måndag, februari 20, 2006

Lägg ner Insider snälla farbror Aschberg

Kollade just på reprisen av Insider. Inte för att det är bra utan för att det sändes och för att jag råkade sitta framför tv:n. Idag handlade det om dörrvakters arrogans och deras kroniska böjelse för våld.

Maken till värdelöst debattprogram har jag aldrig skådat. För det första så får gästerna knappt komma till tals mellan all reklam och dokumenterande inslag. För det andra så verkar gästerna från angripspunktens fokus ofta vara handplockade med stor omsorg för att väcka aversion och på så vis bekräfta inslagens trovärdighetshalt. Denna vecka hade de bjudit in en krogägare till en av stureplanssyltorna, Café Operas mycket fnittriga restaurangchef och bäst av allt, en kille som äger ett av de bolag som håller restaurangbranschen med våldsamma dörrvakter.

Den sistnämnda visade en alldeles säregen förmåga att framstå som ett ärkesvin. Branschens ansikte utåt. Han menade på att man var tvungen att visa folk vem som bestämmer och måste gå på ganska hårt. Jag drog min alldeles egen och amatörmässiga slutsats att han själv varit dörrvakt länge och njutit i fulla drag av att disciplinera gäster både med händer, fötter och tillhyggen. Med hetsigt temprament lät han mig (bildligt talat) förstå att man måste slå först och slå hårt... Han hänvisade till ett inslag (om än löjeväckande) från skara där folkets parks två vakter var tokbundis med gästerna och hängde inne på stället istället för utanför dörren. De påminde mer om Kling & Klang än de klassiska sadisterna man tänker på när någon säger dörrvakt. Vaktbolagschefen menade på att ingen var rädd för dem och att de borde terra gästerna lite mer. Visa vem som bestämmer liksom. Gästen är alltid ett svin. Vad är det för jävla inställning egentligen?

Visst gör det ont än myter bevisas.

Pinsamt TV3! Insider framstår som en kidergarden för hobbyjournalister i jämförelse med Uppdrag Granskning och Kalla Fakta. Kan ni inte göra det rätt så gör det inte alls. Sensationsjournalismens gudfader är Otto Sjöberg på Expressen. Ring honom om ni också vill latja runt och leka Janne Josefsson. Då kommer ni inte att ha högre förväntningar på er än ni kan leva upp till. Det vågar jag lova.

Programledare är Robert Aschberg och trots att han pekar men hela handen så känns han inte alls lika övertygande som han gjorde när han slog igenom med Diskutabelt. Det känns surt att såga Aschberg för jag har alltid diggat honom och tyckt att han haft löjligt mycket pondus. Nu känns han mer trött. Hela programmet känns så otroligt talanglöst gjort.

Ett nästan skrattretande inslag är att speakerrösten är helt makalöst konstgjord. Det låter som att Hasse Aro knäcker extra och att en kreativ ljudtekniker sedan pitchar ner rösten i efterhand för att det låta så likt Bengt Magnusson som möjligt. Första gången jag hörde det flabbade jag bara i tron att det var ett skämt, en parodi, att de ville driva med såna där filmtrailerspeakers som alltid säger: "One man... filmklipp... One crime... ännu fler klipp... One...", och så vidare. Nu har jag förstått att de helt seriöst använder "rösten" men jag kan inte vänja mig. Istället kommer jag alltid på mig själv med att sitta och gapa som en hel jävla fågelholksfabrik. Varje gång. Tror inte att det är sant. Så först blir jag förbannad...

...Sedan börjar jag alltid gråta.

15 kommentarer:

Putte sa...

På tal om krogvakter.
Hur går det för den stackars Anna Sjödin?? har nån hört nått?
Såg att hon tagit till juridikens bountyhunter, Silbergski.
Man vet ju att kommer dom dragande med honom så har de knappast rent mjöl i påsen. Hon hade ju fått en försvarare utsedd åt sig men han dög visst inte.

Anonym sa...

Ja, det monstret Anna Sjödin! Det krävdes en handfull vakter för att få bukt henne... Hoppas hon får brinna i helvetet...
Hon är säkert skyldig som synden..
På henne bara!

/truebiker

nellie sa...

psst Mike! Jag tror jag såg någon med dina bågar på t-banan igår... han hade gultonat glas i... helball! :)

Jaaan sa...

