onsdag, maj 24, 2006

Bristfälligt förtroendekapital

Häromdagen skrev jag om ett förmodat alkiskonvent i stan och i samråd med "miss sixx" kom jag fram till att fyllbultar med schäferdoggar inte åtnjuter särskilt stort förtroendekapital i min värld. Det finns dock en annan grupp människor som jag har än mindre förtroende för.

Brevbärare.

En sak kan jag säga. Jag litar inte en sekund på människor som går i kortbyxor året om. De är ett otäckt släkte. Jag får gåshud när brevbäraren kommer. Han är sådär tjenis med alla i hela området. Snickesnackar gärna. Vet allt om alla. Tror han. Bara för att han kontrollerar en del av informationsflödet i min del av Majorna. Jävla översittare.

Han gör precis som han vill. Kommer när han vill. Maskar med utdelningen så att man blir helt tokig de få gånger man faktiskt väntar på ett specifikt brev. Är det EN millimeter tjockare än reglementet tillåter. Ja då kan man ge sig på att man får vänta ännu en dag för att sedan hämta ut det med en sorglig men trots allt handskriven avi. Den riktigt dryper av den gamle postiljonens hånflabb. Jag gillar verkligen inte posten. Litar inte en sekund på dem och jag har mina skäl.

Egentligen är det kanske inget större fel på min brevbärare (bortsett från det där smått bisarra kortbrallesyndromet då). Kanske grundar sig min skepsis i att jag aldrig får post. Jag har iallafall fått för mig att brevbäraren samlar all min post i en låda någonstans. Att han undanhåller mig något. Rätten till ett liv med personlig post. Alla andra får ju fan post. Alla utom jag. Om man inte räknar bankbesked, mobilräkningar och direktreklam som personlig post. Det har nästan kommit att bli "high-life" när Sverigehäftet dimper ner och jag kan se mitt eget namn förtryckt på baksidan...

"Jag får post, alltså finns jag".

30 kommentarer:

Martin sa...

Det bor en ondskefull liten Newman i varje brevbärare.. Finns ett skönt Seinfeldavsnitt där Kramer försöker avsäga sig all form av postgång till sig. Han vill typ bli avförd från postregistret men hamnar i onåd hos postorganisationen och blir inplockad på förhör. Humor :o)

karolina lassbo sa...

Brevbäranra måste ha lika mycket koll på sina "kunder" som supermarket-personalen har! Det är läskigt! De ser vad jag får för post och ser vad jag handlar för mat. Post och mat säger faktiskt ganska mycket om en människa, även om brevbäraren inte alltid kan läsa innehållet.

lisa sa...

du får skaffa dig en riktig brevvän. Kanske en som sitter i finkan eller så, som har tid att skriva många brev. Handskrivna brev. Så kan ni testa, han eller hon skickar ett sms "nu har jag postat brevet" och så får du se om det kommer fram eller lägger sig på den gigantiska högen "post vi INTE delar ut till surgubben MikeBike" på postkontoret.

Mamselamsen sa...

Men DU!!! Kan du inte räkna alla kommentarer här som lite post.

Tänk dig istället om vi skulle skicka dem med snigelposten istället. Vad rörigt det då hade blivit för dig att få varje brevkommentar att passa till något inlägg du gjort. Särskilt om breven blir en dag försenade.

Har du spanat in deras ben, nedanför kortbyxorna? Huden är läderartad... det är därför de inte fryser i februari.

mikebike sa...

Martin: hahaha.. ja det är ett storslaget avsnitt.

karro: ja det gör det verkligen... undrar vad det säger om mig då. att jag aldrig får nån post. om brevbäraren synkar sin knowledge-databas med the mad padd's... brrr vilken profil...brrrr, jag skulle få då;)

Lisa: ja inegen dum ide. jag ska nog försöka välja nån kumlabuse att starta ett fint förhållande till... bra idé lisa att dela ut sin hemadress till nån som livnärt sig på ultravåld och andra göttiga saker;)

mikebike sa...

mamselamsen: hahahahaha ja det är fan sant... benen är som sämskinn på de rackarna;)

jo faktiskt mamselamsen. era kommentarer är livsviktiga för min överlevnad känns det som. ok, jag får ingen brevpost... men hur jävla mycket nittonhundratal är inte det? nä, bra att du påminde mig, du är så vis. så ska jag börja säga... jag får all min post till bloggen. sweet;)

Nemo sa...

Fan... träff mitt i! Jag rekommenderar läsning av min bloggpost "Ungdomsångest del III". Den handlar till stor del om brevbäraryrket och mitt liv som "Light-Autist" i övre tonåren... Håll utkik.

Mike! Din änglsan är helt klart befogad.

Kan oxå passa på att hissa den krampaktiga rullen "Junk Mail". En norsk film om en djupt dysfunktionell brebärarliga i Oslos förorter

SixesAndSevens sa...

