måndag, december 19, 2005

Elvan hem

I fredags efter jobbet rusade jag till Masthuggstorgets hållplats för att ta första bästa vagn hem. Det visade sig snabbt bli första sämsta vagn.Elvans linje är den mest frekventa gammelvagnslinjen i stan (femman möjligtvis jämbördig). Bara i nödfall sätter de in en tur med en av de nyare vagnarna. Varför är för mig en enigma men en sak är säker. Ogärna pyntar jag två kuponger för att åka tre korta hållplatser. Och ska jag göra det i en gammal vagn så får någon hålla en pistol mot huvud på mig för att jag ens ska överväga.

Klockan var kring 18-snåret och vagnen var ungefär lika fylld som en indisk industribuss. Fan jag skojar inte när jag säger att människor stack ut genom fönster, hängde på sidorna och låg i drivor på taket. Sånt ser man bara på elvan i rusningstrafik.

Jag tvingade mig in bland alla andra as som antingen är för lata för att gå eller för snåla för att ta bilen. Jag kilades mer eller mindre fast mellan en tant som luktade bingofylla och de ohemula mängder öl hon inhandlat på danmarksfärjan. Vagnen ryckte till så att jag nästan hamnade i missionärsställning över henne och jag kände att mitt humör började lukta svagt av surdeg.

Då knackar någon på min axel och frågar: ”Ska du inte betala?” Va? Vad är det som händer. Shit, Kontrollant? Men nejdå. Där står en man, uppskattningsvis runt 37 år, med irritation i blicken. Jag trodde att han skämtade så jag flinade bara och svarar: ”skojar du eller”. Men det gjorde han inte.

”Så du tycker att du står över samhället?”
”Nä så har jag aldrig sett på saken”
”Hur ser du det då?”
”Som att det inte är värt det utsatta priset”
”Men du åker ändå!?”
”Japp… för jag betalar ibland”
”Det är sådana som du som gör att priserna höjs”
”Nädu, det gör de så bra ändå…”


Längre än så hann vi aldrig. Vagnen var framme vid Stigbergstorget och jag skulle stiga av för at hinna tjuvåka ett par hållplatser med nian. Vilken grej tänkte jag. Har faktiskt aldrig varit med om nåt liknande. Vilket besserwissersvin. Högsta klassens brorduktig. Att konfrontera någon annan så på en tokfull vagn.

Där stod han iklädd grå systemteknikerkostym från Dressman och laptopväska. Ät-så-mycket-du-vill-bufféerna hade börjat ta ut sin rätt och en begynnande flint lyste som ett extra ansikte på den jäveln, trots uppenbara försök till kamouflage. Det är bland de fulaste av syner vill jag lova. När en man vägrar acceptera sitt öde och göra nåt åt det (raka av skiten) utan desperat fönaar och vårdar upp varje litet strå som om det vore hans eget morotsland. Det är såna som han som lipar när de skiter. De hatar tanken på att något lämnar deras kropp.

Folk tittade på oss på vagnen men jag tror fan att det var honom de glodde på. Varför lägger man sig i andras business så? Det är ju jag som får ta konsekvensen vid biljettkontroll. Kan jag då få ta den risken i lugn och ro tack, utan att bli häcklad av en kille som tillbringar sitt dagliga liv i ett bås av ljuddämpat material under lysrörsbelysning.

Det är inte rimligt att förvänta sig att folk ska betala västerländsk taxa för indisk lokaltrafikstandard. Jag kan inte gå med på det.

29 kommentarer:

caiman sa...

elvan är livsfarlig, somnar man på den hamnar man antingen i saltholmen eller i bergsjön! Bägge två är livsfarliga samt omöjliga att ta sig ifrån.
En vagn med samma fenomen är 10an på morgonen mellan centralstationen och sahlgrenska. Trångt med stort T. De kör oftast nämligen bara en vagn på den sträckan och då blir det katastrof. Värst är det på vintern när det är kallt ute och man kommer in i vagnen där det är 400 grader varmt åsså står alla där å svettas i sina vinter-jackor och det känns som man står i en stor ugn.

På tal om annat:
Har hittat den perfekta julklappen till dig mike!
Hunks of Hisingen

Anonym sa...

