onsdag, februari 15, 2006

Produktutveckling: Status quo

Idag använde jag slutet av eftermiddagen till att forska vidare i fallet med de stora pilotbågarna. Som en bloggande "Janne J" gräver jag mig runt i optikerträsket påjakt efter sanningen.

Kort resumé:

För en tid sedan var jag inne hos en dussinoptiker och bokade tid för synundersökning. Jag passade även på att fråga vad prisnivån låg på de enklaste glasen utan en massa fancy stuff som hårdhetsbehandling och antireflex etc. Jag berättade att jag hade kommit över ett par retrobågar och frågade om storleken spelade någon roll. Tjejen i kassan log, bläddrade i en pärm och svarade mig att 240 pix per glas var en tajt deal.

Jag såg hur jag själv skulle glida omkring med mina farligt tuffa bågar ett par veckor fram i tiden och när jag några dagar senare väl gjort undersökningen och säkrat receptet så flashade jag mina stora bågar och sa: Glas tack!

Mr big-shot-optiker som varit proffstrevlig under hela besöket ryggade till och ändrade tonfall. Han påpekade det uppenbara, att sizen var väl tilltagen. Ja, våldsamt stora rent utav och sa att det inte skulle gå och absolut inte till det pris jag blivit lovad. Mitt synfel var för stort helt enkelt. Maxgränsen för standardglas var 70mm i diameter enligt honom. När jag mätte upp mina till 69mm så ändrade han sig och hänvisade återigen till mitt synfel som en sorts speciell omständighet. Då är jag bara närsynt (om än ganska mycket). Gubbjäveln ville helt enkelt inte ha med mina bågar att göra.

Jag tyckte att det hela luktade fisk. Det kändes som att optikersvinet av ren vämjelse för mina retrobågar gjorde det till en personlig grej. Bedjande frågade jag om det VERKLIGEN inte gick att specialmecka lite för att kirra glas till dem. Han knorrade och lät mig förstå att loppet var nog var kört för ett synmongo som mig. Glasen skulle bli 2 cm tjocka i kanterna vilket skulle se för jävligt ut om det ens var möjligt inom fysikens alla lagar. Dessutom talade hans blick om att risken var överhängande att män i vita rockar skulle plocka upp mig med en skåpbil (a.k.a fenomenet psycho-fishing) när jag kom gående på stan. Pilotbågar är ingen lek liksom.

Efter lite mer pushande slängde han ur sig ett pris på 4000-5000kr och att det inte var säkert att det skulle bli bra ändå. Jag frågade syrligt om utvecklingen gått bakåt de senaste trettio åren och fick ett korthugget svar att alla optiker skulle ge mig samma svar (ingen idé att kolla runt) och att jag hellre skulle se ut någon av de bågar han hade att erbjuda. "Optikerjävel" tänkte jag och sa att jag nöjde mig med receptet.

Man ska aldrig missta en klåpares ord för sanning så jag lovade mig själv att checka med lite fler optiker innan jag kastade in handuken.

Nulägesrapport:

Redan på första samtalet fick jag beskedet att storleksmässigt kan de erbjuda standardglas upp till 75mm i diameter. Mycket intressant med tanke på vad den förra optikern sa. Jag berättade att jag hade -7.25 som sämst och hon gav mig ett cirkapris på 2000 bagare och det med högbrytande glas. Alltså bara genom att ringa ETT samtal lyckades jag halvera skitpriset från han den andra - hästhandlaroptikern.

Jag kände att humöret svängde uppåt men det skulle givetvis inte få hålla i sig länge.

Kvinnan knapprade lite på sin "data" och utstötte några olycksbådande hummande läte. Sedan sa hon att det alltså är fullt möjligt att flänga in glas i dem och att priset nog inte skulle hamna högre än de 2000 hon redan sagt, men hon ville utfärda en liten varningsflagg för den groteska tjocklek som skulle uppstå pågrund av att pilotbågarna är kingsize.

Jag la på och kände att mitt förbannadkonto gjorde ett totaluttag. Jag menar det är ju helt otroligt egentligen. Vi har lyckats skicka folk till månen men att fixa tunna glas till närsynta verkar helt jävla omöjligt. Hur kan det komma sig att det sker så massiv produktutveckling på alla områden utom just hos glasögonmånglare?

Där har vi en yrkesgrupp som inte synats under lupp på länge. De sitter bara och lajjar bort dagar, veckor och år och anstränger sig inte det minsta för att ta fram ett glas som inte sänker människovärdet på såna som mig. Respektlöst som fan. Vi är ändå några stycken och hur förbannat svårt kan det vara.

När det blir jag som bestämmer - gissa vilka som ryker först!

15 kommentarer:

wordsforyou2006 sa...