Krogvakter bekräftar verkligen myten om sig själva, gång på gång. Likt steriodstinna belgian blue travar de varje kväll till jobbet med förhoppningen att nå´n ska vara riktigt bångstyrig så de får användning för sina batonger och stridkonster. Alla som försökt disskutera med en krogvakt vet att det är lönlöst. De har ett enormt självhävdelsebehov och kan absolut inte klä sina tankar i ord, de slår och jävlas istället.

Robert Aschberg är på sätt och vis också krogvakt. Det är ju uppenbart att han och Hasse Aro egentligen skulle vilja banka försäljare av jazztobak bak i en piketbuss.

Sentenser sa...

Pablo Francisco är bäst på filmspeakerparodier. : )

jullangullan sa...

Mike, bli inte upprörd för ett skitprogram som insider, det är bara treans högst patatiska försök att bli en "hel" kanal. Treans programledare är den mest patetiska skara losers som går i ett par skor och deras program är precis lika patetiska. Men det är inte det som är det värsta. Det absolut värsta är att de allra flesta faktiskt sitter hemma och gapar som fågelholkar de också. Men inte för att de som du genomskådat hela spektaklet utan av förfäran för att de på fullaste allvar tror på den "journalistik" som presenteras. Och det är till dem Mikey, som den läbbiga speakerrösten vänder sig. Till Karl-Bertil och hans fru Gunilla

Owen Lars sa...

Säga vad man vill om tv3's insider man skall väll ta all slags journalistik med en nypa peppar!
Men många dörrvakter verkar ha seriösa psykiska problem, blev själv för inte så länge sedan, utkastad från en konsert på KB i Malmö.
Vakten kastade ut mig på gatan gav mig dålig förklaring på varför jag åkt ut, jag fick min jacka förstörd när jag blev knuffad ut på trotoaren, både jag och min vän som var med har blåmärken efteråt och när jag skulle ta kort på svinet så förstörde han min kamera.
När man dagen efter ringer till chefen för syltan, så tycker han att man får räkna med lite blåmärken när man inte gör som vakterna säger.
Han säger oxå att han inte kan ansvara för vad hans personal gör när jag vill ha ersättning för min jacka och min kamera. Dit känner man ju inte för att gå igen.
Har du några bra hämd tips Mikebike???? ;-)

Anna Hertzman sa...

Klart att man kan bli upprörd. Men programmet sänds ju. Det måste väl innebära att nån tittar på det och tycker det är sevärt?

Jaaan sa...

Visst tittar folk...Omkring 400000 faktiskt, en förhållandevis bra siffra med tanke på den genomgående programkvalitén på TV3.

Tyvärr är kanaler som TV3 och kanal 5 mer eller mindre fördummande. Big Brother, Club Goa, Baren, Top Model Norden, Top Model USA, Top Model Sverige, Top Model Pakistan är inget annat än förnedrings-TV.
Dokusåporna är verkligen riktig skit. 5-6 silikonfyllda bimbos super och duschar nakna tillsammans med lika många spännbögar vars enda syfte är 5 minuter i rampljuset. Skulle vara kul att se dem spela ett parti Trivial pursuit, det skulle troligen behövas 100 dagar för dem att slutföra.
Kalla mig gärna tråkig, men faktum är att det är så mycket skit på TV och det syns i samhället, det syns i skolorna.
Hur kreativ och allmänbildad blir en tonåring som tillbringar 3-4 timmar framför så´n skit som främst TV3 och kanal 5 spyr ur sig varje kväll?

Sven i Hälvett!! sa...

Jaaan:

Du, det är inte så att det var ett tag sen du fick lägga till i nån hamn???

mikebike sa...

owen: en klassiker är ju att lägga färska räkor lite här och där där de inte städar/letar det tar inte mer än ett par fagar så får de sanera hela stället. finfin hämnd! det bästa är om du sedan skickar en liten hälsning och berättar att du kommer göra det igen och igen och igen till de bytt vakter. den lilla människan hämnd. annars kan du ju alltid hävda att du fått matförgiftning där... sånt måste man anmäla och då blir de granskade. överhuvud taget få ett gäng att anmäla dem för taskig hygien. en granskning är det jobbigaste en restaurangägare vet.

Stefan sa...