Vilket as... Talade han möjligtvis med tysk brytning?
I Tyskland är varje dag en ny prövning. Det finns fanimej INGENSTANS där det finns lika många hobbypoliser. Härrom dagen fick jag ta emot en hyttad näve när jag telefonerade samtidigt som jag stod stilla med bilen vid ett trafikljus och väntade på att det skulle bli grönt. DAS IST VERBOTEN!
Falling down är ruskigt nära.
//ulf

Nemo sa...

Ta det cool...Mike. Dressmannen med morotslandet tar bara ut sina egna tillkortakommanden på sin omgivning - känt fenomnen i teknikerkretsar. Där jag sitter och gnor med skadereglering är civilingenjörer och akademiker i humaniora de värsta kunderna. "Haft del -ej förstått" liksom

Dan (gearhead) sa...

Häjuba å flytt ut te skogn så slipp du allt dän.

Mjukispolacken sa...

Haha, fan va sjukt ändå. Mänskligheten förvånar mig varje dag, att det verkligen finns sådana människor. Är du säker på att detta verkligen inträffade, inget du drömde om på soffan?
En sådan människa vill man ju verkligen diskutera med. Om han på allvar tror att han kan få folk att betala, vad får han ut av det liksom, han måste ju vara en väldigt sorglig person.

uddis sa...

Kan ge mig fan på att snubben jobbar antingen på Skatteverket eller Försäkringskassan. Bästa inlägget på länge. Skrattade så jag fick ont i magen.

PlattKatt sa...

På något vis är jag synnerligen glad att jag inte bor i Göteborg och framförallt att jag är så snuskigt duktig att jag har månadskort. ;-P
Jag avskyr folk som inte kan knipa käft om sådant de inte har med att göra. Vissa saker ska man hålla för sig själv och inte fan behöver man bry sig om saker som inte skadar nån annan. Blää.

Skogen, det är allt jag har att säga, skogen!

Anonym sa...

Att tjuvåka när man ä närmare 30-strecket ä tufft. Du är min gud! /Sanne

Katta sa...

Jaaa. Usch åkte med 11:an igår. Vid stigbergstorget åkte han RAKT FRAM istället för att svänga vänster. Fatta stört! Han sa i högtalaren Hoppsan det blev fel, då får den här gå som en nia då. ALla som skulle av mellan stigbergstorg och sannaplan fick alltså GÅ hem, inkl de med barnvagnar.....

Anonym sa...

Jag tycker Dressman är en hjälte!Han våga säga ifrån när han såg någon som inte gjorde rätt för sig!Civilkurage kallas det!

Joshua_Tree sa...

"Det är inte rimligt att förvänta sig att folk ska betala västerländsk taxa för indisk lokaltrafikstandard."

Huvudet på spiken. Tack för den formuleringen. *memorerar*

Joshua_Tree sa...

Och till anonym ovanför mig: Jag törs nästan gå ed på att Dressmannen inte kommer att ingripa i en verklig situation, som när hans granne spöar sin tant (då höjer han bara ljudet på Bingolotto) eller när någon blir misshandlad på stan (Dressmannen visslar och tittar åt ett annat håll). Civilkurage min stjärt... Såna där människor ingriper bara när det är ofarligt med sina besserwisserattityder och sen kan de åka hem och känna sig duktiga i tron att de har bidragit till en bättre värld...

Han som betalar kalaset sa...

Håller med om att man inte behöver lägga sig i vad andra gör eller inte gör, men han har ju rätt i att vi som betalar för oss får betala även för dem som inte gör det. Att tjuvåka systematiskt (ibland får man, om man inte har råd) är fel, oavsett hur mycket folk det är på vagnen. Sjukt egentligen att så många rättfärdigar det, du jobbar väl dessutom? Om alla betalade för sig hade antagligen standarden blivit bättre.

adde sa...

För ett helt knippe år sedan var jag på Systembolaget och handlade. När jag fått min kasse öl gav damen på andra sidan tillbaka växel på en tvåhundralapp! Jag gav alltså henne 100 spänn och förväntade mig omkring 11 spänn tillbaka men fick 111. Då sa (förmodligen samma) Dressmannen bakom mig som hade sett alltihop att "Du, det där får hon ersätta med pengar ur egen ficka". Fan, du e bara avundsjuk tänkte jag, tog mina bärs och gick. (fast om sanningen ska krypa fram så ångrar jag mig lite än idag, många år senare)

Statsmyran sa...

