måndag, januari 16, 2006

Känsligt ämne

Idag i Christer drog jag en lista på saker jag irriterat mig över på sista tiden. Som punkt två hade jag "vardagspoliser" och drog ett exempel på hur mr lunchbuffé tillrättavisade mig på vagnen alldeles innan jul. Anledningen var att jag inte stämplade och han förutsatte helt riktigt att jag tjuvåkte.

Under och efter programmet rasslade det i inboxen med upprörda lyssnare. De undrade hur jag rättfärdigade mitt förkastliga beteende. Det kan jag inte och det vill jag inte heller. Jag må vara ett svin och jag skiter fullständigt i hur moraliskt fel det är. Det känns skönt att åka gratis och det sägs ju att allt som är skönt är bra.

När jag kom hem hade min inbox på bloggmailen ochså fått sig en salva arga mail (och några hejarop också). Det är skitkul att en sådan liten sak irriterar och upprör så många. Jag skulle vilja veta hur många av alla moralclowner som engagerar sig lika mycket i andra och mer verkliga orättvisor i världen eftersom så mycket ont blod väcks för att en liten svensson tjuvåker. Dessutom skulle det vara väldigt intressant att veta hur många av dem som INTE fuskar med något annat.

Samma kille fyller min mail med surdeg åker säkerligen för fort med bilen någon gång eller kanske kollar han på en tjuvnedladdad film eller skiter i tv-licensen. För ett är säkert - den som skriver sig helt ren från skuld bedriver ett jävla hyckleri.

Som jag ser det är det orimligt att betala 2 kuponger för att åka 2-3 korta hållplatser. Med tanke på att de som åker från Angered kan åka ända till Kungssten på samma taxa. Det är för långt att gå för mig på vintern tycker jag men för kort att betala full taxa. Därför har jag i sann entreprenörsanda skapat mig ett eget system där jag betalar varje gång jag åker en längre sträcka (in till stan eller längre) samt ungefär var femte åkturtill eller från arbetet.

Flera propsade på det faktum att det skulle vara orättvist att de som bor längst bort från stan skulle betala högre pris än jag som åker så kort. Att jag hade ett privilegie och minsann skulle betala eftersom det var mest solidariskt. skitsnack. Det är inte mitt fel att de bor långt ifrån stan och jag käftar inte för att lägenheterna i ytterområdena är hälften så dyra som där jag bor.

Vidare frågade en person om jag inte betalade på tåget, om jag brukade ta springnota när jag åkte taxi eller om jag brukade sno en cykel på vägen hem också. Hur kan man jämföra det? Korövslogik kallas det på landet tror jag bestämt. På tåg och taxi är ju priserna anpassade efter sträckan precis som jag tycker att det borde vara på spårvagnen. Att jämföra tjuvåkning med cykelstöld är om än dummare. Jag snor ju inte hela spårvagnen för att jag fristämplar ett par hållplatser. Jag vidhåller att det är ett jävligt skevt system som det är nu.

Jag har inga problem att betala så länge det är ett rimligt avgiftssystem. Nu saknas ett sådant och då får jag justera på eget bevåg. Någon som har problem med det?

Well, mind your own fucking business.

32 kommentarer:

Mjukispolacken sa...

Biljettsystemet är helt kansigt, frågan är hur man skulle kunna fixa det. Fast det är en fråga för västtrafik.
Sedan tror jag inte en sekund på att tjuvåkandet är orsaken till höjda priser. Om det är så, varför finns det då inga kontrollanter i Angered där säkert 1 av 3 tjuvåker!? Det måste finnas andra förklaringar till det.

Sen har du ju helt rätt när det gäller gnället. Det känns som jävla hyckleri att klaga över folk som inte stämplar och sedan göra olagliga saker själv. Det finns ju inte en människa som följer lagen till 100%. Och om någon påstår det skulle jag vilja träffa den personen.

Jag stämplar förvisso alltid själv men så åker jag från/till just Angered och då känns 15 spänn inte särksilt farligt jämfört med 800 i straffavgift.

Återigen väl talat MikeBike.

