måndag, juli 25, 2005

Mysbrallor på krogen - inte bara på Hisingen

Vill man se tragik när man är i Göteborg så är det självklara utflyktsmålet Hisingen (återkommer om detta helvete på jorden) men man kan även få en bit av den goda kakan i Majorna.

Jag och en kompis var påväg hem efter att ha tagit några öl i Linné och tänkte att vi tar en till innan det är nattinatti, i Majorna. Vi går "hängmattan" ner för att frottera oss med dekiseliten på Västerhus. Det är ett av få ställen där man kan få se människor så spritskadade att de ser närmast muterade ut. Och många är de. Men stället höll på att stängas och det kändes som att det låg ruff i luften (de blir alltid lite stingsliga när ölkranarna stängs för kvällen) så vi promenerar vidare i Majornas sunkbälte. Vi passerar Majornas krog. Där sitter bara två rävar kvar. En kvinna och en man och kvinnan är en riktig kontaktsökerska. Vi är inte upplagda för efterfest med två lodare som redan sett livets sämsta dagar så vi passerar. Mittemot ligger stället Restaurant af Chapman aka. Sista Chansen (för att får man inte ragg där kan man lika gärna stoppa en dubbelpipig i munnen och käka 12gauge blybuffé). Där tittar vi inte ens in för sätter man foten där så är man märkt för livet. Det är inte ett ställe man går till för att ta en sista öl. Dit går man bara när man är upplagd på att bli sextrackad av sextioåriga föredetta fnask eller på att låta en potentiell seriemördare gråta ut sin snyfthistoria till liv på ens axel.

Slutligen kommer vi till Jeffereys. Det är det enda stället mig veterligen som fått minusbetyg av dagstidningarsnas matrescensenter. Alltså inte en överstruken etta utan MINUS ett. Det är ett förbannat hak alltså. Ett av de värsta. Det finns som bekant flera risiga ölställen i Majorna men Jeffereys sticker ut eftersom det är det enda stället som har lyckats samla upp alla stans tonåringsalkoholister. Stället är tragiskt i flera bemärkelser. T.ex. består inredningen av bänkbord (såna som brukar finnas på tyrolerfester, tja fan, hela stället är som en tyrolerfest fast utan all härlig tysk glädje). Vidare syns människor spela Jack Vegas och se allmänt härjade ut.

Jag och Magda tänkte att fan, vi tar en bärs där. Det är väl inte hela världen. Jag har varit där två gånger innan och första gången var när jag och ett par kamrater tagit en komafylla hos mig och bara skulle ta en öl innan vagnen kom klockan 02.15. Andra gången var när vi tänkte den goda tanken att ta en öl efter jobbet och Magda (hon var med då med) blev uppvaktad av en bänkalkis (ja det är så billigt öl där att bänkalkisarna hellre köper öl där än på systemet). Men när vi kommer fram till ingången så får vi en dålig smak i munnen.

Det står ett gäng 20åringar, fulla som kastrulla, och suger på sina vita princecigg. En tjej i gänget är otroligt vacker med sin heroinchica look. Resten är skit. Jag vill kasta mig fram och rädda henne från ett liv i husvagn men det skulle innebära att jag skulle behöva penetrera en mur av ynglingar iklädda mysbrallor. Helt seriöst. Inget är värt en sådan uppoffring. Kidsen hade tagit en utekväll på Jeffereys och valt att klä upp sig i sin finaste joggingbralla.

Magda och jag blev stumma och vi bestämde genast och i tyst samförstånd att vi skulle dricka te och kolla Seinfeld hemma hos mig istället. Detta var i torsdags och jag har inte smält det förrän nu.

Människor som tar en krogkväll i mjukisbyxor har jag fan inte sett sedan jag hamnade på ett stenhårt tyskt disco i ett industriområde utanför Hannover i Tyskland. Och tur är väl det.

Inga kommentarer: