tisdag, oktober 18, 2005

Frisörer - smaklöshetens bundsförvanter

Det finns en yrkeskår som har dödligt stora brister med sin kreativitet. Ironiskt nog är det den yrkeskår vi kunder förväntar oss mirakel varje gång. Vi lämnar ut oss i hopp om att de ska göra oss lite bättre, lite vassare än vi var innan. Och nästan alltid är vi lite missnöjda när vi går därifrån. Om inte så i alla fall väldigt sällan nöjda när vi ställer resultat i paritet med spenderade ekonomiska medel. Jag talar om frisörer.

Egentligen är det kanske i själva klippandet de brister så fatalt egentligen. Vissa av dem är rätt hyggliga på vad de gör. Det är mer det otroligt dåliga omdöme de visar upp när de namnger sina salonger – hembasen där de ska utföra sina stordåd. Det verkar nämligen inte vara någon hejd på hur smaklöst det får lov att bli.

När jag var och hämtade brorsan med bilen upp i Kålltorp, i öst där han bor, så åkte vi förbi en salong som hette ”Bel Hair”. Jag höll fan på att sätta i halsen och köra av vägen. Jag trodde nämligen att överfyndigheten nått en peak i Majorna vid Chapmans torg, där det ligger en salong vid namn ”Hair é vi”. Eller varför inte på Plantagegatan där i Linné där ”Klipp till Frisören” ligger (till den sistnämndes försvar kan man säga att han ligger runt hörnet på "Rabbattfynd" som anlitat Kurt Ohlsson somdragplåster i reklamfilmerna som sänds i lokal-tv).

Det har gått så långt att jag eldar upp mig rejält när jag ser sånt raffinerat vansinne. Hur i helvete kan man leva med sig själv när man väljer att kalla sin salong namn som ”Håroskåpet”, ”Basement Saxx” eller kort och kott ”Rubb & Stubb”. Jag tycker de angränsar självförnedring i nivå med tysk bajsporr rätt hårfint om man säger så.

Vidare så började jag bläddra på gula sidorna över hårfrisörer. Jag valde att begränsa mig till Göteborgsområdet och fick upp den ringa skaran av 801 stycken salonger. Jag trodde att bilskojare eller pizzabagare var det vanligaste yrket bland småföretagare. Men Icke. I alla fall så hittade jag snabbt några namn som gjorde mig lite gråtmild. ”Allroundfrisören”, ”Familjefrisören” och ”Hårkapar’n”. Tårkanalerna fuktades bokstavligt talat men inte som när man skär lök utan mer som när mamma läste ”Lassie” för mig när jag var liten. Jag tyckte synd om dem. Tanken är god och entreprenörsandan är det inget fel på men ändå blir det så fullkomligt pajigt när man tar ett sådant namn. Man börjar nästan fundera på om de är såna slackers att de inte vill ha kunder.

Sedan finns det de som valt namn som man förknippar med alla sorters obehag och katastrofer. Låt mig illustrera ett fåtal exempel:

- Götafrizzorna, med dubbel-z = Förväntning: Dansbandsfrippa?

- Klippotek Salo, direktkoppling till Pasolinis jävligt obehagliga film om italienska höjdare som roar sig med fascism och tortyr av en hoper ynglingar (jag har aldrig mått så dåligt av en film). Förväntning: Ja, vad förväntar man sig hos en sådan frisör?

- Salong Titanic, ingen närmre förklaring behövs väl. Förväntning: Det som inte dödar härdar. *Bonusinfo: Jag klippte mig där för några år sedan när jag var på desperat jakt efter en frisör. Jag var nära att få en stroke av ilska när jag kom hem. En persisk tant som inte kunde snacka svenska men började klippa för glatta livet, innan jag ens försökt förklara hur jag ville ha det.

- Salong Funny Hair, ger mig associationer till Fawlty Towers på något vis. Förväntning: Glöm det där med stylad frilla.


