fredag, april 21, 2006

Våffelbåten

När jag skrev om mina badhusbravader härom dagen så nämnde jag att den hårige greken - lord of the showerroom - troligen löst årskort och försökte slå nåt rekord och suga ut maximalt ur sitt medlemsskap. Då kom jag osökt att tänka på "Våffelbåten" som låg nere vid stenpiren och guppade för några år sedan.

Det kan tyckas långsökt kanske men det är en högst normal koppling. Vänta och se.

För några årsedan låg låg en stor gammal båt (aka. Våffelbåten) vid stenpiren alldeles intill där Göteborgs kasino ligger idag. Mycket intressant. De lockade med det gamla ät-så-mycket-våfflor-och-glass-du-vill-för-50kr-konceptet och som vi gick igång på det, jag och min kollega O. Vi gick dit och rekade. Det verkade ju vara ett galet erbjudande men det verkade ju hålla. Anledningen, kom vi snabbt fram till, var att de inte körde buffékonceptet som alla andra satans amatörer. O nej! Våffelbossen var en gammal och skitsur sjöbuse som stod bakom disk och gräddade våfflor och serverade glassen. Reglerna var hårda men förhållandevis rättvisa. En våffla och en kula glass per omgång. Vi förstod snabbt att det skulle bli smärtsamt att beställa backning fler än tre gånger.

Jag och O började snacka om det och ju mer vi snackade om det desto mer triggade blev vi att knäcka systemet. Vi blev fullkomligt besatta av tanken att få ut maximalt av Våffelbåtens luncherbjudande (därav kopplingen). Vi planerade minutiöst och förberedde oss för längsta lunchen i mannaminne. Vi skulle nog visa honom att han kunde gå back.

Vi hade vid rekningssessionen lagt märke till att Våffelbåtens kunder bestod till 90% av barn med mor- eller farförälder. Alla vet att det finns begränsat magsäcksutrymme hos de där små rackarna. Men för killar som jobbar med IT och har hunnit vandra sig igenom stades oddysé av fet lunchmat borde det inte bli några probs alls.

Innan vi steg ombord så hetsade vi varandra att "ta till du skäms" var en regel för lipsillar och mesar. Inte för oss hårda reklambyråsvin. Vi gick in och tog plats. Först av alla. Vi tog var sin papperstallrik och satte igång spektaklet.

Vi började att spela enligt reglerna. En våffla, en kula persikosorbet. Pang! Det gick fort och redan vid första backningen sa jag att jag kunde ta tre med en gång. Våffelmannen tittade klurigt på mig och svarade med bister underton att två får räcka. Chokladglass och en kula med banansmak. Jag kände blicken och min kollega O som satt med ryggen emot honom bara flinade. Vi konstaterade att psykkriget var i full gång. Gubben levde fortfarande i villfarelsen att vi bara hade en timmes lunch. Not this time.

Kapten våffla började verkligen slöa efter tredje backningen. Tog övertydligt god tid på sig att grädda våra våfflor. Han ville bli av med oss men vi var knappast klara. Vi drog ner på takten men satt kvar. Hela tiden kastades sura blickar åt vårt håll och två av tre våffeljärn stängdes av i någon form av protest. För att vi inte skulle kunna beställa mer än en åt gången. Han trodde han fick övertaget igen och jag minns att jag fick lust att säga "Ta hur lång tid på dig du vill gubbjävel, vi tänker stanna till tre".

Jag vet inte hur länge vi stannade men jag vet att jag inte åt våfflor på ett år efter den lunchen. När vi gick var stämningen så långt ifrån barnkalas man kan komma. Men vi var skitnöjda - vi hade visat att hans koncept inte var så förbannat vattentätt som han trodde.

Någon månad senare försvann Våffelbåten från stenpiren för att aldrig bli sedd igen. Vi kreddade oss själva lite för det men när euforin lagt sig något så förstod vi att det knappast var det ekonomiska bakslaget av vårt besök som fått honom att pysa. Men kanske att det var ett psykologiskt bakslag.

Hursomhelst började vi sakna honom. Jag menar vår mening var aldrig att få honom att sticka. Vi ville bara visa att han inte skulle komma där och vara så JÄVLA kaxig med sitt våffelerbjudande.

Är det BTW någon som vet vart Våffelbåten tog vägen så berätta gärna för mig.

16 kommentarer:

Alley Cat sa...

Jag vet inte vart båten tog vägen! Visste inte ens att den existerat...

Men, att den försvann tror jag kan ha att göra med att de serverade våfflor med glass!!!

Våfflor äts med sylt och grädde. (PUNKT!)
Pannkakor äts med sylt och glass. (PUNKT!)

Att detta självklara ska vara så svårt att förstå...

Trevlig helg!

Anonym sa...

ingen aning , men jag har ett svag minne av denna båt. dock aldrig besökt den.

jäklit skön anekdot.

Anonym sa...

