måndag, april 17, 2006

När Bert lipar har det gått för långt

Japp så är det. I förrgår grinar Skarabert ut i media... Han sluter sig till ledet av det patetiska skivbolagsgnället. Nätpirater har knäckt hans verksamhet som skivbolagsmogul. Han vill ha hårdare tag mot fildelare. Gäääsp!

Ärligt talat. Bert är nog rätt förskonad från nedladdare. Att det går kass för hans skivbolag har nog mer att göra med att de som lyssnar på dansband, Eddie Meduza och schlagerskit är utdöende, än att det laddas ner så friskt. Visst, schlagerhelvetet har fått uppsving de senaste åren pågrund av att den där jävla Christer Björkman håller handen i fickan på de som bestämmer vad som är nöjestelevision.

Jag ser riktigt framför mig hur det började som ett fyllesnack.

(sidospår men vaffan...)
Chefen: "Fan Björkan jag skulle kunna få igenom vilken sjuk grej som helst på tv. Testa mig bara... skies the limit"

Björkan: "Ok, försök lura folket att glo på melodifestivalen fem gånger om istället fär en. Sälj på dem samma skit fem gånger och jag är din bitch för alltid"

Chefen: "Deal... hold the pocket boy!"

Det är trots allt så att de flesta som köpt Grisberts musik i bästa fall sitter på 56modem och tror fortfarande att internet är en "fluga", så visst blir man trött när till och med han försöker dra en växel på skivbolagstrenden - nätpirater... bah!

Själv har jag full förståelse om artister lackar på att det laddas ner. Den som inte fattar det är rubbad. Det fattar väl alla att om man lägger ner sin själ i något och någon respektlöst klampar in och tror att det vankas ät-så-mycket-du-vill-buffé, att det då känns rätt brunt. En mentalt frisk person förväntar sig inte att upphovsmannen applåderar och hejar på när man tankar ner frukten av det senaste årets heltidsjobb på fem minuter. Jag laddar precis som "alla" andra ner musik och film. Jag är inte bättre än andra, men jag förstår artisternas vrede.

Sedan finns det ju iofs ett ton artister som inte har någon själ... Robert Wells, Darin och alla andra idol- och fame factory-produkter. Dem kan man ladda helt utan samvete. Särskilt RW. Honom borde man ladda ner, bränna ut och dela ut gratis till de som vill ha - spetsa kuvertet med lite mjältbrand. Mätta den äckliga marknaden för hans skit och låta honom självdö med sin tokigt efterblivna frisyr. Fast det blir nog svårt... då får man bränna en jävla massa skivor och skeppa till Kina. Det är en vacker dröm dock.

Vad jag inte har någon som helst förståelse för är skivbolagens förbannade tjafs. Alltså, fildelandet är här för att stanna. Face it. Det borde de ha fattat för c:a sex år sedan... minst. De trodde nog verkligen att Napsters undergång skulle lösa något. Sorry men människornas kreativitet triggas av sådant. Om de feta skivbolagen bara hade lagt en tiondel så mycket tid, kraft och pengar på att utveckla sin verksamhet så hade fildelandet aldrig blivit ett problem.

Jag känner ingen empati med skivbolagen för det är de som skinnar atristerna, inte nätpiraterna. Varför skulle förresten skivbolagen vara förskonade från att utveckla sin affärsidé? Jag menar alla andra brancher har hotats när nya aktörer bjuder upp till dans. Alla tvingas sätta sig ner och försöka komma fram till hur man ska "äga" dem på det mest effektiva sättet.

Men skivbolagen vill inte det. De trivs så jäkla bra med att bara sitta där, pösfeta i sina skinnfåtäöljer och Hugo Bosskostymer och knapra i sig demoband hela dagarna. De orkar inte tänka. De tillhör den bransch där lättja är en dygd. De vill ha allt serverat...

Well, glöm det era feta katter. Upp och hoppa med er. Den lille konsumenten börjar bli tjockt trött på att kasta pärlor för svinen och när en möjlighet till att ta tillbaka lite dyker upp lär vi inte låta det slinka oss ur händerna så lätt.

Så snyt dig nu för fan Bert... för det första så är du en medial dramaqueen av mått, så dina kroodiltårar är det ingen som ser. För det andra- you had it coming - och du visste det. Spela inte så förvånad.

Så går det när man satsar på fel sort.

18 kommentarer:

mammakatt sa...

Amen.

*Jag* laddar förstås aldrig ner något....

JoacimW sa...

Såg du Uppdrag Granskning i veckan? Det handlade om precis dethär i alla fall. Mycket intressant.


--

Förresten, jag minns att du klagade på Dogge för ett tag sen att han sålt sig iom reklamen eller nåt liknande. Jag högg emot och försvarade Dogge, men nu har det gått för långt, den reklamen där han står och rappar om cykel på köpet är över gränsen. Tycker jag.

flicka sa...