Tja vad ska man säga om krogvakter! Det finns många som jobbar som vakter som absolut inte ska jobba i en dörr. Jag tycker kravet som polisen ställer för att bli ordningsvakt är också för låga. Men det finns rötägg inom varje yrke och ordningsvaktyrket är inget undantag samt inom politiken.
Jag jobbar själv som ordningsvakt i centrala gbg och har en inblick i krogvärden. Visst, vi har givits en stor befogenhet att med olika medel hantera olika knepiga situationer på krogen men med det kommer det mycket ansvar. Har lärt mig att om man bara pratar med folk och håller sig lugn så löser man 98 % av alla situationer. Det finns inget som avväpnar aggresiva och stökiga människor som att prata med dom.
Sen har vi ju, tyvärr, de 2% som det inte går att prata med. Alkohol eller droger gör vissa personer helt omöjliga att nå fram till. Har varit med flera ggr om att stå och förklara för en och samma person i 4-5 timmar att det är dags att gå hem men ingen lyssnar. Då gäller det att ha tålamod i kubik.
Ibland måsta man ta ut folk handgripligen och man försöker använda så lite våld som möjligt för att ingen ska komma till skada för det är inte det man är ute efter. Många som kritiserar oss när vi tar ut folk med våld har ingen aning om vad som har hänt i situationen innan och varför vi använder våld. De bara står och skriker övervåld och stör vårat arbete. Nuförtiden så ska ju alla stå och filma med sina mobilkameror och spela vardagshjältar och tro att de ska hamna i tv. Jag har inget emot att de filmar, de får göra det om de vill, däremot gillar jag inte inställningen som många har. De ska hela tiden sätta dit oss och mästra oss med deras amatörmässiga kunskaper om lagen. Det flesta vakter vet vad dom får göra och inte får göra. Tänk om någon skulle komma in på ditt kontor/arbetsplats och säga att du gör fel hela tiden!
Folk som är alkoholpåverkade har väldigt svårt att acceptera att de är för fulla och att de är dags att gå hem. "För full" har inget gränsvärde utan en bedömning som görs av vakterna. Man kan inte testa sig med blodprov eller andra prov, som många vill/tror. Visst kan en bedömning bli fel men oftast görs en korrekt bedömning. Något alla flesta vakter är allergiska mot är TJAT, det hjälper INTE att tjata, däremot hjälper det väldigt mycket att vara snäll och förstående, ta den där promenaden, ta lite luft och kom in igen och fortsätt kvällen lite senare.
Hur många av er har brottats med en GHB + alkohol påverkad kille? Kan säga att det är ruskigt. Även om jag väger nästan 100 pannor och är 1,93 m så har jag ingen chans mot en sådan person även om han bara väger 50kg och är 1,50 m lång. Därför kan det ibland se illa ut när 300 kilo vakter går på 50 kg krog gäst, men som sagt filma på det kan vara hjälp för oss alla.
Ingen ska bli behndlad illa och det är väldigt tråkigt att det händer. Vi är ju där för allas trevnad och framförallt för allas säkerhet.

Tack för mig.
/stefan

Jaaan sa...

Sven i Hälvett:

Jag vet inte vilka referenser du har, men det kvittar lika. Ditt omedelbara försvar säger mer om din inställning än min. Men jag respekterar det, vi lever i ett land med yttrandefrihet. Jag ska komma ihåg den gyllene frasen "min personliga åsikt" i fortsättningen.
Egentligen är det förbundskapten B-Å Gustavsson som förstört min dag. Solen var på upp och en kanondag vankades, och så knäpper jag på text-TV:n och får se den svagsinta Boforskanonens uttalande om läggmatch.

FY FAN! Han står just nu högre upp på min hatlista än både statssekreterare Danielsson och epobombade dörrvakter.

Britt sa...

Ha haha - här var det LIKA roligt att läsa kommentarer som själva bloggen ... ha ha Karl-Bertil och hans fru Gunilla hahahahhaa !!

Säljare sa...

Först vill jag gnälla lite... nu erbjuder man sig att hämnas och så ska man använda räkor i stället.... antar att det är för att jag är säljare ni är elaka. När det gäller mitt skrå så finns det även där rötägg (gissningsvis är vi ca 95-96% rötägg de andra är det bara synd om) Vad som skiljer ut rötägg som är vakter och tex poliser, är att deras dumheter inte endast leder till psykisk och ekonomisk skada, utan även fysisk, dvs rötägg med fysiska maktmedel måste bekämpas hårdare än normalt, man kan inte bara hänvisa till att rötägg finns i alla yrken. När det gäller min hemort så var det snarare regel än undantag att slagskämparna från högstadiet slutade i en dörr (om de inte var studiebegåvade för då blev de poliser) DET är en sanning. För övrigt känner jag till personer som är pacifister med mycket måttliga vanor vad gäller alkohol som blivit våldsamt och felaktigt behandlade av vakter.