Lika säkert som att gubbarna kammar över flinten är att "den indiska lokaltrafiken" i Götet går med förlust varje år. Kommunen skulle därför tjäna på om ALLA vägrade lösa biljetter ett år, eftersom pensionärstågen då skulle gå med brakförlust och äntligen ersättas med bussar. Alla som vägrar betala gör således kommunen en tjänst.

mikebike sa...

Caiman: kalendern hunks of hisingen. ja om du kommer ihåg inlägget en meter öl så skulle vi ju till "truckstop alaska" den kvällen. de hade nämligen hunksen of hisingen on the catwalk. en modevisning helt enkelt. vi skulle dit och skissfilma för dokumentären. vi missade showen men vi träffade några av hunksen. en hade "the daily life sucks" intatuerat i huvudet. den killen har aldrig haft det vi andra kallar dagligt liv. det kan jag svära på:)

ulf: nej inte tysk alls, fast jag vet ju inte om han härstammar därifrån. roligt att de är så duktiga - tyskarna.

nemo: jag du har nog rätt.

polski: helt sant ingen hallis eller sjuk dröm. och ja han var sorglig utan tvekan.

uddis: ja i skatteverkets serverrum. han har säker kontroll över mitt liv så att jag får kvarskatt nästa år.

plattkatt: ja jag hade också månadskort innan västtrafik bestämde sig för att lägga till med ockertaxa. jag måste åka varjedag tre ggr för att det ska löna sig typ;) skogen - jo det är en fin dröm men jag skulle gå nötter på en vecka. love the city.

sanne: jag säger till när jag tänker starta en sekt. du är med va?

katta: misär - det är ordet;) de med barnvagnar kunde säkert behöva motionen. de hade säker lurat i sig för många wienerbröd på nåt barnvagnskafé ändå.. haha.. jag vet!

anonym 1: ja verkligen civilkurage att pekfingra nån som åker spårvagn utan att betala. hur fan visste han att jag inte hade månadskort. han var en brorduktig av sällan skådat slag. fler sådana i samhället och det är lika bra att arrangera ett kollektivt självmord.

joshua: det är bra. kom till bloggfrossa och sug i dig av visdomskällan;) japp säkerligen har du rätt. jag tror inta han höjer volymen på bingolotto. han är den som slår sin fru med fjärrkontrollen.

han som betalar...: oj vad naivt. du tror väl inte att det beror på tjuvåkandet att standarden är så låg. biljettkontrollanterna kostar mer än tjuvåkandet.

adde: jag fattar inte varför ångrar du dig? tror du verkligen att hon fick betala det själv? näru, jag måste gratulera. man kan se det som en liten skattebonus för dig där. staten har ändp lurat dig så du kan sova gott, det kan jag lova;

statsmyran: kanske har du rätt. jag tycker det är synd om spårvagnanrna skulle försvinna men jag tror inte det hänger på tjuvåkandets vara eller inte vara. det är något annat som ligger och luktar fisk i den organisationen isåfall. jag betalar gärna ett rimligt pris men jag tycker det är snett att jag betalar samma pris för att åka från hängmattan till masthugget som de från angered till kungssten. det har tvistats tusenfalt om att det är synd om dem som bor så långt ifrån stan att det vore taskigt om de fick betala mer. men ärligt talat - det är väl inte alla som bor i majornas fel att de bor så långt ifrån stan. jag tycker inte att en lägenhet i majorna rättfärdigar ockerpris. fan jag kommer nästan lika långt i taxi ju för tjugo spänn.

Anonym sa...

Adde, jag kan som f d systembolagsanställd avslöja att man inte behöver punga ut minus i kassan ur sin egen ficka. Tanten fick räkna om kassan två gånger den kvällen för att det inte stämde. Sen tjuvåkte hon spårvagnen hem och tänkte inte mer på den saken.

Dressmannen hade fel! Eller så visste han om det, och bara missunnade dig hundringen

han som betalar på vagnen sa...

Ok, jag medger att det var en osmidig formulering det där med att standarden nog skulle bli bättre. Det var rättfärdigandet jag störde mig på. Dock har det slagit mig att det finns mycket saker jag själv rättfärdigar, typ att inte betala tv-licens och sånt... fan.

mikebike sa...

ja tv-licensen bygger på samma uråldriga system. jag kan inte förlika mig med dte faktum att staten tvingar en att betala licens om man äger en mottagare. så nu behöver man inte ens en tv längre. det räcker att man har en dator med tv-kort. hur sjukt är det? att de bibehåller samma krav på betalning trots att tekniken utvecklats tusenfalt?

adde sa...

