tisdag, januari 24, 2006

Jag saknar det gamla hederliga Videovåldet

Är det bara jag eller är det inte så att underhållningsvåld a.k.a videovåld har blivit sämre de senaste 10-15 åren?

Jag diskuterade igår lite om att "videoräven" kommit i skymundan till följd av att videobutikerna nuförtiden lockas av den store mammons sweettalk och därför lätt börjar fuska med sidoverksamheter som lösgodis, solarie, gym eller någon annan obskyr kombo. Det finns väldigt få videorävar kvar och vi borde alla uppskatta dem lite mer.

Vid en första tanke så tänkte jag att det måste vara det faktum att de tappat fokus på våldet som gjort att de blivit avdankade och i de flesta fall försvunnit helt. Vidare tänkte jag att det kanske kunde bero på att det blivit så billigt att köpa film, alternativt lättillgängligt att ladda ner, men nu tror jag mig sitta på svaret.

De gamla hederliga genreskådisarna har dukat under eller blivit alldeles för gamla för att hålla på med hårdkokta grejer. Ingen vill se en soon to be senildement gammal man stå och vifta med sin Magnumrevolver och säga "Well, do you PUNK?!" med sprucken pensioröst. Dessutom är det totalt omäktigt när en stel 60-åring ränner runt i cowboyboots och hatt och levererar långsamma rundsparkar i ansiktet på folk till höger och vänster (oavsett hur tätt skägg han må ha). Det finns helt enkelt inte en ny generation genreskådisar. Alla det fanns hopp för har gått och spelat idiot i nån barnfilm eller kukat ur på nåt annat sätt. Vem fan vill se Colin Farell, Orlando Bloom eller Matthew McConaughey ruffa upp nån som fan. Det kan inte bli trovärdigt. Hur kan en hel generation bestå av så mycket mes? Jag kan inte komma på en enda nutida skådis som påriktigt kan jämföras med de gamla hjältarna.

När jag tänkte på det saknar jag den gamla goda tiden, när man kunde komma in i videobtiken och hitta filmerna katalogiserade med preussisk disciplin och efter skådespelare. Då visste man direkt vart man skulle gå för att hitta just den typ av videovåld man suktade efter. Man kunde gå direkt förbi "nyheterna", raka vägen till Clint Eastwood, Charles Bronson eller Chuck Norrishyllan. Helt beroende om man var sugen på avsågade hagelblås och de bästa av oneliners, tokfet hämdfilm/vigilantevåld eller att se ett skäggigt karategeni som aldrig la fingrarna emellan. Och vad hände med ninjagenren? Finns det inga skådisar som tycker det är fett att gå klädda i svarta dräkter, klättra på väggar och lönnmörda efter mörkrets inbrott? Vad är det för fel på världen egentligen. B-film nuförtiden är inte vad b-film var förr. Det finns inga riktiga hårdingar längre.

När en film idag klassas som "våldsfilm" finns sällan någon charm kvar. Nu är våldet alltid så trovärdigt och rått att det blir äckligt istället. Alternativt ska det bakas in så mycket smartness, handling och kärlek att man omöjligt kan besluta vilken hylla den borde stå i. En mardröm för alla bibliotekarier.

Alltså, jag diggar ju inte bara b-film. Jag är ju inte en idiot, självklart blir man snabbt mätt och vill oftast "få med sig något" när man sett filmen. Men b-filmer har helt klart sin charm och fick oförtjänt dåligt rykte efter att videovåldsdebatten rasade vilt på slutet av 80-talet och början på 90-talet. Sedan dess har underhållningsvåld blivit ett tabubelagt ord och lite utav ett smutsigt vägval inom skådespelaryrket - men face it - det var rätt koolt när de hårdkokta stekarna kunde leverera våld som om vore det en ät-så-mycket-du-vill-buffé gång på gång på gång...

Frågan är om vi kommer få uppleva en sådan guldålder igen. När slutscenerna höll på i en halvtimma och alltid gick ut på att hjälten möter tokigt mycket motstånd och summeras i en fight mellan ytterligheterna, den gode mot den onde. Man blev liksom aldrig besviken.

Kom upp ur era hålor alla videorävar och predika ert gospel om det gamla sköna filmvåldet. Ni behövs. Våra tallrikar står tomma och vi är redo att frossa loss.

20 kommentarer:

nellie sa...

men... vi väntar ju på din film om Hisingen... och föväntar oss att det blir en hejdundrande våldsfilm.. ;)

Puttelito sa...

