söndag, december 11, 2005

En meter öl

I fredags skulle vi gå ut på stans hårdaste svartklubb, Truckstop Alaska (en helt egen historia), nere i Majnabbehamnen . Innan vi gick dit bestämde vi att vi skulle förfriska oss på Chapmans stolthet "Jeffreys". Jag har tidigare dömt ut det stället totalt som ett av de sunkigaste ställena i stan. Där skådas mysbrallor, jagckvegas och grejer men jag måste erkänna att det var rätt trevligt. Man kan sammanfatta det som att gästerna må vara drägg men personalen är supertrevlig.

I alla fall så satt vi och drack stora starköl för 24kr och hade det ganska gemytligt när en kompis pekade över min axel och sa med upphetsning i rösten: "Titta, en meter öl". Jag fattade inget och stirrade in i baren men han syftade på två sorgliga gubbar vid ett bord alldeles intill baren. Mitt på bordet hade de en ordentlig pjäs. Ett stort glasrör med tappkranar och sjukt mycket öl i. Det såg ut som en gigantisk crackpipa och männen hade den där malliga "kolla-här-vi-handlar-öl-per-meter-fan-vad-vi-är-mäktiga-blicken".

Det är bland det sjukaste påhitt en pub kan hitta på och det stinker tysk oktoberfestival om hela grejen. Vi började spekulera lite kring vad drivkraften ligger i att beställa in en obscen mängd av den gyllene drycken på en gång? De har ju bordsservering för fan. Det är inte så att ölen kommer ta slut, det råder inte ransonering och så jobbigt är det inte att servitrisen kommer och tar upp fler beställningar. Det måste vara något annat.

Vi kom fram till att det måste vara när man vill sticka ut och göra något galet. Skilja sig ur mängden. Arbetarhakens motsvarighet till Stureplans statusfaktor. Istället för att beställa in en flaska Cristal för åtta kakor i lådan så köper man in "En meter öl". Det är att äga fett liksom.

Jag tror inte jag kan komma på en endaste poäng med att köpa in enmetersöl med egna tappkranar, men det hade varit jävligt kul att se vad de säger om man skulle sitta ensam en halvtimme innan stängning.

"Nu tar vi sista beställningen"
"Ok, jag tar en meter öl här tack"

11 kommentarer:

tiggerrr sa...

har faktiskt varit med och köpt en meter öl vid sista beställningen en gång. dock inte på det stället, men jag gissar att det är samma pryl (tog det på "den gigantiska crackpipan"). det är egentligen ganska fånigt, men man känner sig lite cool med det där jätteröret :)

tessan sa...

kallas giraff. och eftersom jag är en notorisk öl-uttippare så skulle jag aldrig komma på tanken. dessutom dricker jag aldrig så där mycket öl. det skulle ju vara obscent. ehm.. ;)

Joshua_Tree sa...

Jag hängde på ett hak hemma i gamla Gävle nån gång kring artonhundrafrösihjäl där man kunde köpa en hink öl för 95 spänn. En hink öl bestod av fem Norrlands guld i en hink fylld med is och tillhörande kapsylöppnare. Man kunde förvisso köpa Norrlands före 19 spänn flaskan också vilket gjorde att det inte var ett enda dugg billigare att köpa en hink, men folk gjorde det ändå. Det var ganska roligt egentligen, strax efter att de öppnat för kvällen satt alla stammisar (undertecknad inkluderat) runt ett par bord med varsin hink öl som bevakades nogsamt.

mikebike sa...

haha tiggerrr, ja men det är inte det första man beställer in va? man känner sig inte så kool om man gör röret som första beställning... ;)

tessan: giraff = hahahaha och du när håll dig från metern. det är jobbigt nog när man spiller ut ett glas.

joshua: ölhinken är exakt samma fenomen. titta på mig jag har massor med bärs här.

tiggerrr sa...

nejnej. på sista beställningen ju. eller i alla fall mer sent än tidigt på kvällen. och jag sög inte i mig hela röret själv...jag var fin tjej och delade med mig. så att fler fick vara coola :)

Dan (gearhead) sa...

Jag läste "stans hårigaste svartklubb"...läste vidare med förhoppning men blev lite besviken innan det uppdagades...jag hade läst fel.

owenlars sa...

Annat är det på Duvel Cafe i Stockholm, där man kan köpa en 9liters flaska av det goda ölet St Feuillien Tripel från Belgien...
Sa jag att den kostar ca 5000:-?
kanske bäst man är 2 som delar!

oscar sa...

Jag har gett upp jeffrey´s. Det verkar som att varje gång man börjar förfesta där så kommer man inte längre än till andra långgatan den kvällen.

Än värre är det att börja på Red Lion eller Götas, då kommer man sällan längre än till Jeffrey´s.

Nemo sa...

Nyöppnade Delirium café på Kronhusgatan nere i kvarteren kring Hovrätten o Stadsmuseét verkar göra skäl för namnet... c:a 2000 ölsorter...det är mer än en meter.

Glad ändå att du håller dig till Jeffery's längs Karl Johansgatan...lätt att hålla span på PRO-maffiosos ;-)

Anonym sa...

Du mikebike. Hur hittar jag Truckstop Alaska?

"Filming on location for Walker: Texas Ranger, Chuck Norris brought a stillborn baby lamb back to life by giving it a prolonged beard rub. Shortly after the farm animal sprang back to life and a crowd had gathered, Chuck Norris roundhouse kicked the animal, breaking its neck, to remind the crew once more that Chuck giveth, and the good Chuck, he taketh away."

shmäk sa...

truckstop alaska ligger nere i fiskhamnen, jämte restaurang kreta. karta finns på våran hemsida mustafazine.com, där finns också info om aktuella/kommande bokningar.

skepp o hej/ shmäki