onsdag, mars 29, 2006

Sekt, elitstyrka eller vandrande pinnar?

Jag slutar aldrig att förvånas. Allra mest förvånas jag över att jag aldrig upphör att förvånas. Jag tycker liksom att jag borde ha fattat att världens dårskap aldrig kommer ta slut. Kalla mig romantiker, för jag är väl den typ av människa som aldrig slutar drömma och hoppas helt enkelt.

Vi har alla sett dem komma gående mot oss när vi är ute. De är överallt. När vi går till bussen, affären, jobbet eller tar en skogspromenad. Med en övermänniskoattityd plöjer de fram och skyll sig själv den som inte viker undan. Plötsligt är DE herre på täppan och fan så mycket bättre än alla andra som är ute och går. En form av generell isntällning verkar vara att de äger företräde till all markyta. Bara för att de håller i ett par skidstavar.

Det är ju inte så att jag precis i dagarna upptäckt att en massa löst folk dräller runt med stavar i tid och otid. De syns överallt och har så gjort i ett par år nu åtminsone. Dessutom har det snicksnackats rätt duktigt i i tv och tidningar om hur jävla fantastiskt det är. Det jag upptäckt ganska nyligen är, förutom att en massa otäcka motionärer poppat upp, så har fler tvivelaktiga aktörer än det ligger hundbajs på gräsmattorna lyckas slå mynt på dessa sökare och desperata människor.

Det räcker inte att gå ut och gå. Man ska ha stavar. Och när man har stavar så ska man kitta upp med fler accessoarer än en gymnasieklass har tillsammans. Och när man packat fett med tillbehör så torde det bara vara att gå ut och lalla. Men icke. Då annordnas det kurser och föreningar och medlemsskap och gruppresor och fan och hans moster... De unga lockas med ökad effekt och de gamla med evigt liv. Det är så organiserat att man blir illamående.

ÄR DET INGEN ANNAN SOM MÄRKER VAD SOM HÅLLER PÅ ATT SKE???

Någon ond jävel verkar sitta och toppstyra alla svaga själar som är på jakt efter ett hälsosammare leverne. Plötsligt har något så oerhört simpelt som att promenera blivit ett projekt som kräver mer kunskap och planering än en Mount Everestexpedition. Och alla köper det. Inte undra på att de tror att de är lite bättre, lite vassare och lite mer värda än alla andra.

En armé håller på att byggas. I friluftsanläggningars regi anordnas träningsläger Al-Qaida style. Där drillas deltagare i stavgångens ädla konst. Små oberoende celler sätts samman. Man får lära sig att agera i såväl stora som små grupper men skall även fungera individuellt om så krävs. Gemenskap byggs upp och trohet svärs inför "staven". Viktigast av allt är att aldrig någonsin ifrågasätta.

Syftet är för mig ännu oklart men att det råder hjärntvätt på hög nivå är helt säkert. Personligen tyckar jag att det börjar anta rent skrämmande proportioner.

Gemensamt för dem alla är "blicken" (som vore de upplysta) och den totala övertygelsen.

19 kommentarer:

Anki- en av systrarna.. sa...

HEj du.. Det e inte så att du i hemlighet funderar på att börja med stavgång i stället för brottning, nu när du börjat få lite åldersnojja o åldersvikt?? ;) Men jag håller med, de tar upp hela jävla trottoaren, i bredd ska de alltid gå, helt raka i kroppen o blicken stirrandes rakt fram.. Vad stirrar de på?? Men bäst e tanterna som inte orkar med sina stavar utan nästan släpar dem bakom sig.
Såg du på 45 minuter förra veckn då det handlade om sekter?? Där skulle de tagit upp stavsekten, där hade den hört hemma bland utomjordingarna.

Anonym sa...

Halloj Mike!
Inte nog med att det finns stavar,
det finns stavar med någon slags behållare längst ner. Tydligen kan denna behållare fyllas med vatten eller sand för ökad prestation! Ägarna till denna modell är nog "creme de la creme" i stavkretsar. Fast personligen tycker jag det vore ballare att fylla med typ GT och montera dit ett lååångt sugrör. Då kunde ju turerna bli väldigt intressanta...
Det kan ju ta många timmar att nyktra till så pass att men hittar hem igen. För övrigt tycker jag din blogg är super! Garvar ibland så högt att kollegorna blir oroliga för mig, men what the fuck,
lite kul måste man ju ha. Keep up the good work!/
Poppy

t.b.f.t.e. sa...

dessutom är de vi civila som blir offer för vad vi kan kalla för "basen". man skall inte underskatta skadegörelsen ett par pinnar kan göra, än mindre stt par stavar!! men det är inte den fysiska delen jag oroar mig för, det är det psykiska. en enhet kan utöva psykterror på hela majornas (eller kålltorps för den delen) befolkning. dem har blicken som kan förstärkas och bli till "the evil eye" och då kan inget stoppa dem. jag kommer inte dö i någon bilolycka, ålder eller sjukdom, jag vet att jag kommer falla offer för en av "dem". därav föraktet.

flicka sa...