Tog bort "Ingen Reklam"-skylten från dörren för att få NÅNTING NÅNGÅNG i alla fall...
(I brevlådan lltså...)
Men jag väljer nog en brevbärare framför en stirrig alkis med en stor dreglande hund. Anyday.

adde sa...

På 80-talet skickade jag rätt mycket vykort. Utan anledning. Det var ju pre-blogging så jag fick utlopp för skrivklådan där till viss del. På alla vykort skrev jag längst ner "Brevbäraren ska GE FAN i att läsa andras post". Det blev ingen som helst respons, alla vykort kom fram ändå.

amishka sa...

När jag var ung (ca 7 år sen) sommarjobbade jag som brevbärare. Det värsta jobbet jag nånsin haft. Tungt, stressigt och så man fick gå över mörka vindar för att slippa 4 trappor utan hiss.
Men det värsta med jobbet var att Folk Utan Liv, nästan klockade mig, om jag var en kvart sen, med deras post. Öppnade dörren, pekade på klockan:
- gumman, klister under skorna idag?

Ibland när man slängde i posten så kunde de dra den hur händerna på mig så hjärtat hoppade över två slag. Scary. Så fick man skäll om de inte fått ngt brev (hrm bidrag) de väntade på.

Sen har vi alla djur. Galna hundar och katter som sveper med klorna. Nästan som i seriestripparna.
Jag sa till en man att han skulle hålla sin aggresive katt inomhus om han ville ha sin post, för jag kom inte fram till dörren. Då svarade mannen:
- men jag har pratat med katten flera gånger om hans beteende mot brevbärare!

öhhh....

Sen stämmer det faktiskt att man har sjukt bra koll på folk som brevbärare. Jobb de söker, inkasso mm. Dessutom får högutbildade ca tre gånger mer post än lågutbildade.

Men det är ett otacksamt yrke och jag tycker synd om dem, även när de är en timme sena med min post....:)

pussipuss

Jenny sa...

By the way så gick det av Martin nämnda Seinfeld-avsnittet igår.

Sen det där med att du inte får post, "skickar man inget, får man inget (kul)". Vidrigt att säga, men sant.

lisa sa...

lite spänning får man vväl haa i livet? Är du feg får du väl hitta en i KP?

Melinda sa...

Jag får heller aldrig post. Mest oroväckande är att sambons födelsedagspresent som skulle ha kommit för två veckor sedan (enligt hemsidan, http://www.t-post.se ) inte har gjort det. Vem har snott?

För övrigt har jag en snygg, hemmagjord ingen reklam tack-skylt som föreställer bänken utanför musikhögskolan i gbg mot väggen där det växer murgröna, liksom mot konstmuseet. Det har inget med reklam att göra, men den är snygg 8) Jag har paljetter på också 8)

Melinda sa...

Jag vet! Vi kan börja brevväxla! Jag har fortfarande kvar brevpapper från när jag var liten. Jag kan skriva och berätta om mina husdjur och att min lärare har stort ansikte.

Maria my sa...

Har varit inne på samma spår! För när man kommer hem efter två veckors semester och hallmattan är tom måste det vara nåt lurt i mossen! Då sitter det bergsäkert nån pilsk brevbärare i en lägenhet med nerdragna persienner och gnider sig mot min post... Jag ska fan börja öppna posten med plasthansdskar...

frugan sa...

Klaga inte på de stackars brevbärarna. Det är faktiskt jobbigt och läser de din post ibland så är det bara för att liva upp sitt väldigt tråkiga, misäriga liv.

Jag har jobbade som trappjojo hurmånga somrar och jular som helst och jag vet hur jobbigt och tråkigt det är. Dessutom...nu får de inte gå hem när de är klara heller, som förr, utan nu ska det sorteras post hela eftermiddagen. Inte undra på att man inte får posten förrän klockan 4 på eftermiddagen.

Men jag håller med...du får inte post speciellt ofta.

Thérèse sa...

Nästa alla mina brevbärare har varit skumma och snicksnackande typer. Värst var det när jag en kort period bodde i Kortedala och hade en brevbärare som alltid skulle prata om GAIS och höll fast en sån man inte kunde smita. Han gick också i kortbyxor vintertid

//S sa...

Eller så kanske din brevbärare än en "samlare" , med massa spännande post som egentligen är din?
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=863110

Anna sa...

Haha, du får väl posta din adress då så vi kan skicka fanmail med snigelposten! :)

dab sa...

Angående brevbärares koll på post. Jobbade ett tag på inkassobyrå. Alltid lika glad när man missat hämta lönekuvertet och får specifikation hemskickad i ett brev med stora klarröda bokstäver från ett inkassoföretag...*suck*

Intressant jobb för övrigt, får nog dra igång en blogg om knäppa jobb. Finns många intressanta historier hos alla som följer Mikes schyssta blogg.

Notera att hemnet.se numera specat om sin indelning av Göteborg. Hisingen ligger separat! Hisingehatet i staden har växt mha din blogg...

danne sa...