Tänkte bara berätta att jag brukar simma 40 längder på Valhalla. Antar att det beror att vi som bor på Hisingen är lite starkare och lite bättra än alla andra. Jädrans gött att ni bangade ur boxningen, nu kan jag tracka H för det. Oxå.../A

Johan sa...

Jag var och åt på den båten någon gång för ca tio år sedan. Vet att jag också reagerade på att det inte var buffe. Hade tyvärr ganska liten magsäck på den tiden så jag hade säkert inte kunnat nyttja erbjudandet så bra ändå.

Fyrtio längder fnyser man åt som gammalt "crawlmongo"...

Mamselamsen sa...

Alltså.... HUR kan man äta våfflor med sorbet??? Säger som alley cat: Det ska vara grädde och jordgubbssylt... möjligtvis blåbärssylt. Men inte sorbet!!!

Jaaan sa...

Obekräftade uppgifter gör gällande att såväl båt som grinig kock ligger på botten strax utanför småbåtshamnen i Björlanda. Tydligen var Marstrand målet, där skulle det tydligen bli fråga om "Ät så mycket skagentoast med mango chutney du orkar för bara 65 spänn".

Tror det var Jan Jingryd som rapporterade detta i något avsnitt av "På vinden" eller vafan det där båtprogrammet hette. Ni vet det där Ingvar Oldsberg drack rom likt kapten Haddock..

lisa sa...

jag tror att båten seglade in i den där lilla sketna kanalen vid Backaplan, för att göra sig en hacka på white-trash barnfamiljerna där, och slippa de snåla it-nördarna, men den stormades direkt av det partajjiga alkisgänget som alltid hänger där. Så kan det ha varit.

joanna sa...

det man kan hoppas på är att han lagt till vid tele2comviqs kundservice-matsal. kanske inte så mycket för att de förtjänar våfflor utan mer att det vore roligt att se vem som kan vänta ut vem längst.

mikebike sa...

alley cat: hahaha skönt att du sätter ner foten. glass till våfflorna liksom... nu får det fan vara nog!!! hahaha trevlig helg du med.

pedro: haha ja fan livet är fullt av såna små stories ju. varje dag.

anonyma alexandra;) jada-masa! ni som bor på hisingen ja... detta skrev du innan ni fick lägenheten i majorna igår va;) fan... nu blir vi ju grannar... och du blir majbo! mohahahaha... men, ja fan det var min första gång serrö. 40 kommer nog dröja men jag kommer öka med ett pa per gång. kanske att vi ses i motionsbana två... och då blir det showdown;) btw, vi bangade inte boxningen, H möjligtvis, jag simmar de dagar jag inte orkar vänta till 19 för att träna;)

johan: fan, kul att du också varit på båten. många minns den inte. som att det var min fantasi.. skönt med backup.

mamsen: ja fan det är egentligen skadat. glass och våfflor är fan gott. ni som bara äter med grädde och sylt är så fast i era konventioner... bryt er lös för fan och experimentera med glass... men aldrig med sorbet. allt har en gräns;)

ärligt talat jaaaan: om detta är sant så skulle jag ta dykcert... ha ett våffeljärn som trofé.. om du lyckas gräva fram trovärdig info i våffelbåtenfallet är du välkommen att maila. vilken idiot att ens föröska flytta på den gamla skorven.

lisa: in your dreams liiisa... in your dreams.

joanna: comviqmongon och våffelbuffé... det skulle skapa jordens värsta monster... brrr

Mamselamsen sa...

Tror jag ska testa senap nästa gång... allt för att bryta konventionerna. :-)

Jaaan sa...

Nä Mike, det går inte..Finns ingen trovärdig info ty det är ett önsketänkande. Blev bara så heligt förbannad och retade upp mig när jag läste texten, dumsnåla jävla våffelmakare! Folk som med falsk marknadsföring försöker blåsa svensson BORDE hamna på botten.

Sorry...

Ps. Man skulle kunna lokalisera skiten och skicka på han en torped..

Stefan sa...

våfflor ätes med fördel med följande tillb:
glass
sylt
grädde
jordgubbar
blåbär
och toppa skiten med en näve socker

sedan är det bara att luta sig tillbaka och låta kalorikicken kicka in

sesse sa...

Är ju inflyttad gbg are...men åmindes nu om varför jag flyttade hit...kan ha att göra med denna nämnda båt, hade glömt bort den men tidigare undrat var den tog vägen...trodde att det var glass i strut (våffla)som vankades och har tidigare tänkt gå dit och det var ju tur att jag inte gjorde det (blir alltid snormätt efter två våfflor)...är lit trött vet inte om detta gjorde från eller till...natti natt..

Andreas sa...

Det var säkert för att nån fått för sig att han var Stockholmare...

Mattias sa...

Så det är ditt fel att den försvann!

Anonym sa...

Varit borta från Göteborg en längre tid, smäktat efter våffel/glass/båt kombon - men båtjäveln e ju försvunnen! Enda infon om denna flytande njutning e ett 4 år gammalt blogginlägg... Har du fördjupat dig ytterligare i detta och kanske tom fått reda på vart den befinner sig än?