Jontas sa...

Jag som har färdtjänstkort (samma kostnad som ett månadskort för kollektivtrafik inom Gbg) får när jag känner för det åka hur mycket jag vill på spårvagn och buss. Samt får lov att ta med mig en extra person som inte betalar något. Så för vissa av oss subventioneras gratisåkningarna av kommunen. Ha!

Synd bara att jag inte kan åka spårvagn. Inte för att jag vill heller. Pöbeldroska.

Isolde sa...

Inga kontrollanter i Angered? För att dom inte VÅGAR så klart. Jävla ligistställe...

Thérèse sa...

Här i Madrid har bussar, tunnelbana och pendeltåg betydligt högre standard än i Göteborg och en resa kostar bara en tredjedel av vad Västtrafik tar, så det känns ok att betala. Annars rätt lätt att tjuvåka. Västtrafik har olika priser beroende på sträck, åker man till Mölndal eller Partille kostar det ju en kupong extra, ännu länge bort ännu fler kuponger extra

mikebike sa...

jo det finns ett zonsystem, som är helt fucked up. det är nämligen fan så mycket längre att åka till bergsjön än till mölndal från exemelvis centrala stan.

Mjukispolacken sa...

Har du någonsin varit i Angered?

adde sa...

Jag bor i ett fristående hus. Från den kommunala stora vägen går en mindre väg som vi boende i området själva äger/sköter. Beroende på hur lång sträcka man behöver åka på vägföreningens väg får man betala olika i årsavgift. Det är logiskt.

Säljare sa...

Några reflektioner; Korövslogik att jämföra tjuvåkning på spårvagn med cykelstöld, det håller jag med om. Om man använder logiken - är små brott ok, är även svåra brott ok - leder kedjan självklart från knappnålen, till tjuvåkandet, till cykelstölden och sedan vidare till bestialiska mord med pedofila inslag. (även om jag nog tror att många anser att tjuvåkandet nog ligger snuddande nära sluthållplatsen på min lista) Det blir därmed mer intressant att jämföra företeelser som liknar varandra, tex nedladdning, dvd-snattning, obetald TV-avgift. Och jo jag vet att det även här finns gradskillnader och olika omständigheter men LITE mer intressant blir det.
Samma sak tycker jag om alla bildårar (trafikolyckor dödar skitmånga varje år), många som gladligen och dagligen sätter människors liv på spel i trafiken, kan bli sjukligt arga om lillkillen spelar boll på villavägen eftersom bollen skulle kunna träffa deras bil.

Logik javisst!

Anonym sa...

Hur länge ska du vara med i Christer? Varje måndag hela året eller? Får du bra betalt?

mikebike sa...

hmmm säljare jag är osäker på vad du menade med ditt inlägg så jag har svårt att svara på det. menar du att tjuvåkande är början på ledet till "bestialiska mord med pedofila inslag".... whooa... hold the pony isåfall.

cronelid sa...

Herregud.. Har verkligen folk inte något bättre för sig... Fan.. Skaffa ett intresse säger jag bara

Björn sa...

Jag bodde och arbetade 2 år i gbg. Köpte aldrig ett månadskort. Åkte "bara" fast en gång. Väldigt nöjd över det.
Jag bodde i Angered. Det är ett toppenställe. Ett ställe helt utan kontrollanter....hehe.

Anonym sa...

Hela kollektivtrafiken borde avskaffas till förmån för biltrafik. 1) Kollektivtrafikschaufförer kör i allmänhet som biltjuvar med svåra skador som följd. 2) Priserna är värre än taxi. 3) Smittspridning inom kollektivtrafiken är utbredd. Mitt tips är att alla slutar betala så att den dukar under. Sedan kan vi alla köra bil i lugn och ro, alternativt cykla och gå om man har tid med det.

Säljare sa...

he he du får nog läsa igen, eller så är det jag som fattat fel vad gäller Korövslogik jag fick för mig att det var ett negativt ord, i alla fall så tror jag inte på logiken att (som jag skrev) "tycker man att ett litet brott är ok så tycker man att alla brott är ok" gäller. Sorry jag var trött när jag skrev det, inte helt tydligt inlägg

nellie sa...

*MOAHAHahahahahahaa*
Det är så jävla roligt!! Men det är väl bara att bita ihop.. hela livet vimlar av moralkärringar och jagvetbästbertil..
vi skålar för det tycker jag?

Anonym sa...

Håller med om analysen om moral. Är det ok klaga på fuskåkare och strunta i orättvisor utomlands? Jag har ingen rätt att döma då jag inte är helt oskyldig själv!

Något för dig mike? (känsliga tittare varnas för kopplingarna till Hisingen)
http://www.gylf.se/hunks/

/dab

Anonym sa...

Håller med om analysen om moral. Är det ok klaga på fuskåkare och strunta i orättvisor utomlands? Jag har ingen rätt att döma då jag inte är helt oskyldig själv!

Något för dig mike? (känsliga tittare varnas för kopplingarna till Hisingen)
http://www.gylf.se/hunks/

/dab

Nat sa...

Jag missade dig på radio igår, det var synd.

Alla är vi individer med ett eget tänkande, i botten finns gränser och känsla för vad som är rätt och fel. Det varierar storligen från fä till fä, det är ju helt tydligt.

Så länge det är så kommer inte en enda människa följa a l l a våra lagar, och det tycker jag vi ska vara tacksamma för.

Men hyckla om det, det kommer att fortsätta gå fint.

Anonym sa...

jag tycker man ska betala och göra rätt för sej!
Jag vill att samhället ska fungera och att vi ska hjälpas åt!
Ni är inga coola rebeller ..om ni nu tror det!

Jobov sa...

Du har helt klart en poäng i det. Synd att jag inte lyssnade på Christer igår. Men vore det inte bättre att försöka ändra på dessa betalsystem då? Detta istället för att på eget bevåg tolka vad som känns rätt för en själv och moraliskt rätt - och betala efter det (Eller strunta i betalandet helt). OM nu alla gjorde det skulle nog vissa hävda att "jag som betalar så mycket kommunalskatt kan allt åka lite billigare här." Eller "jag som har så urusel lön och att det alltid är nästan tomt på min vagn mellan de hållplatser jag åker" - Ja, varför ska jag betala fullpris för.

mikebike sa...

om det ska vara så att alla ska betala samma oavsett hur långt man åker så skulle jag lätt föredra att det betalades via kommunalskatten istället. idag är det inte att göra rätt för sig att betala på vagnen. inte när västtrafik bedriver ockerverksamhet.

Anonym sa...

jag tycker man ska betala och göra rätt för sej!
Jag vill att samhället ska fungera och att vi ska hjälpas åt!
Ni är inga coola rebeller ..om ni nu tror det!

Sådana kommentarer blir jag förbannad på. Ifrågasättande är alltid nyttigt och driver på saker och ting framåt. Skulle du villja betala samma flygpris till Köpenhamn som till Nya Zeeland?

/K

Sune Malm sa...

Folk som tar illa vid sig när man utnyttjar freeraider-möjligheter tror att vi fortfarande bor i DDR-Sverige. Jag tycker ditt tilltag är exemplariskt, tyvärr har jag blivit för bekväm av mig så jag löser biljett..under protest dock.

da Bomb sa...

Mike, you go! Whem fan bryr sig egentligen. Det finns ju 1000 och en saker att lägga sitt krut på. Ett par smakprov: Stigande kriminalitet, Europas sämsta och samtidigt dyraste skola, äldervård och sjukvård som havererat och sist men inte minst marginalskatten.

Therese, det är ingen som vill läsa om hur det är i Madrid.

Johan sa...

Jo det vill jag läsa om (Madrid)

Mjukispolacken sa...

Här kan ni lyssna på MikeBike om ni missade honom igår.

http://www.sr.se/cgi-bin/p3/programsidor/index.asp?programID=1652

Sune Malm sa...