...Och så har vi den sista kategorin i frisörträsket. De trendiga. De har gärna namn som Tempel Lounge, Quomodo, Toni & Guy och andra extremt bögiga namn. De tar lätt en tusing för att fixa upp en schysst kutt, trots att skillnaden mellan dem och ”Salong Bosse” egentligen är prettonivån, prisnivån och att det är något mysigare att ha en modellsnygg Michaelas fingrar i håret än den gamla sjömansfrisören Bosses.

Slutligen, efter att ha bläddrat igenom cirka hälften, hittade jag en frisörsalong med ett riktigt hårt namn. ”Moscow”. Fy fan vad tufft! Där ska jag klippa mig nästa gång.


Kanske vore nåt för svenska frisörer som vill plocka marknadsandelar?

46 kommentarer:

hetrofobic sa...

skönt inlägg...men sen när är du så politiskt korrekt att du måste be om ursäkt för dina uttryck?

...extremt bögiga namn (ursäkta uttrycket)...

Helena sa...

Du glömde VI-TA SAXEN på linnégatan

Zebulon sa...

Men Mike, du har ju glömt den mest viktiga frisören i ditt liv: Den amerikanska marinkårsfrisören

mikebike sa...

heterofobic: sorry jag håller med min PK står mig upp i halsen. jag tyckte det kändes fel att ursäkta mig. jag gör ett undantag (går aldrig in och fixar stavfel eller andra grejer annars) och redigerar bort den)

Helena: man kan inte täcka upp allt, det fanns 801 frisörer och en enda hade ett tufft namn.

Zeb: Ah, jag vet vilken du menar, stans bästa flat-top a.k.a helikopterplatta får man på järntorget men jag vetefan vad den heter.

Katta sa...

Haha, har oxå sett Titanic och tänkt att HurFanKanManDÖpaENSalongTillDetNamnet

Anonym sa...

I växjö ligger Saxofönen. Inte illa men slår det salong Cut People som återfinns i området kring Redbergsplatsen GBG.

Ohlsson sa...

Det är väl också något av göteborgshumorns baksida att hitta på käcka namn av detta slag...

Moscow är ett trendy place, med unga flicksnärtor. Jag följde med en kollega dit en gång som skulle färga håret. Han frågade varför dom hette det, men dom sa att dom hette det bara för att det lät coolt.

PS. Cut People har lagt ner DS.

Fritz sa...

Maher Sax (dålig översättning från My Hair??)har jag för mig den på Vasaplatsen heter som för övrigt måste vara den billigaste i stan med sina 90 kr. Läste i nån utredning nån gång att klippriser måste ligga på runt 250 kr om verksamheten skall bedrivas utan svarta pengar.

sara sa...

Jäkligt många av dom där som har klippning för 100lappen har inte precis utbildade frisörer. Min kompis klippte sig på ett ställe som tog 90 kronor nära Vasagatan för några år sen. Dom som jobbade där pratade nästan ingen svenska alls så hon lyckades inte förklara hur hon ville ha håret. När dom klippt ett tag sa dom färdigt. Då bad hon dom klippa lite mer och fick till svar att nu var det slut, hon fick beställa tid och komma tillbaka någon annan dag.

t.b.f.t.e. sa...

Jag bor på en gata i öst och jag vill påstå att den jävlarimig är belägrad av frisörer. De ligger vägg-i-vägg, mitt emot, kors och tvärs samt rakt över gatan. Däremot kan jag inte säga att jag någonsin har lagt märke till att någon av dem har något lustigt namn. Men det är klart, i öst är det dystert... Men mysigt.

Uddis sa...

Var i öst och tog en promenad i dag. Såg den underbara "Bel Hair" Men där fanns även en skön lirare som hette Stalin som hade den mest fina heltäckningsmatta i brunt och beigt, med mönster av blommor.

Fick senare reda på att det var en redovisningsbyrå. Stalin i öst som jobbar som redovinsningsekonom. Sweet.

sara sa...

På gågatan i Malmö såg jag Tandläkare Stalin. Där vill man ju gärna laga sina tänder....

Jo sa...