Jason "Timbuktu" Diakité sa det vettigaste på länge i Uppdrag Granskning: "Snart så inser alla att så här är det bara. Du kan inte uppfinna hjulet och sen säga att ingen får använda det."

Anonym sa...

"Hold the pocket boy..."

Ha ha, dom har lärt sig från "Prison Break" va?

:D

/truebiker

Anonym sa...

haha, well said! fick också prison break vibbar! De kommer inte tillbaka förrän efter sommaren.. snyft, hur ska man klara sig utan michael och grabbsen? ;)

Anonym sa...

men precis som du säger så är u Berst stall inte det mest nedladdade ändå.

om nu inte päronen tvingar sina kids att wärza dansband åt de :)

mikebike sa...

sham: nä jag såg inte uppdrag granskning... får kolla reprisen då. vad var det jag sa, dogge the sellout.jag får en lite dålig smak i munnen. vissa människor ser man igenom fort.

flicka: precis, och då är han ändå atristen som får sitt verk nedladdat och utspritt.

bikerboy och anonym: yess. PB är ju den nya källan till lärdom.

pedro: precis... farsan ville ladda ner flamingokvintetten, vikingarna, sten och stanley och sån shit.. haha han har varit med och knäckt bert kan man säga. kreddigt;)

Stefan sa...

ahh... du inspirerade mig till att ta upp skivbolagens tjuvmetoder.

håller med hela vägen till stupstocken

Ron Obvious sa...

Så sant. Jag förstod aldrig varför jag var tvungen att skaffa min musik på en blank skiva när det fanns andra alternativ som är mycket fiffigare och som inte börjar hacka i min ålderstigna CD-spelare.

Jag trodde i min enfald att skivbolagens funktion var att hjälpa till att distribuera musiken, för en smal avgift på sisådär 60-70% av inkomsten. Så varför är så många artister snea när deras livegenskap inte längre är ett tvång? Världen är så konstig.

Stefan sa...

Ron Obvious : därför att många artister är "konstnärer" och inte kan skilja på en bra deal eller ett slavkontrakt. Det finns en anledning till varför skivbolagen signerar kids - de har ingen koll- och skriver på vad fan som helst, allt för att få synas i ztv...

märk att de som skriker högst inte är artisterna... det är skivbolagen.

varför?

jo den dagen artisterna INSER att de kan sköta hela skiten själva...har skivbolagen ingen som helst existensberättigande.

da bomb sa...

Bra Mike, bra!

Vem har inte tröttnat på att köpa en skiva för 170 spänn som har 2-3 bra låtar?! För att senare på kvällen se dessa artister i TV (MTV Cribs) bada i guldbadkar och ha hela kylen full av Cristal..

Förlorar på nedladdning my ass...

Ladda ner MER!!

Säljare sa...

I sann Charles Bronson-anda hämnas jag fortfarande på skivbolagen - genom att ladda ner musik - för att de höjde priset på skivor när de gick över från LP till CD. Kostnaden för skivbolagen gick i samband med övergången ned, men de motiverade sin prishöjning med att kvaliten höjdes....

Sofia sa...

Brilljant. Heja mikebike! ...haha,"knapra i sig demoband"...

CrimeSwamp-Eds sa...

Stefan: Du har knäckt nöten, du har smulat sönder den till och med, om inget görs så får skivbolags-pamparna snart hitta nån annan pampig sysselsättning.


Ber om ursäkt för att det blev lite likt ett diskussionforum, och ingen direkt kommentar till texten, men vafan det ska väl vara lite debattskapande?

PlattKatt sa...

Word man, word!

Joanna sa...

Haha, shamrock: Jag garvar varje gång jag ser cýkelreklamen med dogge, kul att någon kan bjuda på sig själv. Ta det inte så seriöst, jag tror inte dogge gör det.

Jeffrey Lebowski - The Dude sa...

"Visst, schlagerhelvetet har fått uppsving de senaste åren pågrund av att den där jävla Christer Björkman håller handen i fickan på de som bestämmer vad som är nöjestelevision."

Lögn och förbannad dikt, han håller inte alls handen i fickan på dom. Han håller i något innanför gylfen på dom.

Djävulens advokat sa...

Halleluja!

Idel välunderättade källor och insiktsfullt om musikbranchen. Vi som jobbar där vet förstås INGENTING om vad som är lönsamt, hur musik kommer till osv.

Dock måste jag prisa påhoppet på Robert Wells & co.

För de datanördar som aldrig själva spelat i band kan jag berätta att alla som jobbar med musik gör det eller önskar att vi gjorde det...

tack alla överbetalda it-jon som stjäl fattiga musikers pengar!