Appropå Da Bombs inlägg, finns det ingen bloggare som spytt galla över utlandssvenskar å deras nybyggarmentalitet/Sverige-är-så-litet-anda?

adde sa...

den där lösningen med zoner känns ju rätt b, för det kostar lika mycket att åka mellan två hållplatser som ligger på varsin sida om zongränsen mellan gbg och mölndal, som det gör att åka ifrån gårdsten till sisjön. så om man har en faster på ena sidan och själv bor utanför stan, men jobbar centralt och har sina lektioner i egyptisk nagelklippning i någon förort så blir det nog i sista ändan billigare att köpa sig en egen bil eller ta en taxi, fast aldrig taxi utmed södra vägen med tanke på vad som hände där i höstas. sen går det ju ändå inte att bortse från tiden man tjänar in på att köra eget, mysigheten med värmen på topp och nåt tungt av green day i den pålitliga tyska stereoapparaten. för att inte tala om glädjen man känner var gång man besöker en bensinstation. å kom nu inte med nåt gnäll på att jag spelar just green day, för det varierar väldigt. igår till exempel spelade jag en helt annan skiva nästan hela vägen hem.

murre sa...

Helt sanslöst att folk orkar bry sig så mycket om andra. Att tjuvåka är ju knappast en ny företeelse. Världens ruttnaste företag Västtrafik känner ju redan till konceptet och har ju dels jävligt käcka människor med grön-blåa jackor på sig som legitimerar sitt ruttna sätt att dra in pengar på med att vara just så där käcka och så finns ju de civilklädda... som legitimerar sitt ännu ruttnare jobb med att de är fascister by birth och älskar att sätta dit folk. Tror mr lunchbuffé skulle vara klippt och skuren för ett jobb som biljettkontrollant. Ett annat jobb som skulle passa honom är nog att ta en anställning som busschaufför på flygbussarna till landvetter. Helt otroligt men senast jag åkte så stannade snubben bussen för att ett gäng spanska turister inte tog på sig säkerhetsbältet. PÅ BUSSEN!!! Den första snubben de träffar när de tar sig från tapasbaren i Barcelona är en liten liten människa i skinnväst som stannar bussen för att de vägrar ta på sig bältet i bussen. Sjukt!

Dit jag vill komma till är givetvis att det hela är ett spel. Västtrafik spelar spelet genom att anställa idioter till biljettkontrollanter och du är givetvis också med genom att du tar det högst rationella beslutet att tjuvåka några hållplatser. Åker du fast så får du pynta typ 1000 spänn. Inte svårare än så! Själv lyckades jag tjuvåka ett halvår på ETT hundrakort. Rätt nöjd med det faktiskt...

Förresten är jag lite förvånad att du inte åker fast oftare än du tycks göra. Sträckan Hagakyrkan till stigberget är ju den jobbigaste ur tjuvåkningssynpunkt men good luck till dig.

siames sa...

Kontrollanterna har inga som helst rättigheter. Du är inte alls skyldig att visa legitimation bara för att dom säger det! Blåvägra, dom kan inte göra ett skit! Ringa polisen? Polisen rycker ytterst sällan ut till såna grejer... Kontrollanterna har heller inga rättigheter att hålla kvar dig på platsen... Alltid skrämmer dom väl nån att stämpla med sina blågröna jackor, men det är också det enda dom får göra. Egentligen.

Gratis sa...

Det finns internationella undersökningar som har visat på att ett gratis kollektivsytem skulle spara in sig på att det inte behövs någon administration för att ta betalt. Om det är gratis att åka så skulle man inte behöva betala lön till kontrollanterna och alla som säljer kort etcetera.
Problemet är att det skulle bli färre jobb och att det inte funkar att något är gratis i ett land där folk vill att andra gör rätt för sig.
Sedan skulle det bli andra nackdelar med att det var gratis, fler skulle använda systemet när det egentligen inte behövs (typ för att åka en hållplats).

Dan (gearhead) sa...

Jag hatar kollektivtrafik...iofs situerad på en plats i nästan total avsaknad av det och begagnar mig inte heller av detta. Jag ville skriva det någonstans och jag tänkte att här blir bra...Så, nu känns det mycket bättre. Krama och var andra i trafiken.