Sverige år helt Nigeria när det kommer till optiker. Håglösa, initiativfattiga och övermodiga. De verkar även tro att de tillhör något jävla magikerskrå (jämför trolkarlen under medeltiden) som kan ta 25% av dina tillgångar för att rätta till ditt synfel. (De sneglar även på din hund, alternativt dotter.) Och när man väl bestämt sig tar det 2 veckor innan glasögonen är klara!!! Jag blir RASANDE!!! I Thailand fixade de ett par slipade solglajjor på tre timmar! Ve och fasa till er, svenska procentaroptiker!!! Helvetets nionde cirkel väntar er, precis under krigsförbrytarna!!!

Bionda sa...

-7,25?? Mike, du behöver en vit käpp, inte glas! ;-)
Själv har jag -3,25 och hittar knappt ur sängen utan att sätta på mig glasögonen...

caiman sa...

Men vafan är det frågan om?
Det är ju inte skämt-bågar du har, det är ju riktiga glasögonbågar!
För 20 år sedan kunde de minsann ha glas i såna där bågar det finns det ju bilbevis på (FBIs most wanted osv).

Ring runt till fler optiker!

Annars får du väl slipa dem till hälften och fixa andra hälften med ett par linser :)

mikebike sa...

bionda: hehe... på linser har jag -5.50 och -6.00. man märker ingen direkt skillnad efter att man passerat -3.00

Caiman: javisst. de är ju för fan riktiga. det var det jag menade med att utvecklingen hade gåttbakåt. förr hade alla sånna glajjor och nu går det inte att få glas till dem... jävligt konstigt alltså.

johan sa...

Tänkte föreslå linser och fönsterglas men jag ser nu att det inte verkar vara aktuellt.. Kan de inte fixa så att glaset bara har "synförbättrareffekt" i mitten och tunnar ut på kanterna? Du behöver ju inte 70 mm med full effekt liksom? Men det kanske är skitsvårt att slipa, vad vet jag..

mikebike sa...

japp tydligen svårare än att sätta folk på månen iallafall;)

PlattKatt sa...

Du får skaffa linser och sätta i vanligt glas i bågarna så kan du glida runt och se ut som en übermördare ändå! :)

Min enda synpunkt på det där med optiker är att det fan borde vara så mycket billigare att köpa brillor och linser än vad det är nu. Det KAN bara inte kosta så mycket att tillverka skiten... De tjänar kosing tror jag.

Jag har bara -1,5 på mitt "värsta" öga men jag tycker jag ser kack som det är *S* Å andra sidan har jag brytningsfelet från helvetet och skulle gå in i varenda dörrkarm som fanns utan brillor! (vilket jag redan gjort ett antal gånger under mitt liv, för att inte tala om bordskanter och trösklar! vojvoj)

God natt

Maria My sa...

Ha ha...aj apselutli löv ju!

lisa sa...

glasögonorms-förtrycket är de väsrta av alla förtryck, det är det jag alltid har sagt. Och optikerna står inte långt bakom småglinen på lågstadieskolorna när det gäller att få en att känna sig lite... besvärad.
(fast min optiker var skitbra, förutom att han antydde att mina glasögon jag hade innan var ungeför lika repiga som om de suttit på ett dagisbarn som lekt ler-krig varje dag i några år)

Cybercat sa...

Schysst blogg!!

Jag har -4,25 eller nåt och fixade tunna glas för ett tag sedan (ok inga mastodontbågar...) De var verkligen supertunna (har sånna bågar med tunn metall) men tyvärr kunde jag inte ha dem för alla vinklar och skit blev helt kajko. Så jag fick ta tillbaka tjocka glas igen.

Men skillnaden i pris var inte så stor (jobbet betalade ändå så jag har inte järnkoll på skillnaden).
Kanske var en skillnad på 500- 1000 kronor ungefär, inte mer än så.

Katta sa...

Har hört från en polare att man kan skicka bågar till Indien och få dem isatta med glas för några hundra. Kanske kan vara värt ett försök?

mikebike sa...

Katta: hook me upp med adressen dit. kan absolut vara värt ett försök.

Anonym sa...

det är ju för jävligt hur optiker får hålla på! De har ju bildat kartell! Kan du inte beställa via internet på nåt vis?
Eva

Nemo sa...

Hörru, Mikey - seriemördarbrillorna börjar bli ett skäl till att faktiskt "bli vad du bär"...alltså jag kan förstå varför män med gigantiska stålpilotgoggles syr hudkostymer och inreder vita vans med syrabad m m. Konstigt nog ingen som gått lös på optiker... ännu.

Jag poppade in till min lokale specs-månglare och vässade upp de grymma på disken. "Rökfärgat o tonat a´la Roger Moore, oslipat. Jag skall ha dom när jag ska se nörd-farlig ut i sommar"

Jadu, min bleke vän, sa optrisen... det blir 400:- per glas.

Således ligger min budget nu för sommarens grymma på styvt 1000:- Och då är inte ens mitt synfel korrigerat.

Erik, Pokercasinoguide.com sa...

När du slutat vara en bakåtsträvare och lämnat 1800-talet bakom dig så kan du kanske hitta något på Alltomlinser.se som kan bota ditt synfel ;-)

Kort och gott, börja använd linser på heltid!
MVH
/Erik