Problemet är att b-filmerna hade en taskig budget som gav en härligt fattig hinna over bioduken.
Nu har B-filmerna en oherrans massa pluring. Eller hur förklaras annars Snapes Blade filmer? Storyn är ju oerhört B men det finns ingen charm alls. Likaså med med Van Helsing hade dom minskat alla dataeffekter så hade charmfaktorn blinkat helrött för deras handling är ju defenitivt B. Hugh Jackman känns för övrigt som en ny Clintan.

Zebulon sa...

Ninjafilmerna ja! Fanns inget bättre än när man lyckades få tag på en amerikansk fulkopia av den senaste ninjarullen. Kungen i genren var givetvis Shô Kosugi och vid sökning på imdb såg jag till min förtjusning att han har ett nytt projekt på gång! "The Return of the Ninja" Nu jävlar, nu blir det åka av!

El_Pedro sa...

Efter att du postat länken till chuckan sajten fick jag en explosiv retroflashback och inhandlade Octagon - A force of one och American Ninja.

Det är så jäkla skönt med dessa storfilmer inom action. Jag predikade för tjejen igår om storheten med 80-talets actionfilmer men hon log bara och sa inte så mycket.

Action var bättre förr , för då tog de det på blodigt allvar. Idag så har Hollywood förstört hela genren. Men det dyker upp en å annan rulle då o då, fast eftersom pengar styr hårt får dessa otroligt lite publicitet.

caiman sa...

"Nu är våldet alltid så trovärdigt och rått att det blir äckligt istället."
Där slog du verkligen huvudet på spiken! Var så mycket mer underhållande när ljudeffekterna verkigen lät "POW" "DISCH" osv, nu är det alldeles för verkligt å man hör hur ben bryts och inre organ mosas osv. Det är även för bra filmat nu för tiden. Nu ser det ju ut som att de verkligen slår varandra! I de gamla goda filmerna med tex. Steven Seagal såg man ju att de slog en halvmeter från sin nemesis och ändå flög han 3 meter bakåt och landade på en bil som plötsligt exploderade som vore den en 500-kilos atombomb.

På tal om "fattig hinna" så måste jag rekomendera mina två absoluta favorit b-filmer: Flash Gordon och Barbarella. Båda filmerna är så där riktigt härligt dåliga att de blir skitroliga att kolla på och den fattiga hinnan är mer ett tjockt lager grädde av fattighet än en tunn hinna.
Sen att en ung Jane Fonda ålar runt naken i början av Barbarella gör ju inte filmen sämre!

Dan (gearhead) sa...

Hade en lärare i lule som hade skägg som såg ut som chuckens ansiktsfrilla...alltid nåt. Det var riktiga b-lektioner fö också.

el guapo sa...

Tacka vet jag Diabolik. Den onde varianten av James Bond tillika en av filmhistoriens skummaste karaktärer. Stal, mördade och körde Jaguar E-type. Och så hade han en underjordisk bostad med en snygg brud som låg och rullade runt bland sedlar och diamanter. Kanske mest känd här genom Beastie Boys pastisch (Nivet "Bodymovin"-videon).

Problemet med B-filmerna är att de riktiga B-filmerna inte når våra videohyllor längre. Utbudet är för stort på biofilmer, "A-filmer" som sedan blir DVD. Även om de är B.

Gå in i vilken videobutik som helst i Los Angeles och du hittar världens guldgruva av direkt-till-DVD-B-filmer. I'm telling you, B-action, rymdfilmer och totalt allsmäktiga zombierullar för bakfylledagar som har både det ena och andra B-skådisnamnet på fodralet men aldrig kommer nå Sweden.

Och då har vi inte ens börjat snacka om C-filmerna och D-filmerna. GOSH!

Nat sa...

Jag har inte något svar på ditt traumatiska dilemma, mer än att de mesta kommer tillbaka, du får hålla tummarna.

Vad jag egentligen vill är att fråga om det är ok att länka till dig. Har förstått att det är kotym att fråga innan man gör det och nu när jag äntligen lärt mig hur, så frågar jag. Html gör ont i ögonen.

Har plöjt igenom en miljon bloggar (känns det som) och hittat fyra st som är riktigt läsvärda i mitt tycke.

Anonym sa...

akta dej Mikebike så du inte blir en sån som tycker allt var bättre förr ... :)

Nemo sa...

Videovåld... Min första attack och bekantskap med fenomenet var 1981. Kort efter det att en ängslig Göran Elwin i korrekt radikalskägg hållt hov i Studio S och haft en tung debatt om videovåldet . Motorsågsmassakern var den film som skadade om vuxenvärlden...då.
I snabb takt såg jag sedan Driller Killer och Motel Hell. Den sistnämda var häftig. - Ett panchopar hade ett motel där dom tog hand om gästerna på så sätt att de grävdes ner med huvvet ovan jord och täcktes med säckväv...så att det skulle se ut som det strävsamma paret odlade blomkål..typ."It takes all kinds of critters...to make Farmer Vincents fritters" var en tung replik. För att de fångna gästerna inte skulle för så mycket oväsen så rök tunga,gom och andra vitala delar i munhålan. Sedan kan ni själva räkna ut vad korvarna på motellet tillverkades av.Stabilt!