Mikebike: Jag lurade dig allt i dag. Igen. Jag ställde undan kaffet. Läste. Skrattade. Och surfade vidare. Väl ute på nätet igen trodde jag faran var över så jag tar tag i min kaffekopp och lutar mig tillbaka bland kuddarna med powerbooken på magen som vanligt. Allt gick bra tills jag hittar följande text: Han är fängelserollernas "extra allt" och tveklöst förstahandsvalet ifall ett taskigt manus behöver lättas upp med en riktigt stenhård jävel. Alla som frotterat sig med våldsfilm och då speciellt fängelsevåld vet att den där överdimensionerade latinobusen kan leverera.
Det måste vara du som skrivit det. Hur kan du annars förkara att jag spillde ut kaffet IGEN! ;-)

mikebike sa...

danne: hahahaaaaa.... jo jag tar på mig skulden. ja det där känner jag igen. det är ett gammalt projekt. jag hade planer på att göra en hyllningssida (kom halvvägs) för "bad actors". alttså såna filmhjältar som är bad och bad alltså. Tanken vara att följa upp med en serie tischor också men projektet dog... men texterna är kul tycker jag;) har du läst alla?

Blancaflor sa...

Jag brukar beställa en massa saker vilket gör att man alltid far trevlig post skickad till en.

Men..."diskret avsändare"? My a**! Brevbäraren ser allt.

Säljare sa...

Min vän nr 1 blev kickad från posten för att han var för långsam och slarvig (skön kombo) "Det här jobbet kanske inte passar dig" Min vän nr 2, som efter utlandsvistelse idag jobbar på CityMail, fick vara med om en surrealistisk upplevelse efter att ha arbetat över (tillsammans med alla andra anställda) och jobbat skiten av sig i tre månader, då kom nämligen högsta hönset på besök och kom med de uppmuntrande orden ”nu måste vi ta tag i det här på allvar och jobba stenhårt” , helt rätt peptalk till en underbetald övertidsarbetande grupp zombies.

danne sa...

mikebike:, Jag visste väl det... Nää.. har inte läst alla. Jag kom av mig på den första som jag kommenterade. Dessutom var det sen och jag var matt. Det var ett turbulent dygn igår (se de senaste två dagens bilderna så fattar du). Behövde sova. Peace. Ps. Hoppas din polare vinner Guldet för jag skulle verkligen vilja se den tishan i rutan.

t.b.f.t.e. sa...

häromdagen låg jag och tog en tupplur, jag hörde hur en fet bunt blev inslängd i brevinkastet. jag tänkte att någon gillade mig tillräckligt att skicka brev eller dylikt. jag hade fel. när jag kom ner hade de jävla kortbyxorna samlat ihop flera dagars reklam för att ge mig allting på en gång. Vem vill ha gammal reklam?? Jag planerade att vänta ut den jäveln till nästa dag för att slänga allting på honom när han kom tillbaka. Men jag vågade inte.

Stefan sa...

*tsk tsk skakar på huvet*

Mike...

brevbärarna är de normala i sammanhanget...de du ska vara rädd för är steget innan, dvs de som sorterar posten...det är riktiga dödgrävare. Trust me on this one. Har för personlig erfarenhet - sortera avgasrör på en lastkaj....

mikebike sa...

danne: ska bli kul att höra vad du tycker när du lästa alla;) hahaha ja holm tog säkert guldet när all konkurrens hoppat av. det vore väl ör tragiskt annars

tbfte: hahahahah ja som kramer och pottery barn. nä man vågar inte messa med dem.

stefan: hahaha... du. fna med risk för att losa dig som läsare helt så måste jag berätta att jag sett den mörka sidan. jag har arbetat på den stora terminalen i gbg som brevsorterare... snäppet mer humana människor än truckförarna som jag också arbetat som på samma ställe. tänkt dig så här... brevsorterare är killers. brevbärarna är nästa steg: "killers on the loose"

adde sa...

Klart man kollat in badactors. Men om du bara kommit halvvägs på den så vädjar jag till dig med socker ovanpå om att du ska göra klart den. So far so good och du har verkligen lyckats samla riktiga fullträffar på sidan. Fan, när jag läste så skämdes jag lite för att jag en gång i tiden tyckte Mel Gibson var tuff i Mad Max. För att inte tala om den med dagens ögon lite löjliga karaktären Snake Plissken som Kurt Russel gjorde i Flykten från New York.

Tosse sa...

Varför skulle brevbärare sno era socialbidrag för?

Förövrigt är det kapitalisterna på företagen som snor sina egna paket. Jag har aldrig snott ett paket men jag slog ett paket i huvudet på en gammal kärrings hund. Det var kul. Jag är snyggast i stan byt the way. alla älskar mig och söker själva kontakt. vart inbjuden på fika av en 15 år äldre dam förut. Är själv 21. Hatar dock alla fula kunder man måste se.