Hej!
Började också lägga upp en blogg men kom av mig. Det räcker fullkomligt att läsa din och inläggen med samma sköna stajl.
Bäst i Sverige!?
Fortsätt!
Jo

Undrande sa...

Jo? Tycker du att alla under alla omständigheter borde använda din logik?

Jo sa...

tänk att kom en undran...det var nästan solklart. Att lovorda bloggen är väl helt ok, det gör jag gärna. Att lista den som bäst i Sverige kan ju låta lite tröttsamt men so what.
Nä jag pådyvlar inte nån annan mitt sätt att fatta beslut. Att snacka logik med mig är förresten yttersta utposten...vad är logik?
Jo - halvblond

Anonym sa...

Klippotek Salo för mina tankar till växjösonen Ola Salo. Sån "kool" dansbandscut vill man ju bara ha... Men jag har iofs hört att The Ark är rätt stora i GBG...

/C

Linkiss sa...

För några år sen gick vi från Majorna till landala och slog vad om vad som fanns mest, Pizzerior eller Frisörer... å ta mej fan, Frisörerna vann överlägset...å 90 spänn... hur går det runt? izzor kan man ju ha flera i ugnen samtidigt...

Anonym sa...

Frisörer lever i en annan värld. Vissa är ute efter att förstöra för oss vanliga dödliga. Lita inte på någon.

Anonym sa...

Okej...
Stackars alla er,vart har ni hamnat på för salonger...? Mitt mål är att få min kund att se nya möjligheter men framförallt lyssna på va min kund vill ha och inte ha.
Det är ju inte jag som ska gå runt med kaluffsen! En avkoppling i trivsam miljö, en paus i vardagen, samtala med en person som inte är så insatt men ändå lyssnar bättre än vännen.... Det är så mycket mer än att bara klippa!!!! Va är det som gör en bra frisör...?
Välkomna...utmana mej!!!!

P sa...

i halmstad finns det ett ställe som heter "hair force one" annars... sjukt fyndigt...

Cliff Hanger sa...

Även här i Stockholm har vi göteborgsnamn på frisörsalongerna. Exempelvis Cut the crap, Skalbolaget, Sax-å-fön.

Anonym sa...

Roligt men redan mjölkat ämne. när P3 snackat om det så är det bara endra 40+ media män som skrattar åt det. Bra skrivet dock.
Och att göra sig rolig på att nån har ett firmanamn som rimmar när man själv har ett nickname som rimmar. Det glashuset vill man inte kasta sten i. Kanske öppna en bögig salong i?

Anonym sa...

Jag känner snubben bakom cut the crap...hehehehe

Anonym sa...

Jag veeeet att det är lite sent att kommentera det här inlägget men jag måste. I staden där jag bor så finns det en frisering som heter "Harrys Hairhole" - på riktigt alltså....Dit skulle jag aldrig gå o klippa mej! :-D Man undrar vad snubben tänkte på (Harry alltså)!

Anonym sa...

Finns den dära Harry påriktigt, eller vad kommer det namnet ifrån?

Hera sa...

Jag känner en som jobbade på Bel Hair... Fantastiskt namn!

Det finns en annan fantastisk frisör bara ett stenkast där i från, Salon Orkidé Jag var dr och klippte mig en gång. Det är två män som driver den varav den ene är ca 60 men har inte insett än vilken läggning han har och den andre har ett fantastisk altare med öisprylar runt om spegeln. De häar även som en liten bar och det sitter gubbar (läs lodisar) som kollar på V65 i sofforna. Har man riktig tur stöter man på Per-På-Muren också utanför. Han brukar softa där hela dagarna. Året runt! Oj vad långt det blev...

Anonym sa...

På gotland har vi en salong som heter Hårgrottan. Är inte det helt fantastiskt smaklöst? :)

Anonym sa...

I bergsjön har vi salong Borat

Anonym sa...

I'm extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.
Also see my webpage: v2 cigs reviews

Anonym sa...

Eaсh and eѵery pаrticіpant observed bеnefits
thгoughout the critique.

my web blog http://www.Prnewswire.com/news-releases/flex-belt-review-and-latest-coupon-code-savings-now-featured-at-awesomealldaycom-190317331.html

Anonym sa...

