutikerna så kommer allt ta ännu längre tid där eftersom många kommer att fråga en massa medicindrabbel i matbutikerna istället....vi alla förlorar.

privatisera apotekekn istället, där vinner vi konsumenter

Jenny sa...

Jag ÄR en Jenny. Som hatar Apoteket vid Kungsportsplatsen. Det på Linnégatan är som ett felfritt högskoleprov i jämförelse (=svårt att tro det/få det, men sant likväl). I julas höll jag på att tappa greppet på Apo vid plåtkusen. Det måste vara väldigt svårt att få till den exakta, homogena blandningen av förvirrade medelålders damer som finns där. Och tänk på att jag är feminist. Om jag vill knäcka tantglasögon över låret, då är det illa.

På Linnégatan har de bara lite otur med kunderna. När jag var där senast var det tre incidenter jag la på minnet: 1) den labile snubben som bönföll apotekaren att han VISST skulle få ut, trots att receptet var för gammalt ("Snälla, hjälp miiiiig!"), 2) tvåbarnsmamman som trängde sig i kön och lackade ur när hon förstod att hennes vara måste beställas och att hon var tvungen att gå hem och vänta, 3) den sjukliga kvinnan som (också) trängde sig, för att "hon bara skulle fråga om hennes medicin kommit", varpå apoterkaren först säger att hon ska vänta någon minut, sen säger hon att kvinnan inte får tränga sig och att hon måste köa som alla andra, sedan väntar kvinnan lite till och sedan hjälper apotekaren henne surt. Jag hatar sånt. Antingen eller, liksom.

Varney sa...

varför har apoteken i gbg kölappar för receptfritt? vad har ni gjort dem? shit. (vill eg inte heller sticka ut hakan men..)
det måste ni väl ändå kunna säga till dem "de har, varför får inte vi, vi vill OCKSÅ ha"
=)
vad fyller det för funktion, att sansa er? missbrukar ni vitaminer och vaselin därneri götet eller?
här går man in, som i vilken seven/eleven som helst, plockar varorna går till kassan och betalar.
vi har mer SL problem här. jag misstänker att det är för att vi tjänar för mycket pengar, så vi ska fördröjas i pendlingen på väg till jobbet helt enkelt..kanske? ni ska kanske dö ni då? =O eftersom det är hälsans centrum dom sätter in stöten på för er..konspirationshysteriker.com
btw, mike; ÄLSKADE ditt senaste gnäll topp 5 i christer; jag är själv en gammal "hypokondriker" som kände motstånd mot mobiler och master, och det var en så skön känsla när du erkände mobil-ångesten i riksradio =]
..a big stäpp for mänkajnd

Andreas sa...

Asså, vet inte om det är obefogat gnäll eller inte, men damen hemma var i seriöst behov av allergitabletter för nån vecka sen och jag åkte in till stan vid 22.30 en onsdagkväll. I Stockholm har vi två apotek som har öppet sent, ett som har extra öppet helger och vardagar till 22, och sen ett inne vid centralen som ALLTID är öppet. Massor med folk, massor med personal, och en stor och välsorterad receptfri-avdelning. Så långt allt väl, man kan få tag på sitt shit när man vill. Tror man.

Jag gled alltså in där, 22.30 en onsdag. Receptfriavdelningen är.. stängd. Okej, men de har åtminstone en kassa för receptfritt, right?

Hell no!! Jag måste alltså ta kölapp och vänta 22 minuter (uppskattad tid) för att få en ask allergitabletter, och samsas med halvdöda, äckligt sjuka och andra mongon från hela Stockholms län som måste ha sin medicin just NU.

Varför inte bara ha en kassa för receptfritt, med kö, så om du inte har recept och bara ska ha nåt snabbt, så kan du gå dit, vänta, och första bästa kommer och hjälper dig?

Nej, istället ska man behöva stå och vänta lite över en halvtimme (uppskattad tid my ASS!) på en sån simpel grej. Helvetes jävla idioter.

Jag kedjerökte utanför och studerade alla affischer om sluta-röka-hjälp och retade upp mig än mer...

Jag hatar apoteket. Också. Starta en klubb och jag är första medlem. Lätt.

mikebike sa...

el pedro: känner du stefan carlsson alltså? ja jag kommer säkert nå fram;) jag har ju lyckats så bra hittills *hrrrm*

Jenny: hahahahaha du har gjort min dag. en feminist som vill knäcka damglasögon. det är bara bäst. ja då har vreden tagit en till oanade nivåer.

varney: ja jag vete fan vad det handlar om. alla små apotek i gbg har kölappar även för receptfritt. men det är som sagt inte problemet för det återfinns även på de apotek som har kölappsfritt.. svinen stannar ändå upp kön genom att börja fråga och diskutera. lock and load. bang!

mikebike sa...

gött andreas! jag kanske startar ett upprop!

El_Pedro sa...

så här ser det ju ut :

testa

Till personal på Apotekets huvudkontor: förnamn.efternamn@apoteket.se

Anonym sa...

Din strategi för att slippa optikerjäveln låter OK. Av två onda ting faller det sig naturligt att undvika den onde ockraren.
Ser fram emot den dag din lysande plan sätts i verket. Helt klar värt att supa till för.
Är planen tillämpbar i all detaljhandel? Hur är det med livsmedel? Råkar alltid ut för gamla slo-mo's när genom självbegrägeri övertygat mig om att det går snabbare att handla på dagtid.

Cliff Hanger sa...

Återigen träffar du mig med ett inlägg som jag själv skulle kunan ha skrivit (innehållsligt alltså, inte stilistiskt)! Var inne på apoteket förra veckan. Det var EN person före mig i kön (kom in strax innan stängning). Det tog fanimig 10 minuter för människan att få det hon ville ha. 10 minuter! Och självklart såg apotekartanten helt obesvärad ut. Själv stod jag och hyperventilerade och försökte undvika på att de slösade bort mitt liv (jag är tillräckligt bra på det själv, så det räcker bra med det).

Cliff Hanger sa...

Ibland går det lite för fort. "Kunna" ska det naturligtvis vara, inte "kunan". Dessutom ska det vara "undvika att tänka på".

Anonym sa...

Apotekets VD heter Stefan Carlsson

e-post: stefan.carlsson@apoteket.se

Som tidigare folk redan sagt så kallas din idé snabbkassa. Finns på många apotek.

Din inställning till Apoteket AB är speciell.

/apotekartobias

mikebike sa...

tobias. tack men jag har redan skickat det där mailet för ett halvt dygn sedan typ;)

iallafall. nej, snabbkassan löser inte problemet med bromsklossar i systemet. det är fint med snabbkassa men det hjälper inte ett skit när en pensio kommer dit och börjar jiddra om konserveringsmedelshalter i multivitaminerna och vill jämföra fem olika märken. då är snabbkassan inte särskilt snabb längre. jag efterlyser en kassa där man inte snackar. man lämnar in sitt ordernummer betalar och går... puts och studs!

Överläkare Leif E sa...

Tack för adressen.

Inte ens för en läkare är apoteket någon sinnekur. Alla lokaltelefonnummer är ersatta med 0771 210 210 och efter 20 minuters väntan blir man vidarekopplad till "sitt" apotek. I mitt fall 5 minuter efter stängning!

Lägg ner apoteket AB och låt apotekarna driva sina egna istället precis som i västvärlden. Jag är trött på öststatsfasonerna!

Nu ska jag skälla på vd!