Apropå licens för att äga något som kan ta emot tv, så är väl det roligaste av allt att kontrollanterna än idag hävdar att de kan pejla in ifall du har en sådan mottagare eller ej. vad är det de mäter? radioaktivitet? (ingen dubbel mening) matestolfrekvensernas täthet? amplitudernas grad av olinjär komprimering? eller rent av bara antalet djupa suckar ifrån vardagsrumsregionen?

lättlurad? sa...

Kan ni inte göra en lista så att vi fånar som alltid gör som vi blir ombedda vet när det är ok att låta andar betala för oss, jag vet ju nu att det är ok att sno saker på systemet, samt att inte betala när man åker spårvagn.. kan ni komplettera listan, jag utgår ifrån att man inte ska betala tvlicens men sen vet jag inte mer....

mikebike sa...

tänk efter lite så kommer du säkert på nåt. the skies the limit liksom ;)

Anonym sa...

Jag inser att många tycker att det är helt ok att dra fördel av en annans misstag och inte följa gemensamma lagar och regler o dyl. Men jag skulle faktiskt hellre bo i en stad där man kunde lita på folk. Där man slapp låsa ytterdörren. Eller få ångestkänslor av att man glömt låsa bilen.

"Det gör inte så mycket att jag snor den där jackan försäkringsbolaget betalar ju ändå så det drabbar ju ingen."

Hur mycket man än rättfärdigar att inte behöva vara ärlig mot sig själv och sina medmänniskor eller det samhälle man lever i så kvarsår faktum att det är åt fanders fel vare sig man erkänner det eller ej. Vare sig det är i stort eller smått ochså för den delen.

Och jag hoppas fortfarande att de som strävar efter att vara ärliga sover bättre om nätterna än de som föredrar att få det bättre på andras bekostnad eller godtrogenhet.

Handlar det om små belopp som en hundring för mycket tillbaka i kassan så finner jag att det är rätt anmärkningsvärt att man säljer sin integritet och ärlighet så billigt nuförtiden utan att ens blinka.

Mel sa...

Du har tur du som bor i en stad där man kan tjuvåka på de kommunala medlen. Här i stan är det buss som gäller och även den har stora likheter med indisk lokaltrafikstandard men det är omöjligt att fuska med betalningen...tyvärr.

Anonym sa...

10:an måste vara linjen med sämst (äldst) vagnar. Dessutom är det alltid bara 1 vagn... Trångt och obekvämt :o(

/S

VARNEY sa...

ja. det finns ett gäng argument för plankning, och ett gäng argument mot. men jag är en svag själ, och betalar mina 600 spänn i månaden för en resa jag inte har något VAL till, dvs - jag skulle gärna bo centralt och gå, om det var möjligt att få lgh där...(nu är vi i sthlm, inte göteborgs-byn) ..det blir för mig vissa veckor 75 spänn, enkel resa till en föreläsning i skolan..men har jag möjlighet att gå,nej, cykla, ja, om jag skippar mänskliga rättigheter, o leker nazitysklandsstandard på mitt liv - det är en bit från norra till södra sidan i den här stan.
bil, nej tack, tror standarden i mitt liv skulle sjunka lägre än cykelalternativet isf.

..jaja, ska jag skita i att plugga då, o parasitera som arbetslös?
...att planka i sthlm är ett deltidsjobb...för att inte tala på krånglet med att slippa bötrarna..i gbg är det ju fan bara att hoppa av hur som helst, det är ju nästan omöjligt att inte komma undan kontrollanter..men det är inte riktigt lika lätt här.
..fan, jag kan inte bestämma mig, om sovjetsverige förtrycker mig, eller om det är folkvett att betala för sig, oavsett va connex tycker att de vill ha för mångmiljonsfallskärmar i år....

...lose lose situation..som vanligt

nybergjesper@hotmail.com sa...

Sådana självgoda smygfascister skall hållas korta. Det är så man blir mörkrädd. Jag är på din sida Micke. Nästa gång vi träffas skall jag bjuda dig på 1 meter öl som plåster på såren.

Jeppe aka Doc. Love

mikebike sa...

hahaha... taget jesper!

hypsilophodon sa...

att jag ens kommenterar såhär gamla saker, men i alla fall: at tdet kostar lika mycket att åka från förorten in till stan som inom stan är helt enkelt en kompensation för att man just bor i förorten. det är ju därifrån/till de flesta åker också.