måndag, januari 02, 2006

Per Stenborg - meteorologreinkarnation eller digitalt experiment?

Jag har länge förundrats över SVT:s husmeteorolog Per Stenborg. Killen ser ju tecknad ut. Dessutom har jag tyckt att han känns så bekant på något vis. Nu har jag äntligen kommit på det. Han är misstänkt lik Skumberg i Solstollarna - SVT:s stora pedofilsatsning från 80-talet.

Antingen så har Bo Mårtensson (Skumberg) bytt namn och reinkarnerats i form av meteorologjävel. Inte otänkbart eftersom Solstollarna var ett förintelseläger för allt som rör begreppet "karriär". Se på Anna Book, Lili & Susi, Mandy Smith och Samantha Fox. En bra advokat hade nog kunnat få igenom dödstraff på skaparna/skådespelarna* (gärningsmännen) Ola Ström och Peter Dunsö om någon bara kunde minnas dem.

Andra alternativet torde vara att det trixats med den digitala tekniken och att någon på något sätt lyckats manipulera ut Skumberg från SVT:s arkivtejper. Det går att göra sjukt naturtrogna kollage om man är duktig på "data" och har tungan rätt i mun så att säga. Ett sjukt experiment men likväl mycket troligt.

Eller kan det verkligen vara så att Per Stenborg verkligen är på riktigt? En trist jävel från uppsala som faktiskt utbildat sig till meteorolog och av en slump råkar vara sjukt lik wienerbrödssmugglaren Skumberg.

... Men nä, jag läste en intervju med honom där han svarade "dansa folkdans" på vad han hade för fritidsintressen. Det är bara för absurt. Men ni fick mig nästan där SVT, det får ni cred för.

* sorry alla riktiga skådespelare, jag menade inte att skända er yrkestitel.

19 kommentarer:

t.b.f.t.e. sa...

Det är troligen så att dem har klippt ihop "bakom-kulisserna-material" när skumberg låtsas vara vanlig meterolog. Men när man tittar på 16mm rullarna så står han faktiskt vid en bluescreen och skojar för de andra stollarna. Fantastiskt! Vilket bus dem ställer till det där borta. Synd bara att han har tagit Lage Larsson´s pass. Jag gillar Lage.

PlattKatt sa...

Han är nog helt enkelt bara en väldigt tråkig människa med skumma intressen.
Inte för att det är något fel med folkdans! ;-P

caiman sa...

Skärp er nu :)
stenborg är ju sketfräck! En haka stor som hunne berg i kombination med grymt snygga kostymer är utan tvekan ett vinnande koncept! You gotta love him :D

Katta sa...

Han står där och ljuger kvällarna i ända... en sån förtjänar en handgranat i you know where

Ron Obvious sa...

Per Dunsö. Per.
Solstollarna som fenomen är värd djupare penetration tycker jag. Att det skulle röra sig om ett "förintelseläger för karriären" är ju grovt felaktigt. Det var snarare så att endast de allra största popstjärnorna (på den tiden) ens kunde komma i fråga (Lena Philipsson, Christer Sandelin, Lili & Sussie, och - hallå - Samantha Fox! Dåtidens Britney och Paris i en och samma person!).
Och detta i ett helt obegripligt barnprogram som visade mer hud än Baywatch och där varje "stjärna" som deltog kunde räkna med att bli duktigt förnedrade av programledarna. Ändå kom de tillbaka i fler säsonger. Det är, om inte en kulturgärning, så åtminstone väldigt väldigt intressant!

mikebike sa...

ja men av dem du räknade upp där finns bara en kvar. resten självdog som av ett virus efter att solstollarna var slut. kulturgärning. lägg av för fan. det är det pinsammaste i svt:s historia

Ron Obvious sa...

Det intressanta är ju att de fick fortsätta göra TV så pass länge. Häpnadsväckande om man tänker efter. Det var avskyvärt, men likaväl kultur, på samma sätt som getter och gummi eller den konstiga damen som körde fårhjärnor i mixern och sedan målade tavlor med kräkset med sitt hår som pensel. Det gjorde ont att titta men det gick ändå inte att låta bli.
Jag tycker att sånt är intressant. Även om det var en smula off topic.