Håller med dig Mike, att det sanna våldet idag inte når samma banala höjder som förr. Våldet är mer utstuderat och psykologiskt.

Mina favvosaridag ligger inom genren "Asian Extremes". Asiatsik hårdhet kommer starkt... se vidare videojapanen m fl ;-)

cronelid sa...

Räknas Die Hard in bland grenern???

da bomb sa...

Håller med fullständigt, men du glömmer en, kanske den hårdaste av dem alla, Steven Segal!! Visst han är till åren kommen, men vågar du säga det till honom??!
Under sina "glansdagar" var han farligast i Hollywood. Egentligen var han den ende som behärskade nåt som går att använda i verkligheten. Inte som med Chuck som hittat på en egen avart av karate för att kunna bli världsmästare. Fan Chuck hade inte stått 30 s i en K1 match. Det hade Segal.

Men visst är det tråkigt att de hårda är mer eller mindre förbi. Idag är det viktigare att vara söt än hård. Det fanns en tid där Zeb Macahans utseende och karaktär var måttstock i branschen.

Flicka sa...

Våld? Ska man gilla våld? Aldrig funderat på det, enda våldet jag kan komma på att jag gillar är det i "The Boondock Saints", men den är nog ett undantag, tror jag. Men äldre våld?

mikebike sa...

hahaha... ja fan vilket intresse det finns för de här gamla sköna lirarna. jag blir mäkta imponerad av all kunskap som ligger begravd och aldrig lyfts till ytan.

nellie: jag vet inte vad som händer där just nu. men det var nog mer åt det socialrealistiska hållet vi hade tänkte.

inte för intet. klart du får länka till mig om du vill. tack.

el pedro. jag har ett ex av the octagon fortfarande i plast hemma. måste se snart. a force of one.. hahaha fantastisk film. samma reaktion får jag om jag börjar tjata på om det klassiska videovåldets storhet;)

el guapo: diabolik... mmm måste se.

anonym: jag vet jag vet tror du inte hjag är orolig själv;)

Säljare sa...

Fan nu fattar jag inte någon ting alls Blixt Gordon B?????? Det är ju min största filmupplevlese, nej jag tror du är ute och cyklar, den är inte B den är en barnfilm, liksom Conan Barbaren bör den ses i en ålder av ca 7 år... då är de otroligt verkliga och ger upphov till år av lek.

Säljare sa...

Jag kommer för övrigt ihåg debatten om videovåld - som pågick i början av 80-talet - mycket väl eftersom en av mina mellanstadielärare hävdade att Motorsågsmassakern var en "Snuffmovie" Dvs att morden skedde på riktigt. Eftersom man tror ganska mycket på sina lärare när man är 12 så kan jag säga att det resulterade i ganska många sömnlösa timmar.

adde sa...

caiman: "ändå flög han 3 meter bakåt och landade på en bil som plötsligt exploderade som vore den en 500-kilos atombomb" HA HA HA!!!!
Apropå B så var jag en sucker för Bud Spencer och Terence Hill i dom där sköna westernrullarna. Jag tror hälften av dom började med att Hill kom in i en avdankad liten håla liggandes på en bår som drogs av hans trötta häst. Och det var alltid samma käk när han väl vaknat och pigg och utvilad stövlat in på hålans saloon: vita bönor i tomatsås och något som såg ut som gammal hederlig hönökaka till. Yummy!

bine sa...

Jag hänger inte med i resonemanget riktigt. Jag tycker att det görs utmärkt videovåld även "nu för tiden" (insåg precis att Reservoir Dogs är tonåring...).

Till exempel: American Psycho, Fight Club, Pulp Fiction och Reservoir Dogs.

Det typen av våld som finns i de här filmerna är väl det "nya" videovåldet?

Den typen av videovåld som du skriver om tycker jag man får i nästan vilken Jerry Bruckheimer-produktion som helst. :)

sesse sa...

jag ger det till dig...ännu en gång har du slagit knät på bulten...du tar upp ämnen som jag inte hade en aning om att jag höll med dig om...du ligger steget före och leder oss alla (i fördärvet?) men vafan jag följer efter och ser var vi står när mörkret lägger sig (vet fan inte hur jag avslutar det här, men ...)

Film & Musikbloggen, Anders sa...

jag med...men Saw I och II riktiga stänkare till våldsfilmer! För att inte tala om OldBoy, Ab-normal beauty och A Bittersweet life!