Aaaaa, du är bäst när du blir trött, eller lite upprörd, hahahaha, Tack du har gjort mitt sjukdomstillstånd lite roligare idag, och det min vän är ingen dålig insats, börjar nämligen bli självmordsbenägen...

sesse sa...

Ruskigt...gillar kopplingen i rubriken till vandrande pinnar...

sofia sa...

Men du, nu blir jag lite fundersam. Nästan besviken. Vaddå hoppfull? Har du gått och blivit optimist? Eller finns det något som kan definieras som hoppfullt pessimistiskt? Man hoppas på att världen som ändå mest är ski ska gå och dränka sig, eller?

För övrigt går min farmor med stavar (mest för att hon inte ska ramla, hon tycker att hon ser för gammal ut om hon har käpp). Hon går även på morfin då och då. DET är en rolig kombination.

Thérèse sa...

Dom är kusliga, i Dalarna förra sommaren mötte jag en hel flock på en väg. Jag blev nästan livrädd. För något år sen var det ju bara pensionärer som sysslade med stavgång men nu ser man ju även yngre förmågor. Fast jag som bor i Spanien slipper se eländet för hit har det inte spritt sig. Här promenerar man fortfarande på vanligt hederligt vis

Anonym sa...

Att alla glömde skidorna samtidigt..

Nemo sa...

En flock grå pantrar som likt en levande installation av plockepinn harvar fram i atomvinterns sista suck - det är svår konst. Får faktiskt idéer om videokonst, äta med pinnar på kinaresturangen och gå på styltor. att leva livet pinnat o spjälkat... intressant

mikebike sa...

du har tur du therese som slipper se vansinnet...

hahaha nemo, ja verkligen. living with sticks liksom.

mikebike sa...

sofia. en pessimist är ju inte en djävulsdyrkare. det är enligt min filosofi inte destruktivt överhuvudtaget. jag önskar inte göra slut på mänskligheten. vill bara justera lite. det finns för mycket skit. även en pessimist drömmer väl om utopin. att jag ser på omvärlden med en form av sund skepsis utesluter inte det faktum att jag är full av hopp och drömmar.

caiman sa...

Räcker ju egentligen att nån tysk tränings-jeppe börjar hojta om att för att få så bra stavgång som möjligt bör stavarna bytas mot gevär och overallerna mot uniformer och vips så har man 1939 all over again...

Anonym sa...

Ehh, känner mig verkligen som en riktig killjoy..
Jag hade en granne ( i min egen ålder) som hade problem med övervikt ( känns det igen Mikeyboy?) och dessutom skadade knän. Hade jättesvårt för vanliga promenader.

Lösningen? Stavgång.

Jag hängde med själv ett par gånger eftersom jag hade en släng av "runners knee-syndrome".( sen blev jag bättre kunde börja jogga igen)

Han gick ner 20 kg och slutade röka och fick ett hälsolyft av gigantiska mått.

När mina knän definitivt pajar skall jag joina "The Staff-gang" utan att tveka en sekund.

/truebiker

mikebike sa...

Där mina damer och herrar har vi en som redan blivit programmerad.

det finns hjälp att få

Joanna sa...

haha, klockrent mikebike. (:

Förövrigt så blev jag nermejjad av ett gäng stav-gång-tanter i helgen. Var ut och gick i skoge. Inte ens där får man vara ifred. gah.

Anonym sa...

He he!

Man behöver inte döma ut allt som man inte förstår.
Programmerad är den som inte är öppensinnad.

/truebiker

mikebike sa...

man behöver inte gå på toa när man är nödig heller men livet blir bra mycket skönare då;)

Anonym sa...

Mikebike: man behöver inte gå på toa när man är nödig heller men livet blir bra mycket skönare då;)

Catchy, men en jämförelse som haltar så in i helvete.

På den mörka medeltiden när det begav sig kallas alla som inte var skitnödiga för kättare, t ex Galilei som hade osmaken att påstå att jorden rörde sig runt solen.

Allt som är nytt och ovanligt behöver inte vara fel, kompis.

/truebiker

Kimmi sa...

För att inte tala om geniet som kom på hela idén! Tänk att bli miljonär på att sälja pinnar!

Glasfiberstavar ska det vara, helst teleskopstavar så att man kan fälla ihop dem, och fälla ut dem vid behov!

Helst matchande träningsoutfiten. Jag spyyyyyyr!