Nemo sa...

Solstollarna var lika gubbsjukt som 70-talets Vilse i pannkakan och andra små velourpysselnissar som med sina Stalinskägg och solidarietsprat om Vietnam var politiskt korrekta.

De florerade i rutan och förmörkade tillvaron och skapade ångest i mitt tonårsrum.

Det som är mest uppseendeväckande var att Ström & Dunsö fick hålla på så länge, så mycket och - icke förty - när serien småningom las ner...upphörde gubbsjukerierna?

Nope! I TV-shop dök de upp med samma koncept och krängde, telefonsvarade, termosar och träningsredskap...givetvis omsvärmade av omotiverat exponerade bikinigirls

Anonym sa...

"....70-talets Vilse i pannkakan och andra små velourpysselnissar som med sina Stalinskägg och solidarietsprat om Vietnam var politiskt korrekta"

Och vad är det för fel med att vara PK?

Det är bättre än att vara neurotisk kryptoreaktionär nihilist-wannabe..

mikebike sa...

hehe... ja vilken debatt va.

appropå vilse i pannkakan så upplyste några vänner från sthlm (C & A) mig om att storpotäten representerade den "onda" kapitalismen. För att verkligen ta det till sin spets så fick han bränna runt i sin Ford... puttputtputt...

Om Ford var 70-talets största kapitalismsymbol vad är då dagens?

maya sa...

Vilse i pannkakan kan man väl knappast kalla gubbsjukt. Solstollarna var pedofilTV konstigt att inte Per och Ola sitter inne

mikebike sa...

det kanske är det de gör maya. det kanske är det de gör...

karolina lassbo sa...

Åhhhhh! Solstollarna! Fabulous!

Christina sa...

Jag tror du löste gåtan själv utan att ens förstå det. Självklart är han inte på riktigt. Han är helt enkelt animerad. Det är så TV sparar pengar nuförtiden.

Cliff Hanger sa...

"Om någon bara kunde komma ihåg Ola Ström och Per Dunsö". Ja, du gör ju det uppenbarligen... ;-)

Vissa människor ska bara inte ha skägg. Har man en haka som sticker ut 10 cm ska man inte förstärka intrycket med ett skägg på det. Det är nog därför han ser ut som en seriefigur.

Folkdans, ja vilken syn att se den mannen i knätofsar. Ha ha...

70-tals Per sa...

Meterolog, solstollarna komedi och skandal. Då kommer jag även att tänka på Åsa Bodén som det var nåt blåsväder kring (hon läser väder på P1 nu) och så förstås John Pohlmann som skojjade friskt i samma stil som Bröderna Djup (Riktigt gammaldags humor med andra ord)

mamaana sa...

Mike, jag har hyrt i andra hand av numer Fru Stenborg. Ja förhållandet var nytt och lille pappsen skötte kontraktskrivandet allt medan han lovordade hans svärson to be. Stenborg hade nämligen bett blivande svärfadern om flickvännens hand ... innan han hade frågat henne. Vem gör sådant nu för tiden? Tydligen samma kategori som dansar folkdans med knätofs.

Anonym sa...

Man blir ju arg när man läser skitsnacket. Om det är något som är minnesvärt från 80-talets tv-produktion så är det just Dunsö/Ströms tv-serier. Toffelhjältarna och senare Solstollarna är underhållning på riktigt, som roar, berör och underhåller på riktigt. Det är skandal att SVT undanhåller en hel generation möjligheten att återuppleva dessa klassiker, genom att man pga tvister med upphovsmännen vägrar återutsända eller ge ut dessa smycken i TV-historien på DVD. Kolla bara runt på nätet, så lär ni upptäcka att det skapats en stor kult kring dessa tv-serier, och att de betytt mycket för många. Att använda uttryck som "pe****l-tv" är direkt kränkande mot, inte bara ensemblen, utan också alla som minns denna färgglada saga med värme.
End of story.

hypsilophodon sa...

har ingen annan märkt att han meteorologen med krullhåret på svt är sjukt lik den där karaktären i mupparna som blåser såpbubblor med huvudet samtidigt som han ser ut som han bajsar? *hmmmmpppff*