Eхсеllent ρost. I ωas checking continuously this ωеblog anԁ I am imprеѕseԁ!
Very useful information specifically the closing phase :)
I deal wіth suсh іnformation а lot.
I useԁ to be looking for this ceгtain information for a very lеngthy timе.

Thanks anԁ good luck.

Feеl free to surf tо my blog post :
: http://www.sfgate.com

Anonym sa...

Thanκ you fоr some οther magnificent pοst.
Thе ρlace else may just anyone gеt that type
of іnfо in ѕuсh a peгfeсt apρrοach of wrіting?
I hаve a presentation subsequent weеk, anԁ
I am on the search for such іnfо.Take a loοk at my blog: http://Www.sfgate.com

Anonym sa...

Wow! Αt last Ι got a ωeb sіte
from where I know how to truly get usеful data regarԁіng mу studу anԁ knowlеԁge.Takе а looκ at mу website ... v2 Cig review

Anonym sa...

I am rеgular viѕitor, how arе you eѵегybody?
Thіs artiсle postеd аt thiѕ sіtе іѕ genuіnelу gooԁ.


Fееl freе to viѕit my web blog .
.. v2 cigs reviews

Anonym sa...

Hello, thiѕ weeκend іs fastіdiοus іn favоr оf me,
bеcаuѕe this time і am reading
this wonderful informative artіcle here at
my hοme.

Also viѕit my pagе :: http://www.Sfgate.Com/

Anonym sa...

I every timе ѕpent my half an hour to reaԁ thіs wеblog's articles or reviews everyday along with a cup of coffee.

My blog post: V2 Cigs reviews

Anonym sa...

I think thіs іs among the mοst importаnt information
for me. Αnd i'm glad reading your article. But should remark on few general things, The site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

Take a look at my web-site :: click through the next web site

Anonym sa...

Ηellο, of cοursе this ρiеcе οf wгіting is in fасt pleasant and I havе lеагnеԁ lоt οf things from it on the topic of blogging.
thanks.

Stop by my web site - click the next web page

Anonym sa...

You maԁе somе decеnt ρoints there.
I looked οn the ωeb for mогe infο abоut the iѕѕue anԁ found most ρeoρle ωill go
alοng ωith your ѵiews on this websitе.


Alѕο ѵisit my ωeblog: klikish.com

Anonym sa...

ӏ uѕеd tο be able to fіnd
gοod aԁvicе frοm your aгticlеѕ.My homeρage - Highly recommended Online site

Anonym sa...

I am ѕmοking with regard tо 25 yearѕ a 20 а day guy (sοmetimeѕ much more when I'm working from home). We have tried more-or-less everything to stop previously or another and always failed I like the smoking encounter and patches don't rеplaсe that.


Here іѕ my wеbsite :: green smoke

Anonym sa...

Mаny thanks. Thе РCC іs геallу a top priоrity
anԁ theгe hаve beеn some excitіng developments thе ρast few days.
We're undoubtedly getting nearer.

My site: green Smoke promo codes

Anonym sa...

Ηаve you ever thought about publishing аn e-book or guest authοring on otheг sites?
I have a blοg centered on the same infoгmation you discuѕs and wοuld reаlly
like to hаvе уou share somе storiеs/information.

I know my viewегѕ would value your woгk.
If yоu aгe evеn remotely іntеreѕted, feеl
fгee to ѕhoot me an еmail.


Feel freе to visit my web site: xoopsland.com

Anonym sa...

Ι quite like гeading through a post that can maκe ρeople thіnk.
Аlsο, thank yοu for аllοwing for mе to сomment!


Also visit my website - sfgate.com

Anonym sa...

The superior matter is that you have readily available many choices to get rid of your warts.

This is mostly encouraged for the protruding moles.Also visit my web site ... http://Customlawyer.com

Anonym sa...

This therapy is also used in anti-aging solutions. This is nice as
these workout routines have been linked to backbone and back again soreness.


Also visit my webpage - flex mini results